Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Alvibegu csapat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Alvibegu csapat"— Előadás másolata:

1 Készítette: Alvibegu csapat
Németh Antal Credója Készítette: Alvibegu csapat

2 Hiszek egy különleges és egyedülvaló magyar színházi kultúrában:
Szerintünk teljesen helytállóak Németh Antal meglátásai ezzel kapcsolatban. Mivel történelmünk nagyon régre nyúlik vissza, ezért a nemzeti identitástudatnak rengeteg ideje volt kialakulni, ez eredményezte a magyar nyelvű színházak tömeges megjelenését, melyekben nagy számban játszottak és játszanak a mai napig magyar színészek, magyar nyelvű darabokat. Ennek a sokrétű történelmi múltnak köszönhetőn a magyar színházi kultúra egyedülállóvá vált mind Európában, mind világviszonylatban is.

3

4 Hiszek a magyar színházi kultúra egységében:
Németh Antal nagyon szépen megfogalmazta, hogy a történelem során a magyar nemzeten belül ellentétek alakultak ki, pedig mint magyarok a nemzet érdekeit szolgáló kérdésekben mindenkinek egyaránt össze kéne tartania. Fontos volt számára, hogy a színházon belül minden munkakört betöltő embert ugyanazon a szinten kezeljenek, és egyenlő bánásmódban részesüljenek. Egyetértünk vele abban, hogy mind a társadalomban, mind a színházon belül minden ember munkája ugyanannyira számít.

5

6 Hiszem az öncélú l’art pour l’art színházzal szemben az erkölcsi világrend szellemét sugárzó színház korszerűségét: Ahogy Németh Antal is vélekedett róla, a művészetekben nagyon lényeges a szabadság és az önkifejezés. Ezt nem korlátozhatja sem a politika, sem a vallás, sem pedig a közéleti és erkölcsi normák. Vannak olyan dolgok, amelyeket nem lehet egyértelműen, szavakkal vagy tettekkel kifejezni, hanem mögöttes tartalomként, a néző fantáziájára bízva, vagy a színész játékával adhatók át a közönségnek.

7 Hiszek a színházi életforma szüntelen megújulásának szükségességében:
Németh Antal szerint a hagyományokat nem ápolni kell, hanem éltetetni. Fontos ugyanis, hogy a régi dolgokat is szem előtt tartsuk, és ne feledkezzünk el a gyökereinkről, arról, hogy honnan jöttünk. Azonban változásra mindig is szükség volt, van és lesz is, mert az idő múlásával az emberek is fejlődnek, gondolkodásmódjuk változik, ezért azokat a dolgokat, amit a pár száz évvel ezelőtti embereknek természetes, megszokott volt, a mai ember már nem biztos, hogy ugyanolyan mértékben be tudja fogadni.

8 Hiszek a színház halhatatlanságában:
Németh Antal szentül hitt a színház halhatatlanságában, mindazonáltal ma nem feltétlen helytálló ez a szemlélet, ugyanis manapság a mozi vette át a színház helyét, ettől biztos szomorú lenne. Ha most nem szerettetjük meg a fiatalokkal, akkor a színház, mint olyan meg fog szűnni.

9 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Alvibegu csapat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések