HORMONRENDSZER.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiválasztás.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
A menstruációs ciklus.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Mellékvese.
Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
Hormonok.
Pajzsmirigy Thyreociták (Folliculusz sejtek): Tiroxin T4
Hormonális- és idegrendszer,
Az adenohipofizis.
Írta és szerkesztette: Vaskor Gabriella
Vizeletkiválasztó és elvezető szervrendszer
A kiválasztás Dr. Járos Ildikó.
Az idegrendszer vegetatív működése
A vitaminok és ásványi sók
A mellékpajzsmirigyek és a timusz
A CUKORBETEGSÉG.
A szervezet szabályozása
A hormonális rendszer és a terhelés
Születéstől a halálig BONI Széchenyi István Általános Iskola
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
Hormonális betegségek
A mellékvese.
A hasnyálmirigy.
Belső női nemi szervek.
A belső elválasztású mirigyek rendszere
KIVÁLASZTÁS.
Lukáts Ákos Az endokrin rendszer Lukáts Ákos
A szteroid hormon szintézis kompartmentalizációja
Szteroid hormonok.
A kiválasztás.
A hormonrendszer.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Mellékvese.
Pajzsmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Hormonális szabályozás
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Férfi, női nemi működés Molnár Péter, Állattani Tanszék
Neuroendokrin rendszer, mellékvese működése Molnár Péter, Állattani Tanszék.
Az ember hormonális rendszere
A hormonok.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
A szervezet energiaforgalma
AZ ENDOCRIN RENDSZER ÉLETTANA
Belső elválasztású mirigyek – glandulae endocrinales
VITAMINOK.
A cukorbetegség.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Hormonális szabályozás
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
AGYALAPI MIRIGY OTT ÜL ÉS URALKODIK AZ AGY ALJÁN.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Belső elválasztású mirigyek Glandulae endocrinae hypofízisről 1:11 perces video c.
Hasnyálmirigy.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Mellékvese.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Ca forgalom szabályozása
Endokrin szabályozási rendszerek, neuro-endokrinológia
Hormonális szabályozás
Neuroendokrin rendszer
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

HORMONRENDSZER

AGYALAPI MIRIGY Az agy alapi részén, az ékcsont töröknyereg nevű bemélyedésében található borsónyi nagyságú mirigy. Felépítés: Elülső lebenye mirigysejtekből áll - hámeredetű Középső lebeny - hámeredetű Hátulsó lebeny - idegi eredetű Összeköttetésben áll a hipotalamusszal a hipofízis nyélen keresztül.

Működés: Az elülső lebeny hormontermelését a hipotalamusz neuroszekréciós sejtjeiben termelődő serkentő és gátló faktorok közvetítésével az idegrendszer szabályozza. Feed-back mechanizmus (negatív visszacsatolás)- a szükségletnek megfelelő működés fenntartása serkentéssel és gátlással, módja: Szabályozó szerv információt kap a szabályozott működés valamely jellemzőjéről Ezt összeveti az adott körülmények között szükséges értékkel A különbségből hibajelet képez (= pillanatnyi érték szükséges) Ennek (-1)-szeres értékével változtatja a szabályozott szerv működését A hátulsó lebeny nem termel hormonokat, hanem csak a hipotalamuszban termelt hormonokat raktároz.

Az agyalapi mirigy elülső lebenyének hormonjai 1. Növekedési hormon (szomatotrop hormon, STH) A növekedést és a fejlődést segíti: A sejtek megnagyobbodnak, szaporodnak A csontok hosszúságban és vastagságban gyarapodnak A zsigerek megnagyobbodnak Az anyagcserére hat: Fokozza a zsírok lebontását Segíti a fehérjeszintézist Emeli a vércukorszintet Ha fokozottan termelődik: Fiatal korban óriásnövés (gigantizmus) lép fel- aránytalan hosszú felső végtagok, testmagasság 200 cm felett. Idős korban akromegália lép fel – a csontok végi részei, a csúcsi szervek megnőnek. Ha csökkent mennyiségben termelődik: Fiatal korban arányos törpeség (hipofizér nanizmus) alakul ki- minden szervük kisebb, arcvonásaik öregesek, szellemileg épek.

2. Pajzsmirigyserkentő hormon (tyreoidea stimuláló hormon, TSH) – a pajzsmirigy tiroxin és trijodotironin elválasztását és ürítését szabályozza. 3. Mellékvesekéreg-serkentő hormon (adrenocortikotrop hormon, ACTH) – a mellékvesekéreg szénhidrátanyagcserét befolyásoló hormon termelését szabályozza. 4. Tüszőserkentő hormon (folliculus stimuláló hormon, FSH)- női szervezetben irányítja a petefészekben a tüszőérést és az ösztrogén termelését, a férfi szervezetben irányítja a hímivarsejtek fejlődését. 5. Sárgatestserkentő hormon (luteinizáló hormon, LH) – női szervezetben irányítja a sárgatestképződést és a progeszteron termelését, férfiaknál a tesztoszteron termelődést.

