A modern büntetőeljárás kialakulása és jellemzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Be. alapelvei Be. I. fejezet 1-10 §.
Advertisements

A büntető eljárás fogalma, helye a jogrendszerben
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az írott magyar büntető eljárás történeti
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
SZE DFK - Egyetemes Állam- és Jogtörténet II. dr. Farkas Ádám
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Büntetőeljárás-jog.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
A magyar büntető eljárás történeti vázlata Rövid tudomány- és kodifikációtörténet.
A Fővárosi Törvényszék
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Magyar Alkotmányjog II. Óravázlatok
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A bíróságok Az igazságszolgáltatás alapelvei
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Elektronikus eljárás a polgári perben
AZ ÁLLAMFŐ JOGÁLLÁSA A POLGÁRI KORBAN
Fejezetek a honi büntetőeljárás történetéből ►1896.évi XXXIII.tc. Bvp / / ►1951:III (I. szoc. Bp)/ 1951 – 1962/ ►1962. évi 8. tvr. ( I. Be.) / /
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A büntető eljárás fogalma, helye a jogrendszerben
Jogorvoslatok a Ket-ben
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A Be. alapelvei Tóth Mihály Be. I. fejezet 1-10 §
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Dr. Czepek Gábor Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály főosztályvezető.
A vádlott jelenléte a tárgyaláson alapvető polgári jog vagy bírósági döntés? Ausztria jogrendszerében (ALS) és az osztrák büntetőeljárási törvénykönyv.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A Be. alapelvei Tóth Mihály Be. I. fejezet 1-10 §
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Egységes perrend Egységes perrend, a szabályozási modell a törvényszékre szabott. Általános elsőfokú hatáskörrel a törvényszék rendelkezik (itt kötelező.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Az ügyészi szervezet és feladatok
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
A közigazgatási perek április 3..
Az elektronikus bírósági jegyzőkönyvek átiratai
A BÍRÓSÁGI SZERVEZET KIEMELT KODIFIKÁCIÓS JAVASLATAI
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
A büntető eljárás alanyai
Kompetenciák 1. Joghatóság
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
A Fővárosi Törvényszék
A büntető eljárás fogalma, helye a jogrendszerben
Közbeszerzési Döntőbizottság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A jogrendszer tagozódása
Az ügyész változó szerepe az új büntetőeljárásban
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

A modern büntetőeljárás kialakulása és jellemzői SZE DFK – Magyar Jogtörténet dr. Farkas Ádám

A modern büntetőeljárás előzményei 1. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc – a reformkor követeléseit szem előtt tartva – megkezdte a feudális büntetőeljárás lebontását: Eltörölték az úriszéki bíráskodást (1848:11. tc. – hatáskörök törvényszékekhez delegálása) A sajtótörvény alapján sajtóvétségek elbírálására a nyilvános esküdtszéki rendszert vezették be és rendeleti szabályozásra adtak felhatalmazást. (Deák sajtóesküdtszéki rendelete az első normatív szabály amely a szóbeli, közvetlen, nyilvános, ügyfélegyenlőségre épülő, szabad bizonyítékmérlegelésű, kötelező védelemmel operáló eljárást bevezette.) A sajtóvétségeken kívüli cselekményekre egy ideig a korábbi eljárási (és hatásköri) rend volt érvényben, majd a szabadságharc defenzívába fordulásával a statáriális bíráskodás nyert teret.

A modern büntetőeljárás előzményei 2. Az állam elleni bűncselekmények körében az 1849. évi vésztörvény szakít a rendi büntetőjoggal. (1849:1.tc a rögtönítélő hadi s polgári vegyes bíróságok felállítása, szerkezete, eljárása, - s Ítéletek alá tartozó esetek meghatározása tárgyában.) Közvetlenség Szóbeliség Nyilvánosság Polgári átalakulás eredményeinek védelme a kriminalizáció útján Törvény előtti egyenlőség és közérthetőség Erőszak alkalmazás (tortúra) tilalma Gyorsított eljárás 367 ügyben hoztak ítéletet( 122 halálos ítélet, 107 felmentő, 138 rendes bírósághoz való áttétel)

A modern büntetőeljárás előzményei 3. A Szemere-kormány új felsőbírósági rendszert alakított ki (csúcsán a hétszemélyes főtörvényszékkel) melyekre nézve: megszüntette a testi erőszak alkalmazását Teljes tárgyalási nyilvánosságot rendelt el Eltörölte a jogorvoslati jog terén fennmaradt rendi különbségeket. Az így elért újítások azonban a maguk teljességében nem lehettek hosszú életűek a szabadságharc eleste miatt. A világosi fegyverletétel után az osztrák típusú, zárt, írásbeli, megtorló jellegű katonai rögtönbíráskodás időszaka, majd a neoabszolutista eljárásjog kora következett.

