Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Harry Potter.
Advertisements

A kölcsönös befolyásolás
Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged
Történeti episztemológia
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Olvasóvá nevelő program a felső tagozaton 5-6. évfolyam
A tananyagbeosztás lehetőségei
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
A éves tanulók olvasási szokásai, Győrben a Szabadhegyi Közoktatási Központban.
Szövegértés-szövegalkotás
Erzsébet királyné a 21. században Blogok, interaktív oldalak, filmek. Gödöll ő i tapasztalatok egy olvasóvetélked ő tükrében.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Mikszáth Kálmán:Szent Péter Esernyője Készítette:Adonyi Dávid
Az olvasás helye és megítélése az általános iskola felső tagozatában
Együttgondolkodva a kisiskolásokért Alsó tagozatos munkaközösség-vezetők tanácskozása KPSZTI március 12.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Szerző: a szövegek és képek az internetről
K&H trambulin tapasztalatok
MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM EGY KÉRDŐÍVES VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI  TANULSÁGOK, DÖNTÉSI PONTOK Horváth Zsuzsanna április 9.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
A nyelvi identitás alakulása egynyelvű svéd és kétnyelvű finnországi családokban.
A Fantasztikus Programozás
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Gutenberg is e-könyvet olvasna? Dr. Galántai Zoltán október 13. Bevezetés helyett: Az olvasás csupasz gyönyöre: „...valami nagy dolog történt” Miért.
Az Élet Igéje július.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Csájiné Knézics Anikó Szilvásiné Turzó Ágnes Dr. Steklács János
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
Irodalomtanítás – de meddig? Egy lehetséges válasz: irodalom_12_11_10_9 Fűzfa Balázs – Irodalomtanítás a harmadik.
„Ó, mondd, Te mit választanál…” A tanár felelőssége és lehetőségei a kötelező olvasmányok kiválasztásában Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
KULCS AZ OLVASÁSHOZ Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged.
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
MAGYAR EDZŐK TÁRSASÁGA
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
Az internetes keresési módszerek
ENERVÁLTSÁG hatékonyság csökkentő tényező? RESTART Sári István június
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Olvasási szokásaink változásai az olvasási forradalmak jelenségei tükrében Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai.
Szabó Magda : Abigél.
Kötelezőbiztosítás Kötelezőbiztosítás Olvasás és irodalom a digitális bennszülöttek korában Gombos Péter május 4., Szentendre Olvasmányok, amelyek.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Arany János Élete és munkássága.
Önértékelési projektterv
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Előadás másolata:

Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel? „Miért hagyjuk ki a könyvtárost? Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel? Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA

Az olvasás mint befogadás A befogadást akadályozó tényezők • Mi a célja az olvasásnak? Nem a kifejező szándékot kell rekonstruálni, hanem a szöveg és a befogadó közti dialógust kell elősegíteni (lásd Gadamer). E dialógus akadálya lehet: – értelmi, – érzelmi kapcsolat hiánya.

A befogadás „akadályai” Az értelmi kapcsolat hiánya „a szövegértés sikeressége nem csak az olvasón múlik, hanem nagymértékben az olvasott szövegen is” (Steklács, 2007) • Az olvasás értelmezés (Gadamer) • Szerző – mű – közönség –» nem lehet passzív!(Jauss); Miért lesz passzív a (gyermek)olvasó? – szókincs, „Ösztövér kutágas hórihorgas gémmel” ösztövér kutágas hórihorgas gémmel – a szövegek „nyelvi alkalmatlansága”,

A befogadás „akadályai” Az érzelmi kapcsolat hiánya – az értékrend (nehéz azonosulni), – a tempó! – küllem, terjedelem, – egyéb „tankcsapdák”: • olvasónapló (JAJ, NE!); • nem „testhezálló” könyv; • nem motiválunk. • „Irodalmi szocializáció”

Felmérés – 2009 • 2009. február–március. • A vizsgált kör: magyartanárok (felső tagozat). • 139 magyartanár küldött vissza kérdőívet. Amire választ kerestünk: – Tényleg 50 éve ugyanazt olvastatjuk? (Merünk változtatni?) – Milyen szempontok alapján választunk „kötelezőt”? – Tapasztalatok konkrét könyvekről.

