DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK ERGONÓMIÁJA
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK
Munkahelyi egészség és biztonság
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
10. Tétel.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Előadók: Nagy László Balogh Miklós
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
DE GF MUNKABIZTONSÁGI ÖNÁLLÓ OSZTÁLY
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Munkavédelem 1. tétel.
17. tétel.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
A munkavédelemi jogszabályok végrehajtott és várható módosítása
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Dr. Izsó István Zalakaros, május 17.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Munkaszervezési ismeretek
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
A kémiai biztonságról közérthetően
Megújuló működési nyilvántartás
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Gyakorlati ismeretek veszélyes anyagokról veszélyes keverékekről Horváth Andrásné Közegészségügyi és kémiai biztonsági felügyelő Győr-Moson-Sopron Megyei.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Tűzvédelmi Szabályzat
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Miskolci Járási Hivatal
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008. Nagyhaju Norbert főelőadó e-mail: nagyhaju.norbert@gf.unideb.hu 56510 DE GF MUNKABIZTONSÁGI ÖNÁLLÓ OSZTÁLY

ELŐADÁS VÁZLATA DE Munkavédelmi szabályzata Képernyős munkahelyek, valamint foglalkozás egészségügyi vonatkozásai (éleslátást biztosító szemüveg) Munkavédelmi oktatás

EGYETEMI MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT Új munkavédelmi szabályzat 2007 (VI. fejezet: a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről ) Letölthető: http://munkavedelem.cjb.net A szabályzat új részei a VII. fejezetben találhatóak meg melyek a következők: -Kockázat becslés és értékelés

EGYETEMI MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT - Villamos berendezések érintésvédelmének felülvizsgálata -A kézi szerszámok ellenőrzése - Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok - Képernyő előtti munkavégzés

Villamos berendezések érintésvédelmének felülvizsgálata A 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet előírásainak megfelelően a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés közvetett érintés elleni védelmének ellenőrző felülvizsgálatáról és időszakos ellenőrző felülvizsgálatáról a munkáltató gondoskodik. Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni: -kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként -orvosi kezelő, vizsgáló és általános helyiségeiben 2 évenként

Villamos berendezések érintésvédelmének felülvizsgálata - kiemelt gyógyászati helyiségekben (MSZ 2040) 1,5 évenként. Az érintésvédelmi méréseket és szabványossági felülvizsgálatokat képesítéssel rendelkezők végezhetik. A közvetlen életveszélyt jelentő hiányosságokat az ellenőrzést végzőnek azonnal meg kell szüntetni. A kijavításuk után pedig az elvégzett munkát dokumentálni kell. A megfelelő szakembert a szervezeti egység vezetője bízza meg az ellenőrzések elvégzésével.

Kézi szerszámok ellenőrzése A dolgozó köteles minden munkakezdés előtt: - a kézi szerszámokat szemrevételezéssel ellenőrizni; - az észlelt hiányosságokat kijavítani vagy a javítást kezdeményezni. A közvetlen munkahelyi vezető hetenként egyszer személyesen köteles a dolgozók kézi szerszámait ellenőrizni. A munkavédelmi ellenőrzéseken, a kézi szerszámok, eszközök állapotát a szemlebizottság ellenőrizni köteles.

Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok Az ezen anyagokat felhasználó tanszék köteles: -2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról, -25/2000. (IX. 30.) EÜM-SZCSM együttes rendelet a munkahelyek kémia biztonságáról, -26/2000. (IX. 30.) EÜM rendelet a foglakozási rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről szóló rendelet és a kapcsolódó jogszabályok végrehajtására. A tanszéknek gondoskodnia kell a veszélyes és/vagy rákkeltő anyagokkal kapcsolatos előírt kötelezettségek teljesítéséről.

Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok Ezen kötelezettségek a veszélyes, rákkeltő anyagok és a veszélyes készítmények: -bejelentésével, -nyilvántartásával, -a biztonsági adatlapjaival, -csomagolásával, feliratozásával (címkézés), -tárolásával és szállításával, -információ-szolgáltatással (a hatóságok és a dolgozók felé), -a munkavállalók tájékoztatásával és oktatásával kapcsolatos.

Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok A veszélyes anyagokkal, illetőleg készítményekkel foglalkozásszerűen végzett tevékenység a felhasznált anyag vagy készítmény adatait tartalmazó biztonsági adatlap, egyéb tevékenység a használati utasítás birtokában kezdhető meg.

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK Képernyős munkakörnek minősül: az a munkakör, amelyben a munkavállaló a napi munkavégzése során összesítve legalább négy óra időtartamban képernyős eszközt használ, még abban az esetben is, ha a munkavégzés csupán, vagy elsősorban a képernyő figyelését jelenti (pl. biztonsági szolgálatoknál). A képernyős munkahelyek kialakításának minimális követelménye az hogy úgy kell kialakítani, hogy az ne jelentsen egészségi kockázatot vagy balesetveszélyt a munkavállalók számára.

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA A képernyőt úgy állítsuk be, hogy a kezelő mintegy 20 fokos szögben lefelé tekintve merőlegesen lássa a képernyő felületét.

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA Billentyűzet: A billentyűzet mindig előttünk középen, az asztallap szélétől mintegy 10 cm távolságra helyezkedjen el. Az egeret a billentyűzet mellé helyezzük, és egérpadon mozgassuk. Képernyős munkahely elhelyezése a helyiségben: Úgy célszerű a munkahelyiségben elhelyezni, hogy a képernyő merőlegesen álljon az ablakra, attól legalább 2 m távolságra legyen a fal vagy más sötét felület felé fordítva.

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeivel kapcsolatban az 50/1999. évi (XI. 3.) EüM rendelet előírásai az irányadóak. A képernyő előtti munkavégzéshez éles látást biztosító szemüveg alatt azt, a célnak megfelelő minimálisan szükséges szemüveget értjük, amely lehetővé teszi a dolgozó számára, hogy a képernyőn megjelenő információkat mindenkor megfelelően élesen lássa, a szemének erőltetése, vagy túlzott igénybevétele nélkül.

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK Óránkénti szünet 10 perc, nem vonható össze, Összes munkavégzés max. 6 óra, Szemészeti szakvizsgálatra beutalót -foglalkozás egészségügyi orvostól-

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK Ha az orvosi vizsgálat eredményeként a dolgozónak éleslátást biztosító (újabb) szemüvegre van szüksége akkor annak költsége a lencse teljes ára (extrák nélkül pl: különböző szűrő és bevonatok) az egyetemet terheli. A szemüvegkeret költségét maximum 8. 000,-Ft-ig téríti.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁS Oktatási tematika + oktatási anyag letölthető a http://munkavedelem.cjb.net Dokumentumok -oktatási anyagok, dokumentumok Munkakörönként van oktatási tematika Munkavédelmi oktatás nélkül nem állhat munkába a munkavállaló! Ismétlődő munka- és tűzvédelmi oktatás megtartása évenként kötelező!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!