HEFOP 3.3.1.P.-2004-09- 0071/1.0 projekt e-learning tananyagainak fejlesztése A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda mérnöki.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Egyetemi oktatók módszertani felkészítése e-learning tartalmak fejlesztésére Gödöllő, dr. Nagy Tamás.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
E-learning alkalmazás hasonlóságai és különbségei a köz-és magán szférába ÁROP Tudásalapú közszolgálati előmenetel.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
CONSEDU BT. e-Learning tanácsadás és oktatás. Szolgáltatásaink Tanácsadás Tervezés Installálás Üzemeltetés Technikai támogatás Pedagógiai támogatás Testre.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Készítette: Magyar Orsolya
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
| | Tananyagfejlesztések fejlesztői szemmel Wagner Balázs MTA SZTAKI.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Dr. Tamás János, egyetemi tanár Dr. Juhász Csaba, egyetemi docens
Bemutatkozik a Georgikon
Infrastruktúra fejlesztés a projekt keretében a HEFOP P /1.0 számú „A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A projekt fejlesztési oldala A projekt fő elemei Fejlesztések Paletta TÁMOP A/1-11/ Csallner András Erik.
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Erdőmérnöki Kar QUO VADIS ERDÉSZETI OKTATÁS? Mészáros Károly dékán.
Járt utat a járatlanért… A Moodle bevezetésének és alkalmazásának sajátosságai nagyvállalati környezetben Németh Károly Gödöllő, június 24.
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Előadás másolata:

HEFOP P /1.0 projekt e-learning tananyagainak fejlesztése A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása. HEFOP P /1.0 projekt Dr. habil. Juhász Csaba egyetemi docens DE AMTC MTK Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszék E-Kollégium tagjai és sokan mások

Tömegképzés okozta szükségszerű paradigma váltás lehetséges megoldási alternatívája? e-learning

A korszerű informatikai megoldásokat alkalmazó tananyag fejlesztési megoldásokat egyre szélesebb körben alkalmazzák. Az elmúlt években elsősorban a távoktatási, nyitott képzési kurzusokon (különös tekintettel a rövid ciklusú képzésekre) hatékony megoldásnak számított. A graduális képzés keretében történő bevezetése a korábbi (klasszikus) tananyag teljes átdolgozását és átgondolását követelte meg. Ehhez a tananyagfejlesztést és képzést végző oktatók szemléletváltása volt szükséges, amit a tananyagfejlesztői felkészítés lényegesen megkönnyített. A fejlesztést végzőknek meg kellett tanulniuk, hogy hogyan lehet a kontakt oktatást az e-learning környezet adta lehetőségekkel kiváltani, helyettesíteni.

e-learning A Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma, Mezőgazdaságtudományi Kar és az E-kollégium együttműködésében készítendő e-learning tananyagok célja az, hogy felkészítsék az egyetem hallgatóit a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a természetvédelmi mérnöki BSc alapszakokhoz kapcsolódó záróvizsgájukra. A tananyag segítséget nyújt számukra az eddig elsajátított tudás ismétlésében és rendszerezésében.

e-learning Összefoglalja mindazokat a legfontosabb ismereteket, melyeket tudniuk kell a záróvizsga sikeres teljesítéséhez. Az egyes leckék a vizsgakérdésekre épülnek, a szöveges tartalmakat képek, hasznos linkek és részletes további tájékozódásra alkalmas anyagok is kiegészítik. Minden lecke után tesztkérdések segítségével ellenőrizhetik a hallgatók a tudásukat. A legfontosabb fogalmak pontos meghatározását külön gyűjtemény foglalja össze.

e-learning oktatási háttér e-learning oktatási háttér nem állt a Centrum rendelkezésére, így annak kiépítését az alapoktól kellett kezdeni. Ennek folyamatnak a főbb elemei 1.az e-learning oktatási koncepció megfogalmazása 2.az e-learning oktatási rendszer kiválasztása és installálása 3.az e-learning szakreferensek (tutor, fejlesztő, informatikus, oktatási konzultáns) kiválasztása oktatás, betanítása 4.az e-learning tananyag struktúrák felépítése 5.az e-learning forgatókönyvek elkészítése, konverziója és utóellenőrzése 6.az e-learning tesztoktatás.

e-learning oktatási háttér Az e-learning oktatási piacán számos szoftvercsalád található, azonban olyan a céljainknak megfelelő szoftver és mögötte álló fejlesztői támogatás amely hosszútávon szolgálhatja a képzés stratégiai céljait lényegében rendkívül kevés, mindössze három. Az előzetes értékelések alapján kiválogatott fejlesztői környezet a következő volt: BLACKBOARD, MOODLE és a COEDU. Az előzetes értékelést a TEMPUS-PALIO projektjeiben nemzetközi távoktatási szakértői ismereteket elsajátító legalább egy évtizedes felsőoktatási tapasztalattal rendelkező oktatók végezték, akik ráadásul környezetgazdálkodási szakterületen is jártasságot és tudományos fokozatot szereztek.

Vezető e-Learning rendszerek összehasonlító és értékelő szempontjai Magyar referenciák száma Külső oktatási támogatás Külső informatikai támogatás Magyar nyelvű oktatási felület Idegen nyelvű oktatási felület Hallgató központúság Interaktivitás Skálázhatóság Virtuális osztályterem Személyre lebontott oktatási feladatok Önellenőrzési rendszer Tesztkombinációk Vizuális elemek összetettsége Meghivatkozások összetettsége Oktatói fejlesztési lehetőség Nyilvántartási rendszer összetettsége Platform függetlenség Biztonsági és védelmi rendszer SCORM kompatibilitás Hosszú távú fejlesztői és szaktanácsadói hálózat Beszerzési költség Fenntartási költség

A kiválasztott Coedu keretrendszer legfontosabb jellemzői Személyre szabhatóság, arculati átalakítási lehetőségek –kiemelések lehetősége a szövegben –széljegyzetek használatának lehetősége –könyvjelzők használatának lehetősége Modularitás, bővíthetőségének alapja, hogy a rendszer nyitott Vizsgáztatási igényt adaptív önellenőrző tesztek használata, segíti Fejlett kommunikációs lehetőségei lehetőséget adnak a kommunikációra a tutorral

Kurzuslista Környezetgazdálkodási agrármérnöki BSc: –Környezetgazdálkodás (20 lecke + 20 tesztlecke) –Környezettechnológia (20 lecke + 20 tesztlecke) –Növénytermesztéstan (10 lecke + 10 tesztlecke) –Állattenyésztéstan (10 lecke + 10 tesztlecke) –Térinformatika (10 lecke + 10 tesztlecke) –Környezetmenedzsment (10 lecke + 10 tesztlecke) Természetvédelmi vadgazda mérnöki BSc: –Magyarország földtana és természetföldrajza (20 lecke + 20 tesztlecke) –Természetvédelmi állattan (20 lecke + 20 tesztlecke) –Természetvédelmi növénytan (20 lecke + 20 tesztlecke) –Természetvédelmi jog (20 lecke + 20 tesztlecke)

A e-learning projektrész felépítése és tevékenységei I. szakasz: előkészítés Az egyetemi képzési igények feltérképezése Az e-learning sajátosságainak megismerése A Coedu Tudásháló jellemzőinek megismerése A kurzusszerkezet meghatározása Az e-learning tananyag nyersanyagainak összegyűjtése

A e-learning projektrész felépítése és tevékenységei II: szakasz: oktatás Coedu Tudásháló adminisztrátori oktatás Coedu Tudásháló tutori oktatás Coeditor szerkesztőprogram és forgatókönyvírás oktatás

A e-learning projektrész felépítése és tevékenységei III. szakasz: szerkesztés A kurzusszerkezet véglegesítése A leckeszerkezet meghatározása Az egyes leckék tartalmának és elemeinek meghatározása Az egyes leckék tartalmának és elemeinek részletes kidolgozása A tesztleckék feladatainak kidolgozása

III. szakasz: szerkesztés Ebben a fázisban indult el a konkrét forgatókönyvek elkészítése, módszertani támogatás mellett: állandó e- mailes kapcsolattartással és heti egynapos telefonos rendelkezésre állással. Az egyes kurzusokhoz kapcsolódó első leckék és tesztek forgatókönyvei elkészültek, ezekre a szerzők e- mailben kaptak választ. Az e-learning módszertani szakértő jelezte számukra, hol javasol és pontosan milyen változtatást, ezek helyét és módját szövegkiemeléssel is jelezte. A részletes szakmai visszajelzés nyomán a szerzők módosítottak a forgatókönyveken, a javítások elkészüléséről pedig e- mailben küldtek értesítést.

III. szakasz: szerkesztés Ezt újabb ellenőrzési és visszajelzési kör követte, majd ötös csomagokban készültek a forgatókönyvek. Mindegyikre a szerzők e- mailben részletes e-learning módszertani javítás- és javaslatlistát kaptak, melynek nyomán tovább pontosították és helyenként átszerkesztették a kész forgatókönyveket. Az egyes javítások elkészültét ben jelezték. Az egyes kurzusok haladási tempóját heti státuszjelentések rögzítették, melyben a szerzők és a kurzusok mellett leckénként és tesztleckénként szerepelt, pontosan melyik forgatókönyv mikor érkezett be, hol tart a javítások rávezetése, illetve melyek tekinthetők véglegesnek. Az alkalmazott Pedagógiai módszertan alapján az úgynevezett kombinált képzés (blended learning) típusú képzési koncepciót kívánunk megvalósítani: a jelenléti/osztálytermi oktatás, a digitális (webes és/vagy CD-ROM alapú) illetve a nyomtatott alapú önálló távtanulás vegyes formáját. Ennek eredménye lehet a mostani jelenléti oktatás időtartamának csökkentése, hatékonyságának növelése, az önképzés segítése, szimulációk segítségével a készségek javítása, mindezek által pedig eredményesebb és költséghatékonyabb képzési rendszer kialakítása.

A e-learning projektrész felépítése és tevékenységei IV. szakasz: konverzió A kurzusok keretrendszerbe szerkesztése Ellenőrzés A forgatókönyvek összevetése a rendszerfelülettel A hibák javítása, véglegesítés

Elkészült anyag Kurzus választás

Tartalomjegyzék

Interaktív szómagyarázat

Letölthető anyagok Önálló könyvjelzők

Hazai és nemzetközi ismeretek

Tesztkérdések Internetes linkek

Összefoglalás Az alkalmazott Pedagógiai módszertan alapján az úgynevezett kombinált képzés (blended learning) típusú képzési koncepciót kívánunk megvalósítani: a jelenléti/osztálytermi oktatás, a digitális (webes és/vagy CD-ROM alapú) illetve a nyomtatott alapú önálló távtanulás vegyes formáját. Ennek eredménye lehet a jelenleg alkalmazott oktatás időtartamának csökkentése, hatékonyságának növelése, az önképzés segítése, szimulációk segítségével a készségek javítása, mindezek által pedig eredményesebb és költséghatékonyabb képzési rendszer kialakítása.