Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten."— Előadás másolata:

1

2 A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt. 1908. január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten . Az első szám címlapjával ellentétben nem január 1-jén, hanem karácsonyán jelent meg. A folyóirat Babits Mihály halálával szűnt meg. A címlapján Beck Ö. Fülöp Mikes- emlékérme látható. Havonta két száma jelent meg, de gyakran jelentek meg összevont számai is.

3 Osvát Ernő (1908-1929) szerkesztő
„A pazarlónak nem hiszik el, hogy tisztában van annak az értékével, amit elpazarol.”(Osvát Ernő)

4 Babits Mihály szerkesztő (1917- 1929), főszerkesztő (1929-1941)
Költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja.

5 A Nyugat előzményei A századforduló igen gazdag kulturális élettel büszkélkedhetett. Újító szellemiségű folyóiratok: A Hon, Huszadik Század Vajda János és Reviczky Gyula költészete Ady szimbolizmusa felé mutat. Ady 1906-os kötete, az Új versek nagy visszhangot váltott ki. Hamarosan (1908) kiadták Nagyváradon „A Holnap”című antológiát is.

6 Hatása, céljai, jellemzői
Nagyhatású lap volt, annak ellenére, hogy alacsony példányszámban (eleinte pár száz, később pár ezer) jelent meg. Célja a magyar irodalom nyugati szintre emelése volt, így szembefordult a félfeudális ország epigonizmusba süllyedt irodalmával.

7

8 Hatása, céljai, jellemzői
A 19. század végi új stílusirányzatokat ugyanúgy segítette az érvényesülésben, mint a nyugati modern irodalom legfrissebb törekvéseit. Nem volt egységes világnézeti arculata, inkább a „közös ellenség” (a népnemzeti irodalom) fogta egybe a lapot. Óriási ellenállásba ütközött konzervatív részről (nemzeti veszedelmet láttak benne), de neves képviselői meg tudták védeni, még az első világháborút is túlélte.

9 Nemzedékek - alkotók Első nemzedék: Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Kaffka Margit, Füst Milán, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Molnár Ferenc, Nagy Lajos, Szabó Dezső Második nemzedék: Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Márai Sándor, Németh László Harmadik nemzedék: Vas István, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Zelk Zoltán, Szerb Antal.

10


Letölteni ppt "A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten."

Hasonló előadás


Google Hirdetések