Háttértárak: Pendrive, GD-Rom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronikus háttértárak
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Régen és most. Háttértárolók.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
A pendrive.
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak
Számítógép memória jellemzői
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Hardver ismeretek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A billentyűzet és a pendrive.
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
Hardware: (=kemény áru)
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógépes perifériák
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Pendrive (anyag gyűjtés)
Információ.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Háttértárak.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Háttértárak: Pendrive, GD-Rom

Pendrive: a pendrive egy USB-flash-tároló egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória kezdetben jellemzően ceruza alakjáról kapta az elnevezést(pen) Nagyon könnyű, kicsi és lényegében nem érzékeny a hőmérséklet változására A pendrive egy USB-flash-tároló. Egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Kezdetben jellemzően ceruza alakjáról kapta az elnevezést(pen). Nagyon könnyű, kicsi és lényegében nem érzékeny a hőmérséklet változására

Története: A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli A Trek az izraeli M-Systems Az IBM A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején. Azonban az izraeli M-Systems cég 1999. október 12-én már regisztrált egy honlapot, találmányuk reklámozása céljára. Az IBM foglalkozott termékük terjesztésével, de csak 2000. december 15-től lehetett vásárolni tőlük

Kapacitása: tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed írási sebessége 480-1000 KB/s közötti képes egymillió írás-törlési ciklust is kibírni, élettartalmuk várhatóan kb. 10 év Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed. Íási sebessége 480-1000 KB/s közötti. Képes egymillió írás-törlési ciklust is kibírni, élettartalmuk várhatóan kb. 10 év. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s. USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s

8. Egy második memóriacsip helye 1. USB-csatlakozó 2. USB-vezérlőmodul 3. Ellenőrző pontok 4. Flash-csip 5. Kvarc-oszcillátor 6. LED 7. Írásvédelmi kapcsoló 8. Egy második memóriacsip helye A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve. Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például adatmenyiség-kijelzés vagy MP3-zenelejátszás, diktafon funkció.

Fájlrendszere: a pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva azonban NFTS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva. Azonban NFTS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. Futtathatók rajta hibajavító, adat-helyreállító programok. A töredezettség mentesítés viszont nem lehetséges, mivel a flash memória „random elérésű” tárolással dolgozik.

Fő a biztonság: a pendrive-ok egyre nagyobb kapacitása nagyon csábító lehet, ugyanakkor az azokra másolt információk mind nagyobb mennyisége komoly kockázatokat hordoz. számtalan biztonsági incidens következett már be azért, mert az USB-s memóriák illetéktelen személyekhez kerülésével teljes mértékben kiszolgáltatottá váltak az adatok. A pendrive-ok egyre nagyobb kapacitása nagyon csábító lehet, ugyanakkor az azokra másolt információk mind nagyobb mennyisége komoly kockázatokat hordoz. Számtalan biztonsági incidens következett már be azért, mert az USB-s memóriák illetéktelen személyekhez kerülésével teljes mértékben kiszolgáltatottá váltak az adatok. A pendrive-ok egyre nagyobb kapacitása nagyon csábító lehet, ugyanakkor az azokra másolt információk mind nagyobb mennyisége komoly kockázatokat hordoz. Számtalan biztonsági incidens következett már be azért, mert az USB-s memóriák illetéktelen személyekhez kerülésével teljes mértékben kiszolgáltatottá váltak az adatok. A pendrive-okon tárolt adatok védelmére szoftveres és hardveres megoldások is rendelkezésre állnak. Léteznek ingyenesen használható, pendrive-okat védő szoftverek (pl.: TrueCrypt). Szoftveres védelem is nagyon hasznos szolgálatot tehet a mindennapokban, azonban nehézségek adódhatnak ezek használata során

Totális biztonság: Titkosított McAfee pendrive-ok A McAfee Encrypted USB termékcsaládja különböző biztonsági szintet képviselő, különféle kapacitású pendrive-okat foglal magában.

Nincs külön telepítés. Nincs szükség rendszergazda jogosultságra Nincs külön telepítés. Nincs szükség rendszergazda jogosultságra. Jelszavas hitelesítés mellett ujjlenyomat-alapú, biometrikus azonosításra is képes. Maximum hat ujjlenyomat rendlehető hozzá. Mindössze annyit kell tenni, hogy a felhasználó végig húzza az ujját a pendrive-ba integrált olvasón. 1 GB kapacitású Encrypted USB Zero-Footprint BIO bruttó listaára megközelíti az 50 ezer forintot

GD-ROM a „giga disk read-only memory” rövidítése egy optikai tároló amit a Sega Dreamcast konzolja használt a CD-ROM-hoz hasonló, de a kis kráterek (pitek) közelebb vannak egymáshoz Így a kapacitása 1,2 Gigabyte, míg egy CD lemezre csak 700 Megabyte adat fér fel A „giga disk read-only memory” rövidítése . Egy optikai tároló amit a Sega Dreamcast konzolja használta. A „giga disk read-only memory” rövidítése . Egy optikai tároló amit a Sega Dreamcast konzolja használt A CD-ROM-hoz hasonló, de a kis kráterek (pitek) közelebb vannak egymáshoz. Így a kapacitása 1,2 Gigabyte, míg egy CD lemezre csak 700 Megabyte adat fér fel.

a Yamaha fejlesztette a Sega számára. ezeken a lemezeken főleg konzol játékok találhatók Sega Dreamcast konzollal a DreamCast egyedi vonása a 12-szeres GD-ROM meghajtó. A Yamaha fejlesztette a Sega számára. a Sega játékkonzolokat gyértó cég. Egy GD-ROM lemeznek három területe van. Ezeken a lemezeken főleg konzol játékok találhatók. Előfordulhat, hogy zene is található rajta, de ezeket cd lejátszókkal nem lehet lejátszani, csak a Sega Dreamcast konzollal. A DreamCast egyedi vonása a 12-szeres GD-ROM meghajtó. Számítógépes felhasználás: olyan adatokat is tartalmazhat amiket egy számítógép is tud olvasni, de ezek általában csak szöveges fájlok a játék beazonosítására.

Felhasznált irodalom: http://computerworld.hu/teszt-pendrive-ujjlenyomat-olvasoval.html http://prohardver.hu/teszt/ket_tucat_pendrive_tesztje/mi_is_az_a_pendrive.html http://hu.wikipedia.org/wiki/Pendrive

Köszönöm a figyelmet!