Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, 2010. december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
Advertisements

Kultúra és internet Csepeli György Budapest, november 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciája
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Kovács Klára Debreceni Egyetem Nevelés-és Művelődéstudományi Doktori Program november Kollektív traumák, határhelyzetek, természeti és társadalmi.
Civil szerepek és civil szereplők
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
Az oktatási rendszer funkciói
Szocializáció Fogalmak:
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A munka világával kapcsolatos tudás
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
Dusa Ágnes Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Campus-lét konferencia
Fesztiválozó egyetemisták Készítette: Buzinkay Nóra „Campus-lét” a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Együttműködés a tudományban Prof. Dr. Szabó Ildikó
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Az iskolai csoportok sajátosságai
A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták csoportviszonyaiban Sőrés Anett, Debreceni Egyetem MSZT éves konferencia, 2010.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
NEVELÉSELMÉLET.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Az alapvető művelődési igények meghatározói
A deviancia értelmezési kerete
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Kultúra és kommunikáció
Előadás másolata:

Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék

A campus világa I.  A Campus-lét kutatása a Debreceni Egyetemen (OTKA K 81858)  Magyarországon kevéssé kutatják a hallgatói szocializációt  Különleges életszakasz és élethelyzet: nyitott életpályák, Nyitott élettörténetek, Nyitott karriertörténetek  A későbbi életszakaszt befolyásoló tudástőke megalapozása, Kapcsolati tőke kiépítése

A campus világa II.  Különleges kutatási lehetőségek Oktatók és hallgatók közös kutatómunkája A szakmai és a tapasztalati tudás összekapcsolódásának lehetősége Módszertani sokszínűség (kvantitatív és kvalitatív módszerek) A mikro-, a mezzo- és a makroszintű elemzések összekapcsolódása A campus világa mint társadalmi és társas laboratórium

Az egyetem mint társadalmi és társas laboratórium  Egyetemi csoportok: Oktatók Hallgatók Az egyetem intézményrendszerének apparátusa HÖK  Egyetemi kiscsoportok: Szakok szerinti közösségek Szakmai tudásközösségek Az egyetemi főtevékenységen kívüli tevékenységek mentén szerveződő közösségek Magánkapcsolatok (kollégium, albérlet, baráti és párkapcsolatok)

Az egyetem mint szocializációs színtér  Szakmai és tudományos szocializáció  Pályaszocializáció  Csoportszocializáció  Kulturális szocializáció (életstílus, életforma, identitás, élettervezés)  A leendő társadalmi pozíció anticipálása (társadalmi elit-szerepek, generációs tudat, kapcsolati tőkék)

Az egyetemi szocializációt befolyásoló tényezők I.  Az értelmiség fogalmának átalakulása  A felsőoktatás tömegessé válásával az egyetemi szocializáció funkciói átalakulóban vannak (tudósképzés, szakalkalmazotti képzés, a szakok közötti átjárhatóság lehetőségei) az elitképzés funkciója egy szinttel feljebb tolódott (doktori iskolák)  A hallgatók társadalmi összetétele átalakult

Az egyetemi szocializációt befolyásoló tényezők II.  Az egyetemi szocializáció párhuzamosan zajlik az egyetemen kívüli szocializációval A hallgatók egy része dolgozik → a munka világára való egyetemi szocializáció mellett az egyetemen kívüli térben is zajlik munkaszocializáció Együttesen érvényesül az egyetemi főtevékenységek és az extrakurrikurális tevékenységek / források szocializációs hatása

Egyetemi szocializáció: kétirányú folyamat I.  Az intézmény törekvései Bürokratikus törekvések: szabályok, kimeneti törekvések (diplomák) Szakmai, akadémiai, tudástranszfer-törekvések A folyamatok, „közlekedések” szabályozására irányuló törekvések Magatartási, cselekvési, gondolkodási minták, érintkezési formák, konfliktuskezelési technikák közvetítése Az egyetemi hatalmi viszonyok (oktatók / hallgatók, intézmény / hallgatók) recepciójának befolyásolására irányuló törekvések