6. Lipotróp hormon (LPH) – zsíranyagforgalmat szabályozza, a faggyúmirigyek szekréciójának befolyásolásával. Hipofunkciójára – elhízás, festékrendellenesség, verejtéktúltengés jellemző, hypodistrophia (kóros elhízás) jellemző. Hiperfunkciójakor száraz bőr, hajkihullás, faggyúelválasztás szünetelése jellemző, Simmonds-kór alakul (kóros soványság) alakul ki.

7. Tejelválasztást serkentő hormon (laktotrop hormon vagy prolaktin, LTH vagy PRL) - előkészíti a méh nyálkahártyáját a terhességre, szülés után szabályozza az emlőmirigyek tejelválasztását, gondozó magatartást vált ki. Az agyalapi mirigy középső lebenyének hormonjai Melanocitákat stimuláló hormon (MSH)- a melanociták működését serkenti, biztosítja a melanin egyenletes eloszlását a hámsejtek plazmájában. Hiányában a festékanyag a sejtmag körül tömörül. Az agyalapi mirigy hátulsó lebenyének hormonjai 1. Antidiuretikus hormon (vazopresszin, ADH)- fokozza a vízvisszaszívást a vesecsatornácskákban, megakadályozza a vér besűrűsödését, erős érösszehúzó hatása van, emeli az osztóeres vérnyomást. 2. Oxitocin – szüléskor erős méhösszehúzódást vált ki, az emlőmirigyek működését és a tej kiürülését serkenti.

PAJZSMIRIGY A gége pajzsporcán helyezkedik el. Hormonjai: Tiroxin (T4) Trijodotironin (T3) Kalcitonin Tiroxin és trijodotironin hatásai: A mitokondrium külső hártyájának áteresztőképességét növeli, ezzel a szervezet összes sejtjének a lebontó folyamatait fokozza. A sejtek cukorégetése nő. A hőtermelés fokozódik. A bőr kipirul, izzad. A táplálékégetés fokozódik. A légzésszám nő, a szív szaporábban ver. Az idegrendszer ingerlékenyebb, érzékenyebb lesz.

Hormontermelés szabályozása A pajzsmirigy hormontermelését az agyalapi mirigy hormontermelése szabályozza, az agyalapi mirigy hormontermelését, pedig közvetlenül az idegrendszer. Ha a vérben nő a tiroxin mennyisége, akkor ezt mind a pajzsmirigy, agyalapi mirigy, az idegrendszer sejtjei érzékelik és a vér nagy tiroxintartalma gátolja hormontermelésüket. Ha az idegrendszer olyan hatást érzékel ami miatt a sejtek anyagcseréjét fokozni kell pl. tartós hideg, akkor a pajzsmirigy hormontermelését az addiginál magasabb szintre állítja be a serkentő anyagok és az agyalapi mirigy serkentő hormonjainak segítségével.

A SEJTEK LEBONTÓ ANYAGCSEREJE IDEGRENDSZER ↓ + serkentő anyag AGYALAPI MIRIGY ↓+ serkentő hormon PAJZSMIRIGY ↓+ tiroxin A SEJTEK LEBONTÓ ANYAGCSEREJE

Ha a szabályozó rendszerben zavar támad, az idegrendszer a szükségesnél erőteljesebb működésre serkenti a pajzsmirigyet. Struma - meleg tapintású, a mirigy fokozott működésével jár - fokozódik a tiroxintermelés Golyva - jód hiányában a pajzsmirigyműködést serkentő hormon hatására a mirigy kötőszövetes állománya nagyobbodik meg - hideg tapintású, a mirigy alulműködésének a jele Veleszületett tiroxin hiányában: A gyermek szellemi és testi fejlődése megáll. Rövid végtagú, normális test- és fejméretű, szellemileg visszamaradott törpe, kretén alakul ki. Kreténizmust jódhiányos táplálkozás is okozhat.

Myxoedema- a pajzsmirigy hipofunkciójakor alakul ki. Jellemzői: Haj és testszőrzet kihullik Fokozódik a verejtékezés Bőr duzzadtá válik a végtagokon és az arcon

Kalcitonin hatása: Ca anyagcsere szabályozásban van szerepe. Segíti az egészséges csontfejlődést. D-vitamin nélkülözhetetlen hatásának kifejtéséhez. Termelődésének ingere a vér nagy Ca tartalma. Segíti a táplálékból a vérbe felszívott Ca csontokba való beépülését.

