Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AIDS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AIDS."— Előadás másolata:

1 AIDS

2 Betegség Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes)‏

3 Kórokozó a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa által előidézett

4 TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Az AIDS-et december 1-től jegyzik, mint különálló betegség. A vírus terjedésének menete ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a XX. század első felében. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek. A fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él.

5 Kialakulása A vírus az immunrendszer sejtjeit, T-limfocitákat pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

6 FERTŐZÉS MÓDJAI vírus átadható direkt nyálkahártya kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér ondó hüvelyváladék anyatej A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekciós tű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike egy nyálkahártya vagy bőr sérüléssel érintkezik.

7 HIV fertőzés három szükséges feltétele:
fertőzött partner fertőző testváladéka kerüljön a szervezetbe legyen fertőzési kapu (bőr, nyálkahártya- sérülés)

8 A betegség lefolyása 1. szakasz – HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg nem AIDS-es. 2. szakasz – Primer vagy akut HIV tünetegyüttes – a HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyaró szerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1- 2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak. 3. szakasz – Krónikus tünetmentes HIV betegség – Semmilyen klinikai tünet nincs, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik, T limfociták száma folyamatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.

9 A BETEGSÉG LEFOLYÁSA 4. szakasz – Tünetes HIV betegség– Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. Nyirokcsomó-megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok, éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör. 5. szakasz – Kifejlett HIV betegség, AIDS stádium – Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, tüdőgyulladás, Kaposi szarkóma. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ

10 Statisztika A világon percenként 5, óránként 300, naponta ember fertőződik meg vírussal. A vírus nem válogat, nem tudható, hányan vannak, akiknek nincs is tudomásuk arról, hogy vírushordozók. A VILÁGON FERTŐZÖTT!

11 STATISZTIKA Ma Magyarországon 1508 embert (2008. első negyedév) tartanak számon HIV-pozitívként, a valós számot ennek 4-5-szörösére szokták becsülni azok miatt, akiket nem szűrtek ki (egyes vélemények szerint akár 10-szerese is lehet Közülük 766-ről ismert, hogy homoszexuális, 265-ről pedig, hogy heteroszexuális kapcsolat során kapta meg a vírust

12 STATISZTIKA A regisztrált fertőzöttek közül férfi, 203 nő és 163 anonim. A teljes populációban hasonló arányokat feltételezve a férfi-nő arány körülbelül 85%-15%. Míg előbbiek körében a homoszexuális kapcsolatok jelentik a fő veszélyforrást, utóbbiaknál a főként fekete afrikai partnerek. Az országban várható a fertőzöttek számának robbanása az elkövetkező pár évben.

13 TÉVHITEK A szokásos társadalmi, rokoni, baráti érintkezés nem jelent fertőződési kockázatot. A fertőzöttel vagy akár AIDS-beteggel együtt történő közlekedés, a vele való kézfogás, a közös evőeszköz-, fürdőszoba- , WC-használat, valamint a harapással nem járó gyengéd csók, a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és az élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. A vírus a szabad levegőn pár perc alatt elpusztul, de – az esetleges vérzések miatt – kerülni kell a közös fogkefe vagy borotva használatát

14 Gyógyítása A jelenlegi gyógyszerkombinációkkal – fegyelmezett szedés mellett – számottevően meg lehet hosszabbítani a fertőzöttek életét.

15 Gyógyítása Jelenleg nincs ellenszere, védőoltás nincs ellene.
Egyes népcsoportok, például egyes kaukázusi csoportok veleszületett védettséggel rendelkeznek a fertőzéssel szemben. Az AIDS korunk nagy erkölcsi, társadalmi problémáinak egyike. Az AIDS világnapja december 1.

