Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Számítógép és Internet szabályozása a könyvtárakban Olvasószolgálatos műhely Dunakeszi Fülöp Attiláné
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Napjaink háttértárolói
A számítógép felépítése
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Készítette: Diczházi Attila
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Háttértárak.
Informatikai eszközök
12. Óra Háttértárak.
Készítette: Simon Anett 9.c
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
Kimeneti eszközök a könyvtárban.
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Hálózat fejlesztés.
Amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak Informatika tananyag.
Tovább Vámosi Zoltán Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Csákiné Baukó Beáta Háttértárak Napjainkban.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
A perifériák általánosan
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
TT Kovács Sándorné.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A személyi számítógép részei:
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Háttértárak.
A merevlemez(winchester)
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
Hálózatok.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Mai számítógép perifériák
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Perifériák és jellemzőik
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Egészséges Windows. A mai világban a számítógépek szerves részei lettek a mindennapjainknak. Mindenki otthonába előfordul, és rengeteg munkahely igényli,
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
A számítógép feladatai és felépítése
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
 Mágneses  Mágnesszalag  Floppy  Winchester  Optikai  CD  DVD  Blu-Ray  Egyéb  Pendrive  Memóriakártyák.
Online adatbázisok  Minden jog fenntartva.
Háttértárak.
Háttértárak.
Gyűjtemény mint rendszer
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Készítette: Majdán Csaba

A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést

Könyvtárakban általában cd-n, dvd-n, esetlegesen pendrive-on, illetve a könytári pc-háttértárolókon tárolnak adatokat Könyvekhez tartozó mellékletek:  telepítőprogramok  térképek  képes anyagok  könyv tartalma digitális formátumban Könyvtárakból kikölcsönözhető filmek Hanganyagok Telepítő programok A könyvtári pc-ben nagy tárkapacitású winchesterek vannak

Itt nagy szerepet kapnak a könyvtárakban található pc-k Adatok továbbítása többnyire a következő szisztéma alapján történik: Könyvtár által másolásra engedélyezett adatok pc-re történő másolása Ott író program segítségével cd-re vagy dvd-re való írása Esetleg pendrive-ra való másolása Manapság egyre jobban elterjednek a külső winchesterek, amik szintén remekül szolgálnak adatok hordozására. Ezek többnyire USB-csatlakozókkal vannak felszerelve

Adatok védelme, főleg a könyvtárakban nagyon fontos dolog. A cd-ken, dvd-ken tárolt adatok idővel minőségromláson mennek keresztül Így ajánlatos 3-4 évenként az adatokat új adathordozókra tenni Figyelni kell, hogy a tárolt adatok ne legyenek vírusosak Ha mégis előfordul ilyen, akkor célszerű a winchesteren egy vírusirtó programot tartani, amellyel kijavíthatjuk a hibát Ezen kívül figyelni kell arra, hogy a cd-k, dvd-k ne legyenek piszkosak, karcosak (törölgetés, speciális folyadékok)

A mai fejlődő világban egyre jobban átveszik a könyvtárakban is a könyvek szerepét a különböző szg.-es eszközök. Az egyre nagyobb adatátviteli sebességgel és egyre bővülő adattárolási kapacitással rendelkező háttértárak lassacskán teljesen átveszik a könyvek szerepét, és minden digitális formátumban fogunk majd látni, olvasni. Véleményem szerint előbb – utóbb a könyvtárakban is csak digitális formátumban fogják tárolni az adatokat és csak az egyes háttértárak segítségével (pendrive, cd, dvd) segítségével tudjak majd kikölcsönözni a „könyveket”.

Az Országos Szécsényi Könyvtár működési és szervezeti szabályzata

Készítette: Majdán Csaba