Mit olvastatunk? • Feltevés: „a nagy hatos” • A következő: Felmérés – 2009 Mit olvastatunk? • Feltevés: „a nagy hatos” – A Pál utcai fiúk: 130 – Az egri csillagok: 128 – A kőszívű ember fiai: 119 – Légy jó mindhalálig: 118 – Szent Péter esernyője: 113 – Az arany ember: 65 • A következő: – Ábel a rengetegben: 48 – A kis herceg, Harry Potter 11 (83 könyv került a listára)

Felmérés – 2009 Mi alapján választunk? – Tankönyv, munkafüzet, egyéb segédanyagok tartalma 75 – A gyerekek érdeklődése 56 – Szakfolyóiratban, szakkönyvben olvasott ajánlás 14 – Kollégák ajánlása 12 – Tanterv (ez nem volt választható!!!) 3 – Egyéb 1 – Könyvtáros ajánlása 0!!!

Mit szeretnek/nem szeretnek olvasni? Felmérés – 2009 Mit szeretnek/nem szeretnek olvasni? I. 103 II. 38 III. 20 40 könyv, 4 kapott legalább 10 „szavazatot”

Mit szeretnek/nem szeretnek olvasni? Felmérés – 2009 Mit szeretnek/nem szeretnek olvasni? I. 58% II. 13% III. 9% 8(!) könyv, ebből 6 legalább 4 szavazattal…

Felmérés – 2009 Elégedettek lehetünk? • Igen, szívesen és jó arányban olvassák el a feladott könyveket. 13% • Igen, bár maximum az osztály fele olvassa el könnyen, szívesen a könyveket. 16% • Igen. Nem szívesen, nem könnyen olvasnak, de teljesítik a feladatot. 33% • Nem, csak kevesen olvassák el a regényeket. 33% • Nem, egyáltalán nem vagy alig olvassák el a gyerekek a könyveket. 5%

Merünk változtatni? A változtatásról: Felmérés – 2009 Merünk változtatni? A változtatásról: – a „hajlandóság” nem életkorfüggő, – nem (vagy ritkán) befolyásolja a hatékonyságot, – az indokai egyformák, – ritka az IGAZI váltás!!! „Szívesen változtatnék, ha a tanterv lehetővé tenné.”

Merünk változtatni? A változtatásról: Felmérés – 2009 Merünk változtatni? A változtatásról: – Nem hat, hanem hét könyv „forog”… – A kőszívű ember fiai helyett Az arany ember? – Mikszáth helyett Mikszáth? – Ábel? – „problémafelvető” irodalom? (!!!) „Egyelőre nem tudom, mire cserélném, de gondolkodom rajta.”

Az egri csillagok vs. Harry Potter? Felmérés – 2009 Mit olvastassak? Az egri csillagok vs. Harry Potter? „Pályám elején klasszikusokat olvastattam, aztán újakat. Úgy érzem, nem dobhatjuk sutba a régieket, csak más módszerekkel kell dolgozni.”

Amik lemaradtak…

Amik lemaradtak… 4–6. osztály „Uniszex”: Lányoknak: Louis Sachar: Laura titkos társasága Christina Nöstlinger: Cseregyerek Katherine Paterson: A nagy Gily Hopkins Részletek a Trapitiből Felix Salten: Bambi „Uniszex”: L. S. Park: Min mester inasa Anne Fine: A kilencedik felhőn Fiúknak: Louis Sachar: Bradley, az osztály réme L. S.: David nem hagyja magát Christopher Paul Curtis: Bud vagyok, uram! Frank Cottrell Boyce: Milliók