Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák.
Van Gogh Művészete.
K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Készítette: Albert Krisztina
Realista építészet EKLEKTIKA
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
A Keresztény Vallás.
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
A szőlő a művészetben.
Érmindszent, Ady Endre szülőháza
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Előadó: dr. Újvári Edit főisk.docens
…mű lehet: nyomtatott (névjegykártya, prospektus, levélpapír, boríték, jegyzetpapír, plakát) elektronikus (prezentáció, hírlevél, weboldal, multimédia,
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
N.10 Bibliai Jelenetek Zene: Gregorian - Feel F:Laci.
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
Franz Schubert.
. . . De sokan nem értették meg az életet amit ajánlott.
A Nyugat
Csontváry Múzeum tételhez
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Moliere 24/B.
Márciusi Ünnepek.
Endre Béla
A da Vinci-kód Dan Brown amerikai regényíró ban megjelent regénye, mely az év legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban. A mű.
„Papírképek” Gothár Péter fotói a Fugában. Április 30-a és május 17-e között Gothár Péter képeinek adott otthont a FUGA – Budapesti Építészeti Központ.
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
Művészettörténet zenészeknek Irányzatok a XIX
Apokalipszis 12/C.
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
Múzeumok 10 megye múzeum.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Csontváry Múzeum Baalbek ban nyílt meg a magyar festészet talán legkülönösebb egyéniségének, Csontváry Kosztka Tivadarnak kiállítása. A hazai múzeumtörténetben.
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
Magyar Nemzeti Galéria
Romantika 1850 ~ 1870 Készítette: Ecseri István.
Lednice - vár
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Szobrászat.
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Honfoglaló magyaroktól származó leletek
Lajta Gábor: Az emmausi vacsora
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Giotto: Bevonulás Jeruzsálembe
Zene: Varga István Készítette: Wégner ZsuzsannaNagykanizsa OTT A VIA DOLOROSÁN !
19. század – I..
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Zala okt Szentpétervár február 28.
MUNKÁCSY MIHÁLY ( ).
Arany János Vojtina Ars poetikája
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
Giotto: Bevonulás Jeruzsálembe
Nyolcvanezren a G8 ellen, Rostock, 2007.
Munkácsy Mihály-Híres festményei
I-092.
Alfons Mucha
Előadás másolata:

Munkácsy: Krisztus-trilógia

Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes kiállítására csupán Munkácsy halála után majd száz évvel került sor. Amikor a művész 1880 nyarán hozzáfogott a Krisztus Pilátus előtt kompozíciójához, akkor már évek óta Párizs egyik legsikeresebb műkereskedőjével, Charles Sedelmeyerrel dolgozott együtt. Sedelmeyer törekvése, hogy Munkácsyból világhírű művész váljon, eredményesnek bizonyult. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes kiállítására csupán Munkácsy halála után majd száz évvel került sor. Amikor a művész 1880 nyarán hozzáfogott a Krisztus Pilátus előtt kompozíciójához, akkor már évek óta Párizs egyik legsikeresebb műkereskedőjével, Charles Sedelmeyerrel dolgozott együtt. Sedelmeyer törekvése, hogy Munkácsyból világhírű művész váljon, eredményesnek bizonyult.

A nagy Krisztus-kép így már a megszületése pillanatában a nemzetközi figyelem középpontjába került. A kép párizsi, angliai és bécsi bemutatása után, 1882 elején Budapesten is látható volt, ahol közel nyolcvanezren tekintették meg. A nagy Krisztus-kép így már a megszületése pillanatában a nemzetközi figyelem középpontjába került. A kép párizsi, angliai és bécsi bemutatása után, 1882 elején Budapesten is látható volt, ahol közel nyolcvanezren tekintették meg.

Munkácsy már 1881-ben készített vázlatokat egy újabb Krisztus-képhez. Az 1884-re elkészült Golgota érdekessége, hogy a keresztre feszített Megváltó alakját önmagáról mintázta a művész. Munkácsy már 1881-ben készített vázlatokat egy újabb Krisztus-képhez. Az 1884-re elkészült Golgota érdekessége, hogy a keresztre feszített Megváltó alakját önmagáról mintázta a művész. A Golgota párizsi, budapesti vagy angliai bemutatása ugyanúgy százezreket vonzott a kép elé, mint az első Krisztus-kép kiállításakor. A trilógiaként elképzelt sorozatba ezek után egy Feltámadás- kompozíció illeszkedett volna a leginkább A Golgota párizsi, budapesti vagy angliai bemutatása ugyanúgy százezreket vonzott a kép elé, mint az első Krisztus-kép kiállításakor. A trilógiaként elképzelt sorozatba ezek után egy Feltámadás- kompozíció illeszkedett volna a leginkább

Munkácsyt azonban az 1880-as években új megrendelések kötötték le ben a Golgota fő motívuma alapján festette meg a tőketerebesi Andrássy-mauzóleum oltárképét, ekkor azonban alkotóereje már nagyon meggyengült. A betegséggel küzdő művész utolsó alkotásaként a trilógia harmadik darabját készítette el, az Ecce Homo-t. Munkácsyt azonban az 1880-as években új megrendelések kötötték le ben a Golgota fő motívuma alapján festette meg a tőketerebesi Andrássy-mauzóleum oltárképét, ekkor azonban alkotóereje már nagyon meggyengült. A betegséggel küzdő művész utolsó alkotásaként a trilógia harmadik darabját készítette el, az Ecce Homo-t.

Az Ecce Homo-t 1914-ben Déri Frigyes vásárolta meg, aki 1930-ban az általa alapított debreceni Déri Múzeumnak ajándékozta a művet. A trilógia első két darabja letétként került haza a múzeumba, ahol a három festményt ben első alkalommal állították ki együtt. Az Ecce Homo-t 1914-ben Déri Frigyes vásárolta meg, aki 1930-ban az általa alapított debreceni Déri Múzeumnak ajándékozta a művet. A trilógia első két darabja letétként került haza a múzeumba, ahol a három festményt ben első alkalommal állították ki együtt.