A neoabszolutizmus büntető-eljárásjoga Az osztrák büntető perrendtartás császári pátenssel lépett hatályba. (1853) Korlátozta a szóbeliséget és a nyilvánosságot Visszatért az inkvizitórius eljáráshoz (a hatékonyság indokával) Kizárta az esküdtszéki bíráskodást Német nyelvű eljárást vezetett be. Háromfokú eljárást, általános büntetőfórum a törvényszék. Jogorvoslattal a birodalmilag szervezett fellebbezési bírósághoz lehetett fordulni. Kötött bizonyítási eljárás. Járásbírák nyomozóként jártak el, a járásbíróságokra csak csekély súlyú ügyek tartoztak. Különleges eljárások teljesen elkülönültek. (Pl. katonai igazságszolgáltatás)

Szabályozási kísérletek 1. Az Országbírói Értekezlet 1861-ben a szűkebb pátriában az 1848 előtti büntető eljárást állította helyre kisebb eltérésekkel. Újításai: Szóbeliség elvének megerősítése Tortúra tilalma Törvény előtti egyenlőség Nem nemesekre is kiterjesztették a korábbi nemesi garanciális jogokat (elfogás, védelem, stb.) Polgári egyénekkel szembeni botbüntetés részben fennmarad. (1871-ig.) A kiegyezést követően Horváth Boldizsár igazságügyért felelős miniszter a bűnvádi eljárás ideiglenes szabályozásáról szóló (Csemegi által kimunkált) javaslatot terjeszt a törvényhozás elé. --- Elhúzódó tárgyalás.

Szabályozási kísérletek 2. Az országgyűlés hosszú eljárása miatt Bittó István igazságügyért felelős miniszter a korábbi törvényjavaslat szövegét „Ideiglenes eljárási szabályzat” néven 1872-ben körrendeletként küldte meg a bíróságoknak és kérte azok alkalmazását. A borítója után csak „sárga könyvnek” nevezett szabályzat jogforrási erő hiányában is 28 évig szolgált zsinórmértékül az eljárásokban. Szabályai: Szóbeliség Közvetlenség Bizonyítékok szabad mérlegelésének megerősítése (de nem kizárólagossága) Amiről nem, vagy nem kellő mértékben rendelkezett: Esküdtszéki bíráskodás Járásbírósági eljárás Perújítás és perorvoslatok Felsőbb szintű bíróságok előtti eljárás. A szabályozási hiátust lépésenként próbálta kitölteni a Kúria különböző egyedi döntvényekkel.

A kodifikáció előtti eljárásjog sajátosságai Nem követi az európai mintákat. Nyomozás és vizsgálat titkos és inkvizitórius. A védelmet engedélyezték, de csak főbenjáró bűnök esetére tették kötelezővé. Korlátozottak voltak a védői jogok. Sürgős eljárási cselekmények vád alá helyezés nélkül is teljesíthetők voltak. Erőteljes volt az irati jelleg. Nem érvényesült a szabad bizonyítás elve. A bíróság nem volt kötve az ügyészi indítványokhoz. (Akár az ügyész felmentő indítványa ellenében is hozhatott marasztaló ítéletet.)