16 Megelőzés Megelőzésének lehetséges módszerei a gumióvszer használata szexuális érintkezés során, vagy a monogám partnerkapcsolat. A fecskendővel vagy vérátömlesztéssel való terjedés visszaszorítására alkalmas az egyszer használatos fecskendőre való áttérés valamint a vérkészítmények szűrése

17 Hogyan használd az óvszert?
Minden szerelmi együttléthez használj új óvszert. Mivel a merevedés korai szakaszában is lehetséges a sperma szivárgása, az óvszert a nemiszervek mindenféle érintkezése elõtt kell felhelyezni. Ne használj olaj alapú síkosítót, mert az károsítja az óvszert. Az óvszer csomagolását szakítással nyisd ki, ne használj ollót, vagy más éles tárgyat, ne tépd fel a fogaddal, mert mindezek az óvszer sérüléséhez vezethetnek. Az óvszer spermazsákját tartsd a mutató és a hüvelykujjad között, kiszorítva belölel a felesleges levegõt, majd helyezd a merev hímvesszõre, úgy, hogy az óvszer feltekert része kívülre essen.

18 Hogyan használd az óvszert?
Az óvszert finoman tekerd le a hímvesszõ teljes hosszában, s közben végig tartsd a zárt végén a két ujjad. Amennyiben az óvszer szeretkezés közben lecsúszna, használj újat. A magömlés után a még merev hímvesszõt lassan húzd ki, úgy, hogy közben az óvszert a hímvesszõ tövénél tartsd fogva. Az elhasznált óvszert becsomagolva dobd a szemétkosárba, de soha ne a WC-be! Ha helyesen használtad az óvszert, de mégis aggódnál az esetleges teherbeeséstõl, úgy kérd ki orvosod tanácsát 72 órán belül a rendkívüli fogamzásgátlás lehetõségérõl.

19 Mikor ajánlatos HIV tesztet végeztetni?
védekezés nélküli szexuális aktus után (akár orális, anális vagy vaginális volt); megtudta, hogy partnere megcsalta, vagy előző kapcsolatában nem volt monogám; megerőszakolták; közösülés közben elszakadt az óvszer;

20 Mikor ajánlatos HIV tesztet végeztetni?
drogozás során közös tűt használatára került sor, vagy piercing felrakásnál, tetoválás során; több szexpartner esetén a partner közös tűt használhatott mással; kiderül a partnerről, hogy HIV pozitív;

21 HIV SZŰRÉS A HIV szűrés során azokat az antitesteket mutatják ki a vérből, amelyeket a szervezet termel a vírus legyőzésére. Jelenlétük bizonyítéka, hogy a vírus a szervezetben van. Ehhez az antitest- termeléshez időre van szüksége a szervezetnek.(4-6-8 hét) A legkorszerűbb tesztek képesek egy fertőződés hetében vírus-antigének észlelésére (egy friss fertőzött ilyenkor a legfertőzőbb, hemzsegnek a vérben a vírusok)

22 HIV SZŰRÉS HIV tesztre 6-8 héttel az utolsó olyan kapcsolat után érdemes elmenni, amikor ki volt téve a HIV fertőzés veszélyének. Ezalatt az idő alatt szervezetben termelődik annyi ellenanyag, aminek segítségével biztosan kimutatható a vírus. Ha nem várják ki ezt az időszakot, előfordulhat, hogy negatív eredményt kapnak annak ellenére, hogy megtörtént a fertőződés.

23 AIDS szűrés Országos Bőr-és Nemibeteggondozó Intézet,
Budapest VIII. kerület, Mária utca 41. tel: Rendelés: hétköznap 8-12 Szent László Kórház Ambulancia Cím:Budapest, IX kerület, Gyáli út 5-7. tel: /8328 Rendelés: hétköznap 8-14 Anonim AIDS tanácsadó szolgálat, ingyenes Budapest, XI ker, Karolina ut 35/b. tel: rendelés:hétfő, szerda, csütörtök: H. kedd, péntek: Szent Sebestyén 97 Kft. ingyenes, anonim csak homoszexuálisoknak! Cím:Budapest, IX kerület, Podmaniczky ut 27 fsz 10. tel: Józsefvárosi SDT tanácsadó szolgálat Cím: 1084 Budapest, József u 46. Tel: , Fővárosi Önkormányzat Schöpf-Merei Ágost Szakkórház és Anyavédelmi Központ SDT rendelés Cím:1092 Budapest, Bakáts tér 10.

24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "AIDS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések