Az ókori egyiptomi étkezési szokások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Angol – amerikai projekt hét
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Élet az emberrel és az emberi településeken
Az ókori római étkezési szokások
A helyes táplálkozás.
Az Európai Unió mezőgazdasága
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Római étrend,étkezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Tápanyagaink.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A gyerekszegénység alakulása 2009-ben Magyarországon.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Mátyás Étterem Étlapunk.
Egészséges táplálkozás
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A krétai és a mükénéi kultúra

A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Hasonlítsuk össze a két legjobbat!
Megőrzött állatfajaink és fajtáink, mint a vidékfejlesztés lehetőségei
Hunyadi Mátyás
Az alkalmazott szeretet
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Petőfi sándor: jános vitéz
24. MEZŐGAZDASÁG.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
25. AFRIKA GAZDASÁGA.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Amit teljesen máshogy mondanak Erdélyben, mint Magyarországon
Tojóágazatban működő állattenyésztési biztosítások,
Négy vállalkozási alaptípus
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Arany János A dal A szerelem dala melyhez bor, leány tartozik
Madách Imre Útravaló verseimmel
Készítette: Alvibegu csapat
Előadás másolata:

Az ókori egyiptomi étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka

Növénytermesztés Állattenyésztés köles-, árpa-, búzatermesztés sok zöldségféle: hagyma-, petrezselyemtermesztés mindenféle hüvelyes (bab, borsó, lencse) szarvasmarha juh kecske antilop gazella szárnyasok: kacsa, lúd, galamb

Érdekességek: Állatok háziasítása házukban tartották őket fontos volt a hízlalás antilop, gazella, kecske, szárnyasok, disznó tésztával tömték őket méheket szintén háziasították szamarakat és ökröket teherállatként használták kutyák, macskák és majmok elterjedt családi háziállatok voltak

Változatosabb fogások Társadalmi eltérések Szegényebb rétegek Egyszerűbb étkek Vagyonosabb rétegek Változatosabb fogások Általában: hagymafélék tökfélék lótuszgyökér, lótuszmag, papiruszhajtás olaj, tej különböző húsfélék (gyöngytyúk, galamb, kacsa, liba, fogoly, fürj, stb.) gyümölcsök: szőlő, füge, datolya, gránátalma Általában: hüvelyesek: lencse, bab, borsó, csicseriborsó, lepkeszeg sör kenyér hagyma időnként hús

Általános egyiptomi ételek

Kenyér alapvető tápláléka volt a szegény és a tehetős rétegeknek egyaránt a III. évezredben legalább 16-féle kenyeret és kalácsot állítottak elő pékműhelyekben sütötték ki a gabonaőrlés közben a lisztbe kőpor és homok is jutott

Húsétel sokat ettek, de nem tartozott a naponta fogyasztott ételek közé különösen kedvelték: marhát, libát, kacsát, galambokat, fürjeket, gyöngytyúkot, foglyot kecske-, birka-, disznóhúst is fogyasztottak főzve-sütve is szerették pácolva vagy szárítva tárolták

Halétel a halbőség hatalmas volt sokat fogyasztottak vallási szempontból tisztátalan állatnak számított kibelezték a halat, és eltávolították a belsőségeket, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását sóval tartósították

Zöldségek különböző hagymafajtákat igen kedvelték, és fontos ipari cikk is volt hüvelyesek: bab, borsó, lencse bab egyik fajtája: fúlma szinte nemzeti eledel lencsét kivitelre is termesztették kedvelték a tököt is

Gyümölcsök természetes vagy szárított állapotban fogyasztották füge, datolya, szőlő volt a legelterjedtebb termeltek dinnyét is az Újbirodalom idején Elő-Ázsiából került Egyiptomba az alma és a gránátalma fontos volt a szőlőművelés  kék szőlő

Édesség nem ismerték a cukrot, mézzel édesítettek fejlett méhészkedés méhek háziasítása

Italok bor - csak a magas rangú tisztviselők és a királyi palota lakói itták, némelykor lapos csészéből sör - korra-nemre való tekintet nélkül itták, gyerek és öreg, egészséges és beteg egyaránt, korsóból

A konyha helye általában a ház hátsó részében nagy villáknál a melléképületekben az ételeket különböző méretű agyagedényekben tárolták; italokat, gabonát, lisztet, zsírt, olajat, tartósított húst is őriztek bennük a romlandó dolgokat egy kis, alacsony pincében tárolták, ahová néhány lépcsőfok vezetett a konyhából sokféle tányért, kést és kanalat használtak, mosogató és szemétgyűjtő is volt

Az étkezés gyakorisága többségük naponta háromszor étkezett mesebeli Sziszobek fáraóról írja egy papirusz, hogy éjjelre is beiktatott egy étkezést bizonyos alkalmakkor (inkább az előkelők), lakomára gyűltek össze fiatal lányok szolgálták ki a vendégeket

Az ételek vallási szerepe úgy tartották, hogy a táplálék a túlvilági fennmaradást is biztosítja áldozatok formájában isteneiket is táplálták halottaik mellé ételeket, alapanyagokat, és azok elkészítéséhez, elfogyasztásához használt kifinomult és ízléses eszközöket temettek a templomokhoz külön konyhát építettek