AIDS Világnap: december 01..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
Advertisements

AIDS.
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
Gégegyulladás - Laryngitis
Segédanyag pedagógusok számára a NEMI FERTŐZÉSEK,- BETEGSÉGEK témakörével kapcsolatos órák megtartásához (7-12. évfolyamok számára)
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
AIDS.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome
Készítette:Bíró Levente 8/a
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
VÉRBETEGSÉGEK.
Nyolc gondolat az ANYASÁGRÓL
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
Világjárványok az emberiség történelmében
Rheumatoid arthritis.
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
Világjárványok az emberiség életében
11 Fiktív példa az ELISA, Western blot és áramlásos citometria alkalmazására a humán diagnosztikában.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
December 1. az aids elleni küzdelem világnapja
szexuális úton történő átvitel
TUBERCULOSIS - TBC A betegség jellemzően a tüdőben kezdődik, de az egész szervezetre kiterjedhet.
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Korunk „pestise”: HIV/AIDS
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
A HIV-fertőzés alapmodellje Vírusdinamika = a szervezeten belüli folyamatok modellezése.
„Breaking news”. Matematikai modellezés az AIDS-kutatásban Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport
Az AIDS modellezése Müller Viktor ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék.
Kompartmentmodellek. Vér és nyirok NYIROKRENDSZER VÉR T VPVP I T I VLVL V P : vírus a vérben V L : vírus a nyirokrendszerben i e.
A HIV-fertőzés ezer arca: a vírus, a betegség, a járvány
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Egészségügyi alapismeretek
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
Bakteriális fertőzések
Világjárványok az emberiség életében
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
A WHO bemutatása Járványok az elmúlt évtizedekben
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Az egészséges ivóvíz hiánya és a betegségek Készítette: Kiss Judit Geográfus MSc I. évf
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Nemi Betegségek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
VÍRUSOK.
A nemi betegségek napjainkban
HIV betegség Bánhegyi Dénes BD/ID03.
Nemi betegségek.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

AIDS Világnap: december 01.

Acquired Immune Deficiency Syndrome Az AIDS rövidítése: Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

A HIV vírus

Napjainkban az AIDS a világ egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása. A HIV fertőzés, és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Afrikában alakult ki a XX. század első felében. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek.

HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet az AIDS-esnek lenni kifejezéssel. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a véredben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel szervezeted a vírusra reagál. Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben, ez vezet a halálhoz.

Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagy mértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető krónikus fertőzés.

A betegség szakaszai: 1. szakasz: A HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg még nem AIDS-es. 2. szakasz: A HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyaró szerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.

3. szakasz: Tünetmentes HIV betegség, vagyis semmilyen klinikai tünet nincs, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik. Ez az állapot 3-8 év ig tart. 4. szakasz: Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. A beteg nyirokcsomója megnagyobbodik, elkezd fogyni, lázrohamai vannak, éjjel izzad. 5. szakasz: Kifejlett HIV betegség: Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.

Az AIDS betegség következménye

Kaposi szarkóma

Hogyan terjedhet az AIDS? Szexuális, homoszexuális átvitel Az, hogy mennyi esélyed van arra, hogy ezúton elkapd az AIDS-et, az függ a szexuális érintkezési móddal, a partnerek száma, a védekezés módszere, illetve, hogy a partnernek milyen típusú fertőzése van. Mindenképpen használjunk óvszert, hiszen akkor ezt az átviteli módszert biztosan megelőzzük.

Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel A 80-as évek elején a betegek jelentős része a világon ily módon fertőződött meg. Azonban a vér kötelező szűrésének bevezetése óta ez a veszély a fejlett országokban minimálisra csökkent (kivéve a kivédhetetlen esetekben).

Anyáról gyermekre történő átvitel Ez a fertőződési mód részben csökken, részben emelkedik. Csökken, mert a HIV fertőzött anyák vírus ellenes szerrel történő kezelése az anyáról gyermekre való átvitel valószínűségét 25%-ról 8%-ra csökkenti. Emelkedik viszont, mert egyre nő a fiatal drogos HIV pozitív anyák száma. A gyermek megfertőződhet szülés közben, de akár a szoptatás során is.

Közös tű, fecskendő használata Ez történhet kábítószer-élvezők közös belövése során, de ide taroznak egyes fertőzések is, amikor a nem megfelelő körülmények miatt például, ha gyerekosztályon egy tűvel kezelik a gyerekeket. (Erre példa Románia, ahol az AIDS betegek száma meghaladja a 3.000-t, és a betegek túlnyomó többsége gyerek.)

Balesetből eredő fertőzések Ezek során általában az ápoló személyzet fertőződik meg. A kötelező óvórendszabályok betartásával általában az ilyen balesetek elkerülhetők.

Köszönöm a figyelmet!