MELLÉKPAJZSMIRIGY A pajzsmirigytől működésben független, négy rizsszemnyi mirigy a pajzsmirigy állományában. Hormonja: parathormon (PTH) Szerepe van a vér Ca mennyiségének állandó szinten tartásában még akkor is ha a táplálék nem tartalmaz elegendő Ca-ot. Termelődésének ingere a vér alacsony Ca tartalma.

A vese kanyarulatos csatornáinak távolabbi szakaszában fokozza a foszfátionok ürítését, és ezzel eltolja a vér és csont kalcium- és foszfáttartalma között fennálló egyensúlyt, ezért a kalcium- és foszfátionok a csontból a vérbe áramlanak. A vér kalcium tartalmának pontos szabályozás a azért fontos, mert a sejtek membránjainak foszfatidmolekuláit Ca ionok tartják össze. A membrán külső összetartó szerepű Ca ionjai egyensúlyt tartanak a vér normális Ca tartalmával. Ha vér Ca tartalma csökken, a membránról leválnak a Ca ionok, a membrán Na és K ionok számára átjárhatóbb lesz, akciós potenciálok alakulnak ki, mely izomgörcsöket és fulladásos halált okoz.

HASNYÁLMIRIGY Belső elválasztású mirigyrészei (Langerhans-szigetek) két hormont ürítenek. Inzulin Glükagon Inzulin- szerepe a táplálékkal felvett, majd felszívódott anyagok elraktározásának elősegítése. Többféleképpen csökkenti a vércukorszintet: Fokozza a sejtek glükóz felvételét és felhasználását. Segíti az izom és máj glikogénraktárainak feltöltődését. Fokozza a fehérje és a zsír felépítését.

Cukorbetegség- az inzulintermelő sejtek csökkent működőképessége. A beteg vércukorszintje magas, de elég inzulint nem képes termelni, ezért sejtjei éheznek, hiszen nem tudják kellő mennyiségben felvenni a cukrot. Ilyenkor a cukorbeteg rosszul érzi magát, el is ájulhat. Az inzulin beadása után a sejtek hirtelen felveszik a cukrot, így a vérben annyira csökkenhet a cukor mennyisége, hogy az agysejtek nem jutnak elég táplálékhoz, ezért a beteg hirtelen elájul. Úgy tudja a cukorbeteg egyensúlyban tartani magát, hogy szigorú diétát tart és az inzulinbevitel mindig arányban áll a táplálékkal felvett és éppen felszívódó cukor mennyiségével.

Glükagon- az inzulinnal ellentétes hatású. Fokozza a máj glikogénbontását és a zsírsejtek zsírbontását. Növeli a vér glükóz- és zsírsavtartalmát. A hasnyálmirigyhormonok termelődésének ingere a hasnyálmirigyen átfolyó vér megváltozott cukorkoncentrációja. Ha a vér cukortartalma lecsökken, fokozódik a glükagon termelés. Ha a vér cukortartalma nő, fokozódik az inzulintermelés.

MELLÉKVESE Páros szervek, a vesék csúcsán helyezkednek el. A mellékvese külső, hámeredetű kéregállományra és belső, idegi eredetű velőállományra különül el. A mellékvese kéregállományának hormonjai Mineralokortikoidok (só- és vízháztartásra ható hormonok, pl. ALDOSZTERON) Hatása az elsődleges vizeletbe kiválasztódott Na- és Cl ionok visszaszívása a vesecsatornácskákból a vérbe. Aldoszteron hiányában jelentős mennyiségű Na távozik a vizelettel a szervezetből. Na veszteség folytán a vér vízmegkötő képessége csökken, így a vér erősen besűrűsödik. A Na- és K-háztartás zavara, a só-vízháztartás zavara folytán halálos kimenetelű. Hiperfunkció esetén Na, K koncentráció nő, csökken a vérnyomás, a keringő vér mennyisége nő, ödéma képződés jellemző.

Ha az agyalapi mirigy ACTH hormonja termelődik fokozott mértékben (Cushing-kór), vagy ha a mellékvesekéregben alakul ki például ezt a hormoncsoportot termelő daganat (Cushing-szindróma). A két kórkép elkülönítése azonban gyakorlati szempontból nagyon lényeges, hiszen a kezelést alapvetően befolyásolja az elváltozás helyének meghatározása. A betegség tünetei jellegzetesek, sok közülük már a betegvizsgálatnál szembeötlik: jellegzetes az elhízás típusa, amely a törzsre lokalizálódik (a kezek és a lábfejek viszonylag karcsúak), az arc pirospozsgás és kikerekedett ("holdvilágkép"). A bőrön (főleg a hason és a farpofákon, néha a mellek körül vagy a karokon) lila színű csíkok alakulnak ki. A tünetekhez tartozik még a vizsgálat során kiderülő magas vérnyomás, a különböző súlyosságú cukorbetegség, a csontok mészszegénysége. A beteg fokozottan hajlamos a különböző fertőzésekre is.

