ROMÁNIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
Advertisements

ERDÉLY.
Szlovákia- a Kárpátok és az alföld eltérő gazdasága
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
ROMÁNIA.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
.:: Bulgária ::..
Magyarország tájai A Kisalföld
Gazdasági körzetek Oroszországban
Francia Köztársaság République Française
5. NAP.
Egyeskő.
Ausztria.
Lengyelország.
Románia városfejlődésének tendenciái az átmenet időszakában.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
Törökország.
Dél Ausztrália.
Victoria.
Északi középhegység.
Ausztrália ipara.
Románia.
Csehország és Szlovákia
Ukrajna.
„Dunának, Oltnak egy a hangja” Irodalmi barangolás Erdélyben május
Erdély földrajza Tordai hasadék.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Olaszország.
Magyarország természeti kincsei
Magyarország.
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
ERDÉLY.
Franciaország.
Románia mezőgazdasága
Kaukázus vidék Kaukázus („jégtől csillogó”) – Eurázsiai hegységrsz. Elbursz 5642m – hóhatár felett Vulkánikus hegység, sok földrengés Színes népesség,
A gazdag és a szegény Itália
Baltikum.
Következő órán ELLENŐRZÉS! Alföld tájai, gazdasági élete.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Horvátország.
Magyarország összefoglalás.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Tartalom Államai Gazdasága Film(gazdaság) Ipar Energiagazdaság Megújuló energia USA iparvidékei Feldolgozóipar Kereskedelem Mezőgazdaság Közlekedés Közlekedés.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Erdély Az egyik legnépszerűbb külföldi élményportál, a Bored Panda pazar gyűjteményt tett közzé a honlapján, miután az elmúlt nyáron a fotósok bebarangolták.
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Képekben automatikus.
TÚRA A A FOGARASI HAVASOKBAN
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
Készítette: Koleszár Gábor
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
Erdély   Az egyik legnépszerűbb külföldi élményportál, a Bored Panda pazar gyűjteményt tett közzé a honlapján, miután az elmúlt nyáron a fotósok bebarangolták.
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Koleszár Gábor
21. ÁZSIA GAZDASÁGI JELLEGZETESSÉGEI.
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
Új-Zéland.
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

ROMÁNIA

területe: 238 ezer km2 lakossága: 23 millió fő Az ország 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja.

Első államaikat a XIV. században hozták létre Havasalföld és Moldva néven. A XV. században mindkettő török fennhatóság alá kerül hosszú évszázadokra. A XIX. század közepén egyesült Havasalföld és Moldva, majd 1859-ben vívják ki függetlenségüket a törökök alól. A két világháború között nemzetiségellenes politikát folytatott, ami leginkább az erdélyi magyarokat és németeket érintette súlyosan.

1940-ben a második bécsi döntés során Erdélyt és a Székelyföldet visszacsatolták Magyarországhoz, de a II. világháború után nagyjából visszaállították a trianoni határokat. Románia is a szovjet érdekszférába tartozott, így itt is szocialista államrendszert hoztak létre. 1989 karácsonya körül véres események kíséretében megdőlt a Ceausescu-rendszer, megkezdődött a rendszerváltás. Erdélyben három nemzetiség él együtt, a román, a magyar (arányuk 20-25 %, kb. 2 millió fő) és a német szászok és svábok)

Természetföldrajz Az ország területén húzódik a Keleti- és a Déli-Kárpátok: A Keleti-Kárpátok vonulatai: Flis és homokkő-vonulat: Moldvai-, Háromszéki-, Brassói-havasok Kristályos-vonulat: Borgói-, Gyergyói-, Csíki-havasok Vulkáni-vonulat: Kelemen-, Görgényi-havasok, Hargita (az egykori vulkáni tevékenységet ma vulkáni utóműködések jelzik) A vonulatok közötti medencék: Háromszéki-, Csíki-, Gyergyói-, Barcasági-medence.

A Déli-Kárpátok csak kristályos vonulatból áll: Kristályos-vonulat: Fogarasi-havasok, Pareng, Retyezát Medencék: Petrozsényi- és Hátszegi-medence. Az Erdélyi-medence fontos ipari és mezőgazdasági körzet, központja a Mezőség. Az Erdélyi-szigethegység választja el az Erdélyi-medencét a magyar Alföldtől, legjelentősebb részei a Királyerdő, Bihar, Erdélyi-érchegység. A Havasalföld két része: északon a Szubkárpáti-dombság, délen a Román-alföld. A történelmi Moldova keleti része (a Kárpátok és a Prut folyó között) tartozik Romániához. (A nyugati részén a Prut és a Dnyeszter között ma Moldova köztársaság helyezkedik el.)

Fogarasi-havasok

legmagasabb a Moldoveanu-csúcs (2544 m) a Fogarasi-havasokban.

Nagyobb folyók: Duna Tisza, Maros, Szeret, Olt, Zsil, Prut, Szamos, Temes, Körösök

Tavai: A természetes tavak: vulkáni kráterben lévő Szent Anna-tó a Keleti-Kárpátokban hegyomlás következtében létrejött Gyilkos-tó. A Déli-Kárpátokban a tengerszemek a jellemzőek.

Parajd(sóbánya)

Szováta

Korond

Ipar Bányászat - kőolaj: Kárpátok déli lábánál (Craiova, Ploiesti), Moldvában - földgáz: Erdély (Medgyes), Kárpátok déli lábánál (Craiova, Ploiesti), Moldvában - kőszén: Erdély délnyugati részén - lignit: Erdélyi-permhegyvidék lábánál, Kárpátok déli lábánál - vasérc: Erdély délnyugati részén (Resica) - bauxit: Királyerdő - ólom-, cink-, rézérc: Nagybánya környékén - arany, ezüst: Erdélyi-érchegység - kősó: Erdélyi-medence peremén, Kárpátok déli lábánál, Moldvában

Energiagazdaság Földgáz és lignit tüzelésű hőerőművek, Vaskapunál és a Déli-Kárpátok folyóin vízerőművek.

Feldolgozóipar - vaskohászat: Vajdahunyad, Resica, Galac - gépgyártás: Brassó, Segesvár, Nagyszeben, Arad, Ploiesti (kőolajipari gépgy.), Craiova (mezőgazdasági gépek, közlekedési eszközök), Pitesti (Dacia autók)

kőolajfinomítás: Ploiesti, Pitesti vegyipar: Marosvásárhely, Torda, Kolozsvár, Nagyvárad timföldgyártás: Nagyvárad cellulóz és papírgyártás: Braila

Mezőgazdaság Havasalföld: Erdélyi-medence: kukorica, búza, napraforgó a Román-alföldön; gyümölcs, zöldség a Szubkárpáti-dombság déli lejtőin. Erdélyi-medence: gyümölcs, zöldség Székelyföldi-medencék (Háromszéki-, Csíki-, Gyergyói-medence): burgonya, takarmánynövények, juh, szarvasmarha

erődtemplom

Prejmer

Brassó- Fekete-templom