Egyetemi szocializáció: kétirányú folyamat II.  A hallgatók válaszreakciói Elvárásaik a képzés, a tudás, az intézmény, a szolgáltatások, a piacképes diploma iránt Elvárásaik az egyetem extrakurrikurális kínálata iránt  A hallgatói válaszreakciók visszacsatolása Szakmai, képzési kapcsolatokban Szervezeti, bürokratikus kapcsolatokban Extrakurrikurális kapcsolatokban

Szakmai szocializáció I.  A tanulmányi normák változása és szakonkénti sokszínűsége  Az egyetemi szakmai (akadémiai) közösségek nyitottsága / zártsága a hallgatók előtt A hallgatók és az oktatók szakmai együttműködése → van-e erre lehetőség? Van-e közös cselekvési tér?  Az egyetemi szakmai közösségek hatása az új szakmai nemzedékekre

Szakmai szocializáció II.  Egymástól nagyon különböző professzió- és karrierminták  Az egyes szakok, illetve az egyes tanszékek izoláltsága / integráltsága  Mennyire készít fel az egyetemi szakmai szocializáció a várható nehézségekre, konfliktusokra, problémákra?  Milyen konfliktuskezelési mintákat kínál az egyetem a

Csoportszocializáció I.  A Campus-lét: csoportkultúrák rendszere  Az egyetemisták csoportvilágát szervező tényezők Informális és baráti kapcsolatok Szakmai és hallgatói identitás Képzéshez kapcsolódó és extrakurrikurális tevékenységek Politikai preferenciák, értékek és eszmék Vallási identitások Kulturális identitások Állampolgári kultúra Elitkultúra, politikai kultúra

Csoportszocializáció II.  Többes csoporttagság  Formális és informális csoportok rendszere: egyesekben tagok, másokban nem  Folyamatosan változó világ – adaptációs kényszerek  Individualizáció  A csoportviszonyok átalakulása: hálózati csoportok és kultúrák valóságos csoportok és kultúrák virtuális csoportok és kultúrák

Csoportszocializáció III.  Az egyetemi szocializációban intenzív kortársi szocializációs hatások érvényesülnek  Kultúrák közötti közlekedések Különböző kultúrák jelenléte az egyetemi és az egyetemen kívüli térben Személyes mobilitás révén megismert kultúrák (utazások, ösztöndíjak, konferenciák, csereprogramok A virtuális térben megismert kultúrák

Csoportszocializáció IV.  Kapcsolati tőke → későbbi hasznosíthatóság  Élettörténeti döntések → párkapcsolatok  Értékrendek, magatartási minták kikristályosodása  Közösségi élmények: közös gondolkodásmód, közös jelentések, szimbólumok, csoportmeghatározások, kategorizációk

Állampolgári szocializáció I.  Konfliktusok, konfliktuskezelési minták és technikák megtanulása Oktató – hallgató Hallgató – hallgató Hallgató – intézmény  Hatalmi viszonyok, hierarchiák reprezentációja  Érdekvédelmi szocializáció A HÖK-höz való viszony Egyéb szervezeti érdekvédelem Informális érdekvédelem

Állampolgári szocializáció II.  A szakmai (akadémiai) közösség szocializációs hatása morálisan a szakmai éthosz tekintetében a demokratikus / autokratikus viszonyok tekintetében az érdekérvényesítés mintájaként  A formális és a nem formális egyetemi intézményekbe vetett bizalom  A részvétel, a közjó, a közélet, a közérdek, a közbizalom mintái

Állampolgári szocializáció III.  Versengés és együttműködés  Állampolgári magatartási minták a szolidaritással kapcsolatos minták az autonómia, a szabadság mintái a kritikusság mintái a tolerancia mintái

Kulturális szocializáció I.  Van-e közös nyelv az oktatók, az adminisztratív egyetemi szervezet, a HÖK és a hallgatók között?  Értik-e egymás kulturális kódjait?  Vannak-e közös kulturális elemek azok között a csoportok között, amelyekbe a hallgatók tartoznak?

Kulturális szocializáció II.  Milyen nyomot hagynak a campus világán a mostani egyetemi hallgatók?  Milyen nyomot hagynak életükben azok a csoportkultúrák, amelyekkel itt találkoznak?  Milyen nyomot hagynak az ifjúsági kultúrán a mostani egyetemi hallgatók?  Milyen kulturális tőketípusokra tesznek szert az egyetem szocializációs terében?

Köszönöm a figyelmet!