Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Online adatbázisok  2016. Minden jog fenntartva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Online adatbázisok  2016. Minden jog fenntartva."— Előadás másolata:

1 Online adatbázisok  2016. Minden jog fenntartva

2 Az adatbázis fogalma Az adatbázis azonos minőségű, többnyire strukturált adatok tárolására, lekérdezésére és szerkesztésére alkalmas szoftvereszköz. Az adatbázis fogalma nem keverendő össze az (adatbázis-kezelővel), amely az adatbázis működtetésére, rendszerszintű és felhasználói folyamatainak szervezésére szolgál. Sok esetben azonban mégis egymás szinonimájaként használjuk (pl. bár a valóságban adatbázis-kezelőket vásárolunk és telepítünk, mégis sokszor mondjuk, hogy „vettem/telepítettem egy adatbázist”), ha ez félreértésre nem ad okot. Az adatbázisok célja adatok megbízható, hosszú távon tartós tárolása, és viszonylag gyors visszakereshetőségének biztosítása.

3 Előnyei: könnyen kezelhető, űrlapok használata könnyen módosíthatóak az adatok keresett adatokat különböző szempontok szerint jeleníthetjük meg, pl.: reggel hatkor induló vonatok. A kapott eredményt valamilyen szempont szerint rendezhetjük is, pl.: ár szerint növekvő, vagy csökkenő sorrendben. Hátránya: mivel mindig újra le kell generálni a HTML kódot ezért, előfordulhat lassulás főleg akkor ha egyidejűleg több keresés is érkezik a szerver felé. Az online adatbázisokat számtalan területen hasznosítják, kezdve a keresőktől, a menetrendeken és a tudakozókon át egészen e-boltokig. Az adatbázisok két fajtáját szokás megkülönböztetni, a logikai és a fizikai adatbázist. Előbbi lényegében a „mit tárolunk” (mit és hogyan akarunk látni az adatokból), míg utóbbi a „hogyan tároljuk” (mit és hogyan érünk el a fizikai háttértáron) kérdésre keresi a leghatékonyabb választ. A két adatbázistípus szétválasztása azért bír nagy jelentőséggel, mert a fizikai háttértáron való állományszervezésnek és az adatok hozzáférésének, lekérdezésének szempontjai, sajátosságai jelentősen eltérnek egymástól; érdemes külön-külön optimalizálni a két feladatot.

4 Ismert online adatbázisok Magyar Elektronikus Könyvtár http://www.mek.oszk.hu/ MTA Zenetudományi Intézet adatbázisai http://db.zti.hu/ MÁV-Start vasúti menetrend http://www.elvira.hu Forrás: erettsegizz.com; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "Online adatbázisok  2016. Minden jog fenntartva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések