Zöldségnövények fortifikálása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő.
Advertisements

Formula 2: Multivitamin-komplex
„Ez az icike-picike mind megette!”
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
Flavon max termékcsalád
Tisztítás, fertőtlenítés
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Vízminőségi jellemzők
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Reformtáplálkozás.
Víz Ionizáló készülékeink Mottónk: Fiatalodjon és élvezze az ionizált víz éltető erejét!
TÁPLÁLKOZÁS.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A növények ásványianyag-felvétele
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Tápelemek hiánytünetei
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A növények táplálkozása
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
SZÉNHIDRÁTOK.
Felszíni vizek minősége
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Egészséges Táplálkozás
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Az ember táplálkozása.
Felszíni vizek minősége
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Zöldségnövények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
VITAMINOK.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
Tápanyagaink.
VÍZOLDHATÓ MŰTRÁGYÁK ITALPOLLINA Kizárólagos magyarországi importőr: ZFW HORTISERVICE Kft.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
22. lecke A szénhidrátok.
Mikroelemek.
Előadás másolata:

Zöldségnövények fortifikálása Domokos-Szabolcsy Éva

Zöldségfélék fő alkotóelemei 70 – 95% víz 5 – 30% szárazanyag 75% szénhidrát (glükóz, fruktóz, szacharóz, cellulóz, hemicellulóz, keményítő) 1 – 6% fehérje 1,5% zsír B12 és D vitamin kivételével az összes vitamin előfordul fajtól függően anyagcserét aktivizáló enzimek, immunerősítő bioaktív anyagot Rost 1% ásványanyag tartalom

Ásványanyagok csoportosítása Makroelemek: kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nitrogén, kén, nátrium Milimolárismoláris koncentrációtartomány Mikroelemek: vas, réz, cink, mangán, fluor, kobalt, molibdén, bór, jód, szelén, króm Mikromoláris koncentrációtartomány Humán ásványianyag szükséglet: Emberi test 4%-a ásványag, főként a csontokban raktározva

Zöldségnövények, mint ásványianyag raktárak A felvett szervetlen formákat a növények képesek átalakítani szerves formákba Könnyen hozzáférhető, emészthető makro-, mikroelem módosulatok Kísérő vegyületek befolyásoló szerepe a hasznosíthatóságban (alacsony oxalát tartalmú brokkoli segíti a kálcium felvételt) ↔ ↔

Fortifikálás: megerősítés Két szemszögből közelíthető meg: növényi vonatkozás: „immunrendszer” megerősítése humán vonatkozás: funkcionális növények

A funkcionális vagy pharma zöldségnövények olyan zöldségnövények, melyek az alapvető tápanyagellátó funkción túl egészségmegőrző, vagy gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek. A funkcionális zöldségek vagy alapvetően tartalmazzák a nagyobb mennyiségű egészségvédő komponenst, vagy speciális tápanyag-utánpótlás során dúsul fel a növényekben.

„Növényi immunrendszer” A növény képes megkülönböztetni egymástól a saját és a nem saját (vírus, baktérium, gomba stb.) idegen anyagokat, illetve sejteket, és a felismerés után beindítani a védekezési rendszert, amivel az idegent hatástalanítja. Kiegyensúlyozott táplálkozási alapok Növény egészséges fejlődése Stresszhatás kivédése (hő, szárazság) Rezisztencia nemesítés Kiegyensúlyozott makro- és mikroelem ellátás Nem esszenciális ásványanyagok kiegészítése

Zöldségnövények elemfelvételét befolyásoló tényezők Anatómiai felépítés, evolúciós fejlődés Környezet elemtartalma Egyéb tényezők: pH, EC (elektromos vezetőképesség = sótartalom), nedvesség halofiták

Fortifikálás lehetőségei Nyitott rendszer: talajtrágyázás, lombtrágya (szelén+huminsav+folsav), injektálásos módszer Zárt rendszer: hidropóniás zöldségtermesztés csíráztatás

Csíranövény – funkcionális növény A csíra a magból kifejlődött fiatal (néhány napos) növény. 5000 évvel ezelőtt Kínában már fogyasztották A zöldségcsíra az egyik legösszetettebb, és tápanyagtartalmát tekintve a legelőnyösebb étel. Kitűnő vitamin és ásványanyag forrás, magas rost és klorofill tart. Alacsony zsírtartalom. Csírák előállításának szempontjai: Organikus eredet Csírázóképesség Méretazonosság Nedvességtartalom Tisztítás,fertőtlenítés

Csíráztatás - fertőtlenítés Mag fertőtlenítés ↔ csíra fertőtlenítés Gyökéren át fertőző baktériumok Legtöbb esetben friss fogyasztás Escherichia coli O157:H7-t, különböző Salmonella szerotípusok és Bacillus cereus leggyakoribb kórokozók. Az első kettőnél tünetek sincsenek Fertőtlenítési eljárások: kalcium-hipoklorit (20000 ppm koncentrációjú) etanol, hidrogén-peroxid, ózon, ózonált víz, kalcium-hidroxid, száraz hő, forró víz, sugárzás, UV fény, ultrahang, magas hidrosztatikai nyomás, pulzáló elektromos vagy mágneses tér, kalcium vagy nátrium-hipoklorit vákuum infiltráció.

Csírák előállítása Otthoni csíráztató tál Csíráztató készülék Nagyüzemi csízáztató berendezések

Csíranövények fortifikálásának módszerei Csíráztatás előtt előáztatás a target oldatban (4-6 óra) → csíráztató berendezésbe tenni (csapvíz, vagy tisztított víz) → csíráztatás során naponta kétszer target spray (betakarítás előtt 1-2 napig) → öblítés többször, esetleg szárítás, porítás. Az eljárást szabadalom védi (vas, szelén, cink, germánium, króm szervetlen oldatok és ezek keveréke) Csíráztatás végig a target oldatban, vagy betakarítás előtt 1-3 nappal abbahagyni a kezelést

Target oldatok Mikroelemek: Cink: sejtregenerálódás, enzimalkotó sebgyógyulás normális bőr (hajhullás,bőrgyulladás) Vas: leggyakoribb hiány vérképzés (hemoglobin) izomműködés Réz: enzimműködés, csont és kötőszövet felépítés, vérképzés Fluor: fog és csont szilárdítása Jód: alapanyagcsere szabályozás (normális agyműködés) pajzsmirigy működés Króm: zsír és szénhidrát anyagcsere szabályzó Szelén:

Növényvédelem és szelén, mint nem létfontosságú elem Zöldhagyma és hónapos retek szelenizálása Alternaria és Peronoszpóra spontán megjelenés