2. Glikokortikoidok (szénhidrát anyagcserét szabályozó hormonok, pl 2. Glikokortikoidok (szénhidrát anyagcserét szabályozó hormonok, pl. KORTIZOL) - növeli a vércukorszintet, azáltal, hogy csökkenti a sejtek cukorfelhasználását - a fehérjék, és zsírok cukorrá való átalakulását okozza (glukoneogenézis) és ezzel a cukorral feltölti a cukorraktárakat gyulladáscsökkentő hatású, aktiválja az immunrendszert

3. Androgén kortikoszteroidok (szexuálszteroidok vagy androgének) - férfias nemi jelleget alakítanak ki - nőkben az ösztrogének ellensúlyozzák az androgéneket, klimax után a nőkben is fokozódni szokott a szőrnövekedés - férfiakban és nőkben egyaránt termelődik, izom-, csont- és szőrnövekedést okoz, fokozza a nemi vágyat (doppingszerként és ajzószerként használják őket) - szedésük rendkívül veszélyes, mert az agyalapi mirigy ACTH-ja a glikokortikoidok és az androgének termelését együtt szabályozza, így ha kívülről növeljük az androgének mennyiségét, akkor a szervezet csökkenteni fogja termelésüket - androgének szedésének következménye a megbetegedésekkel szembeni csökkent ellenállóképesség, szedés befejezése után pedig az erősen csökkent szexuális teljesítőképesség Fokozott szexuálszteroid szekréció másodlagos férfias jelleg, acne, szeborrea kialakulást eredményeznek.

Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, amely súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez majd kómához és halálhoz vezethet. A mellékvesekéreg elégtelensége lehet: elsődleges - ebben az esetben a mellékvesekéreg pusztulása figyelhető meg, ezt nevezzük Addison-kórnak másodlagos - ez a hipofízis elégtelenségét jelenti

A mellékvese velőállományának hormonjai Adrenalin és noradrenalin -szimpatikus hatást vált ki, készenlétbe helyezi a szervezetet a támadás vagy védekezés érdekében. Hatásuk az anyagcserére: emelik a vércukorszintet serkentik a raktározott glikogén vérbe való ürítését serkentik a felvett glükóz sejtekben való lebontását Fenntartják a szimpatikus hatást: szőrborzolódást, verejtékezést okoznak a bőrereket összehúzzák (sápadtság) a vázizmok ereit tágítják gátolják a bélműködést, csökkentik a perisztaltikát növelik a légzésszámot

növelik a szívfrekvenciát emelik a vérnyomást emelik a vércukorszintet összehúzzák az ivarszervek ereit pupillatágulást eredményeznek serkentik az idegrendszer működését A tartós, napokig, hónapokig, esetleg évekig tartó szimpatikus hatás az ú.n. stresszhatás. Ez az idegrendszer által serkentett hormontúltermelés sokszor rohanó életünk velejárója, nem ad időt a szervezet feltöltődésére, pihenésre, így sok szervi betegség megbúvó oka. Hiperfunkciójára ödémaképződés jellemző.

HERE a herezacskóban található hormontermelő sejtek (Leydig- féle sejtek) a herecsatornák között helyezkednek el hormonja a tesztoszteron: biztosítja a herék és a többi nemi szerv fejlődését a másodlagos nemi jelleg kialakulását szerepe van a magzati fejlődés 9. hónapjában a herék hasüregből való levándorlásában

PETEFÉSZEK a hasüregben található -az érő tüsző hámsejtjei termelik az ösztrogént: a fejlődés során szerepe van a másodlagos nemi jelleg kialakításában a női nemi szervek fejlődésében a méhizomzat gyarapodásában a ciklus folyamán szükséges a méh nyálkahártyájának átalakulásához hipofunkciójakor Hipofunkciójakor: Testvég szederjesség, verejték-rendellenesség alakul ki Acne, szeborrhoea, szőrnövési rendellenesség Menstruációs zavarok Hiperfunkciójakor száraz, gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr alakul ki. -a sárgatest termeli a progeszteront: előkészíti a méh nyálkahártyáját a megtermékenyített pete befogadására gátolja a terhesség alatti újabb peteérést fenntartja a terhességet