A bűnvádi perrendtartás (1896) 1. A korszerű és jogállami bűnvádi eljárási rendszer kialakítását egyre határozottabban követelte a jogtudomány, a szakpolitika és a gyakorló jogászi társadalom is. 1895. novemberében el is kezdődtek az országgyűlési tárgyalások, melyek komoly szakmai polémiák után 1896-ra jutottak el a haladó és európai szellemű törvény becikkelyezéséig. Az 1896:33. törvénycikk a bűnvádi perrendtartásról (Bp.) 1900. január elsejével lépett hatályba. A Bp-t két további törvény egészítette ki: 1897:33. tc. az esküdtbíróságokról (esküdtképesség, esküdtek összeírása, esküdtbíróságok szervezete, stb.) 1897:34. tc. a bűnvádi perrendtartás életbe léptetéséről (büntetőbíróságok hatásköre, felhatalmazó és végrehajtási rendelkezések)

A Bp. jellemzői 1. A bűnvádi perrendtartás főbb alapelvei: Törvényesség (Nullum crimen, sine lege… Nulla poena sine lege…) Nyomatékos gyanú elve Vádat „rendszerint” a királyi ügyészség képviseli (Amikor nem: katonai eljárás, magánindítvány.) Hivatalbóliság elve (francia mintára, enyhítő és terhelő körülmények feltárására egyaránt kötelezettség, hatáskör és illetékesség vizsgálati kötelezettség, stb.) Közvetlenség Szóbeliség Nyilvánosság Ügyfélegyenlőség Védelem szabadsága A személyi szabadság indokolt mértékű védelme a szabadságelvonással szemben

A Bp. jellemzői 2. Törvényszéki eljárás szakaszai: Előkészítő eljárás (További két szakaszra bomlik: 1) nyomozás, 2) vizsgálat. Nyomozás tényfeltáró döntően ügyészségi szak, a vizsgálat pedig a feltárt tények, körülmények bírói mérlegelése a főtárgyalás megtartásának indokoltsága felől nézve a vizsgálóbíró által. A legsúlyosabb bűncselekményeknél kötelező a vizsgálat.) Közbenső eljárás (Két fajtája van: 1) vád alá helyezés a vádtanács által, 2) főtárgyalásra való közvetlen idézés – utóbbi pergazdaságossági okú rövidítési forma, arra az esetre ha a terhelt nem kifogásolja a vádiratot.) Főtárgyalás (Törvényszék előtti főtárgyalás meghatározott rendben. Személyazonosság és adatismertetés, jelenlét-megállapítás, vádirat ismertetés, vádlott kihallgatása, bizonyítás, perbeszédek – vádbeszéd, vádlotti felszólalás, védőbeszéd –, utolsó szó joga, ítélethozatal.) Perorvoslati eljárás

A Bp. jellemzői 3. Perorvoslatok: Rendes perorvoslatok: (1) felfolyamodás, az eljárási végzések ellen (2) fellebbezés, az ítélet ellen (3) semmisségi panasz a fellebbezéssel meg nem támadható ítéletek ellen a Kúria előtt kizárólag jogkérdésre nézve. Rendkívüli perorvoslatok: (1) perorvoslat a jogegység érdekében a Koronaügyész által a Kúria elé terjesztve, (2) újrafelvétel (meghatározott törvényességi okok miatt). A statáriális eljárást a Bp-t életbe léptető törvény hatályon kívül helyezte és csak az 1912:63. tc. a háború esetére szóló kivételes intézkedésekről hozta vissza.

A háború hatásai Kivételes felhatalmazás a statáriális bíráskodásra. Katonai bűnvádi perrendtartások újraszabályozása. (1912:32. és 33. törvénycikk) Katonai bíráskodás rendeleti úton való kiterjesztése a polgári egyénekre. Esküdtbíráskodási szabályok erejének elvétele. (Pl.: Ha a szakbíróság tévesnek vélte az esküdtek döntését, akkor figyelmen kívül hagyhatta. Esküdtbíróságok hatásköreinek szűkítése.) A Bp. 1951-ig hatályában fennmaradt és a két világháború között rendszerszintű változásokon nem esett át.

A Bp. és a polgári büntető eljárás utóélete Forradalmak kora Két világháború közötti éra Háborús jogalkotás és jogalkalmazás (rögtönbíráskodás, VKF, nyilasterror) Számonkérés és leszámolás Szovjetesítés – népbíráskodás (1945. évi VII. tv. A népbíráskodás tárgyában kibocsátott kormányrendeletek törvényesítéséről, 1946. évi VII. tv. A demokratikus államrend és köztársaság büntetőjogi védelméről, 1951. évi II törvény szocialista bp.)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!