PEDAGÓGIAI SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA (NMP_PS021K2)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Első előadás.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Az iskolai könyvtár állománya
Értékelés a pedagógiában
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A személyiség.
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A nevelés stílusa.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Mivel foglalkozik a pszichológia?
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Az óvodai és iskolai konfliktusok és kezelési lehetőségeik
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az emberi tanulás.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Az e-portfólió használati köre
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Bevezetés a pszichológiába
Vezetés és kommunikáció
A PEDAGÓGIA ALPJAI.
NEVELÉSELMÉLET.
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Korai tehetségnevelés
Pszichológiai Ismeretek
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A PYGMALION EFFEKTUS, A TANÁRI ELVÁRÁSOK HATÁSA A TANULÓKRA.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
Integráció és inklúzió
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A pszichológiai mérés alapjai
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
ÖNISMERET.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Közoktatási vezető II. félév
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

PEDAGÓGIAI SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA (NMP_PS021K2) Módszerek: előadás, forráselemzés Követelmények, a tanegység teljesítésének feltételei: A Szakirodalom folyamatos feldolgozása, 1 évközi Zárthelyi dolgozat megírása

A kurzus célja A tárgy célja, hogy a hallgatókban kialakuljanak olyan kompetenciák, melyekkel az általános és középiskolában zajló nevelési helyzeteket és az iskola szociálpszichológiai jelenségeit kezelni tudják, továbbá cél elemezni az iskolában előforduló nevelési- és szociálpszichológiai jelenségeket, az egyén és társadalom kölcsönhatásainak folyamatát, az oktatási folyamat nevelés lélektani vonatkozásait. A hallgatók ismereteket kapnak a pedagógus nevelői - oktatói tevékenységét befolyásoló szociálpszichológiai folyamatokról, a tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítéséről, fejlesztéséről. Megismerik a nevelői tevékenység eredményességét meghatározó pszichológiai törvényszerűségeket, a pedagógiai folyamatok tervezésének fontosságát.

Tartalom A szociálpszichológia és a neveléslélektan fogalma, tárgya, helye a tudományok rendszerében; A szocializáció. A családi és az intézményes szocializáció fő jellegzetességei; Szocializációs zavarok; Attitűdök és előítéletek, szerepük az iskola világában; A személypercepció és a Pygmalion effektus. A tanári elvárások hatása a tanulókra.; A kommunikáció, a tantermi kommunikáció jellegzetességei; Az interperszonális kapcsolat, interperszonális viszonyok az iskolában; A csoport, mint szociálpszichológiai jelenség, iskolai csoportok; Az iskolai tanulás; Az iskolai tanulás motiválása

Szakirodalmak Kötelező olvasmányok: N. Kollár Katalin, Szabó Éva: Pszichológia pedagógusoknak. Osiris, Budapest, 2004. 279-470 old. Pedagógiai szociálpszichológia szerk.: Schmercz, I. Pszichológia a pedagógusképzésben sorozat Nyíregyháza, 2002. Tóth, L.: Pszichológia a tanításban. Pedellus Kiadó. Debrecen 2000. (98-361 old.) Vajda Zsuzsanna, Kósa Éva: Neveléslélektan. Osiris, Budapest. 2005. 46-107 310-358 Ajánlott irodalom: Bernstein, D. A., Roy, E.J. Srull,T.K. Wickens C.D. Psychology Boston USA 1989. Gordon, T. T. E. T. Teacher effectivenes training. New York: Wyden. 1974. Hatvani, Andrea, Estefánné Varga Magdolna, Taskó Tünde: Személyiség és szociálpszichológia. EKF, Eger, 2001.

A szociálpszichológia és a neveléslélektan fogalma, tárgya, helye a tudományok rendszerében; .

A neveléspszichológia fogalma A pszichológiai kutatási eredményeknek és elméleteknek a nevelés kérdéseire való alkalmazása, illetve a nevelési helyzetből (otthoni és az iskolai nevelés) adódó kérdések kutatása. Határtudomány a pszichológiai és a pedagógiai tudományok között.

A szociálpszichológia fogalma A pszichológia részterülete, amely a fejlődés- a személyiség- és a motivációkutatás ismeretanyagát a pszichológiai-tudományos módszerek közvetítésével a társas interakciókra, illetve az egyént környező kultúrára vonatkoztatja. Határtudomány a pszichológiai és a szociológiai tudományok között.

A neveléspszichológia tárgya A szocializáció és a nevelés A család mint nevelési színtér Az iskola mint nevelési színtér A nevelői személyiség és ennek hatása Az iskolai tanulás A tanuláshoz szükséges képességek és ezek fejleszthetősége A tanuláshoz szükséges személyiségvonások Az egyéni bánásmódot igénylő gyermekek

A szociálpszichológia tárgya Társas alkalmazkodás típusai, formái. Társadalmi vagy kulturális normák internalizációja. Társas attitűdök, sztereotípiák, előítéletek vizsgálata. Társas szerkezet, csoportok, csoportdinamika. Kommunikáció, konfliktus. Vonzalom,személypercepció, attribúció.

A neveléspszichológia és a szociálpszichológia együttes szemlélete az iskolai teljesítmény tanulmányozásában

Törvények: A szerkezet és funkció egységének törvénye: a szerkezet meghatározza a funkciót és a funkció (gyakorlás) visszahat a szerkezetre, alakítja azt. Ebből következik, hogy csak a funkcionáló szerkezet képes a fejlődésre, és minél magasabban fejlett a szerkezet, annál magasabb funkciók ellátására képes.

Plaszticitás törvénye: A fejlődés életkortól függ. Minél fiatalabb a szervezet, ezen belül az idegrendszer, annál képlékenyebb. Aktivitás törvénye: Minden egészséges emberre jellemző egy általános aktivitás drive. Akkor érezzük magunkat jól, ha a nekünk megfelelő, szükséges ingerek jelen vannak.

Koegzisztencia törvénye: Az ember különböző tevékenységeiben különböző fejlettségi szinten áll. Transzfer törvénye: Minden tanulás befolyásolja, segíti vagy gátolja a következő tanulást.

Okság törvénye: A tanulás pszichikusan determinált, azaz a hatást mindig befolyásolja a gyermek személyisége. A belső alapok és a külső hatások egysége: A tanulás akkor eredményes, ha a külső hatás akkor érkezik, ha a belső feltételek (érettségi szint) már rendelkezésre áll.

Pedagógiai pszichológia kutatási módszerei

Megegyezik a fejlődéslélektan vizsgálati módszereivel kísérlet megfigyelés explorációs módszerek tanulói tevékenység produktumainak elemzése tesztek