C-vitamin (Aszkorbinsav)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szalka Panka :2011.II.16.  Kék Kék  Piros Piros  Sárga Sárga.
Advertisements

Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Egészséges táplálkozás
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Tóth Tünde
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Az ásványi anyagok forgalma
Magyar és magyarszármazású Nobel-díjasok
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
Természetes Színezékek
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb.
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
A vitaminok és az ásványi sók (II)
Szintetikus opál előállítása 2006 Mulhouse
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
és a többi Nobel-díjasunk:
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
A víz aqua.
Tápanyagok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
PAPRIKA.
Készítette: A No cigi csapata
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
Mikroelemek.
Szintetikus opál előállítása 2006 Mulhouse
Előadás másolata:

C-vitamin (Aszkorbinsav) Készítette: Fehér Tamás 9/B

A C-vitamin felfedezése Szentgyörgyi Albert (1893-1986) Magyar biokémikus izolálta először a C-vitamint. Groningenben elkezdett, de Magyarországon folytatott sejtlélegzéssel kapcsolatos kutatásai során fedezte fel, hogy a fumársav katalitikus hatást fejt ki a mechanizmus egyik lépcsőjén. Ezen az úton végigmenve jutott el Szent-Györgyi a C-vitamin izolálásához. 1937-ben kapta meg a Nobel-díjat „…a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért” indoklással.

Mihez szükséges? Oxido-reduktív folyamatok Kollagénfehérjék szintézise Hormonok szintézise Immunrendszer működése Vas- és rézfelszívódás

Mennyi szükséges belőle? A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet.

Miben található meg? Legjobb C-vitamin forrásaink a zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, salátafélék. Télen a savanyú káposzta és a mirelit zöldségek tehetnek jó szolgálatot.

Hiányállapot C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével járó betegség.

Túladagolás Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. Sokan szednek viszont úgynevezett "megadózisú" C-vitamint, mondván ettől nem lehet semmi bajuk. Megfigyeléseken alapulva kijelenthető, hogy a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő, de a szövetekben is lerakódhat a C-vitamin kis kristályok formájában.