Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Koleszár Gábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Koleszár Gábor"— Előadás másolata:

1 Készítette: Koleszár Gábor
Nagy-Britannia FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2 Földrajzi helyzete:

3 Adatok: Államforma: alkotmányos monarchia
Hivatalos nyelv: nincs (de facto az angol) Főváros: London Terület: 244 820 km² Népesség:  60 441 457 fő Népsűrűség: 246 fő/km² Pénznem: Angol font (GBP)

4 Nyugat-európai ország, az Európai Unió tagja.
Országrészei: Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország. Az előbbi három országrész a Brit-szigeten, míg az utóbbi az Ír-sziget északi részén helyezkedik el.

5 Természetföldrajza Fekvése, partvonala:
Kedvező fekvése, fjordos öblei, tölcsértorkolatok. Átjárás Amerika felé.

6 Domborzata: Skócia északnyugati részén még ősmaszívum bukkan a felszínre. A kaledóniai eredetű Skót-felföldet a DNY-ÉK irányú Glen More törésvonal osztja ketté, amelyben a Kaledon-csatorna húzódik. A Kaledon-csatornától délkeletre a Grampian-hegység található, amelynek legmagasabb csúcsa a Ben Nevis (1343 m). A Skót-alföld kaledóniai szerkezetű denudációs felszín, helyenként bazalt táblahegyek tarkítják.

7 A Dél-skót-felföld szintén kaledóniai eredetű, legmagasabb része a Cheviot Hills képezi Skócia és Anglia természertes határát. A Pennine-hegység Anglia középső részén húzódik, óidei (karbon) mészkőből áll a fő tömege, a peremén kőszénkészletek találhatók. A Walesi-(Cambriai-) hegység északi része még kaledóniai eredetű, déli része variszkuszi. A Délkelet-Angliai-lépcsővidék középidei (triász-júra-kréta) üledékekből áll, teknőszerűen megsüllyedt, a lépcsők a tengerpartra futnak ki és a Kontinensen Franciaországban folytatódnak. A Londoni-medencét harmadidőszaki üledékek töltik ki.

8

9 Éghajlat: A nedves óceáni éghajlat az uralkodó, amelyet a Golf-áramlat befolyásol. Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés. Az uralkodó nyugati áramlás többnyire nagyobb csapadékmennyiséget hoz magával. A januári átlaghőmérséklet +2 es -4 °C, a júliusi °C között ingadozik. Az évi átlagos csapadékmennyiség NY-K-i irányban csökken, átlagosan 1000mm csapadék esik az ország területének nagyobb részén.

10 Vízrajz: A bőséges csapadék hatására sűrű a vízhálózat. Folyói:
Shanon, Severn, Temze, Gazdasági jelentőségük nagy.

11 Természetes növénytakaró:
Lombhullató erdő: kevert tölgy- és bükkerdők

12 Gazdasági élet: Kedvező fekvése, fjordos öblei, tölcsértorkolatai hatalmas gyarmatbirodalom kiépítését és a tengeri kereskedelem évszázados egyeduralmát tette lehetővé. A gyarmatbirodalom kirablásából, az élénk tengeri kereskedelemből származó bevételekből a 19. század vezető gazdasági hatalma lett. A szigetországban bontakozott ki az ipari forradalom.

13

14 Bányászat: A technikai újítások mellet az ipari fejlődését az ország ásványkincsekben és energiahordozókban való gazdasága (kőszén, kőolaj, földgáz, vasérc, ón, ólom, rézérc) és gyarmatbirodalmának nyersanyagai segítették elő.

15 Energiagazdaság: A villamosenergia 3/4 részét széntüzelésű hőerőművekben állítják elő, amelyek a szénmedencék környékén találhatók. Kisebb részben kőolaj alapú hőerőművek és atomerőművek biztosítják az energiaellátást.

16 Ipar: Mai iparszerkezetében még nagy súllyal szerepelnek a múlt században kialakult hagyományos iparágak (kőszénbányászat, textilipar, hajógyártás, vaskohászat). Azonban ezeknél gyorsabban fejlődnek a versenyképesebb, jövedelmezőbb, exportra termelő ágazatok (elektronika, autógyártás, repülőgyártás, vegyipar). A II. világháború után elvesztette gyarmatbirodalmát (nyersanyagbeszerzési gondok, piacvesztés stb.). A hazai energia- (kőszén) és nyersanyagforrások (vasérc) kimerülése miatt az iparágak a kikötővárosokba ,,költöznek”.

17 Feldolgozóipar: vaskohászat: Skócia (Glasgow környékén), Északkelet-Anglia (Newcastle, Sunderland, Middlesbrough környékén), Dél-Wales (Swansea, Cardiff környékén) acélgyártás: Közép-Anglia (Sheffield-minőségi acéláruk, Leeds, Birmingham) színesfémkohászat: Liverpool (ón), Swansea (ón, ólom, cink, réz), London (ólom, cink), Birmingham (réz), Newcastle (ólom, cink) hajógyártás: Newcastle, Sunderland, Middlesbrough, Glasgow

18 autógyártás: London és környéke (Oxford, Coventry), Derby, Birmingham, Nottingham, Bristol
szerszámgépgyártás: Sheffield, Birmingham kőolajfinomítás: kikötőkben - Aberdeen, Cardiff, Swansea, Bristol vegyipar: Közép-Anglia (Liverpool, Manchester), Dél-Wales (Swansea), Északkelet-Anglia (Newcastle, Sunderland, Middlesbrough), Bristol, London (finomvegyészet, gyógyszergyártás) textilipar: pamutipar - Liverpool, Manchester, gyapjúipar - Leeds, Bradford, Halifax, Nottingham

19 Mezőgazdaság: A népesség kb. 2 %-a dolgozik a mezőgazdaságban.
Északnyugaton - Skócia, Wales: a legelőkön ("zöld Anglia") szarvasmarha- a hegyekben juhtenyésztés; burgonya- és árpatermesztés (takarmány, whisky, sör) Londoni-medence: gabonatermő körzet ("sárga Anglia"), búza, cukorrépa, zöldség- és gyümölcstermesztés. A halászflotta jelentős mennyiségű hallal látja el az országot

20 Kereskedelem: Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi partnerei az EU társadalmak, de hatékony kereskedelmet folytat az Unión kívüli Európai országokkal, az USA-val, Kanadával, és Japánnal is.

21


Letölteni ppt "Készítette: Koleszár Gábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések