Hűtőház, gyümölcsfeldolgozó, és a levédett végtermék minősítési rendszerének kidolgozása, Gönc Város Önkormányzata Komplex felzárkóztató programok készítése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Abasári Technológiai és Innovációs Park Előadó: Dr. Lénártné Benei Anikó, polgármester Abasár.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Településmarketing Értékaudit.
Előnyök és alkalmazási területek
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az ÚMVP intézményrendszere
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Budapest Investment Zrt. 1 A kistérségek fejlesztéspolitikájának végrehajtói  Polgármesterek  Vállalkozások  Több célú kistérségi társulások – Elnök.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
OFA Hálózat évi tevékenységei
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Foglalkoztatás-politika
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
ÁROP /C/A A komplex programmal segítendő leghátrányosabb
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Állóeszköz-gazdálkodás
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Hűtőház, gyümölcsfeldolgozó, és a levédett végtermék minősítési rendszerének kidolgozása, Gönc Város Önkormányzata Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Földrajzi elhelyezkedés ABAÚJ-HEGYKÖZI KISTÉRSÉG Területe: 440,48 km2 Népesség: 16202 fő Népsűrűség: 36,78 fő/km2 Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

A projekt háttere A mezőgazdasági tulajdon- és szerkezeti átalakulást követően úgy tűnik, csak most kezdenek kialakulni a véglegesnek tekinthető üzemformák és üzemméretek. Az átalakulást ebben a kistérségben is a megtermelt mezőgazdasági termékek értékesítésének bizonytalansága, az alacsony jövedelmezőség, a valós integrációk hiánya jellemzik. Az itt gazdálkodók nem igen vagy csak néhányan vállalkoznak hosszabb távra szóló befektetésekre. Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

A projekt háttere Ennek és a korábban lezajlott gazdasági folyamatoknak az eredménye az országos átlagot kétszeresen meghaladó munkanélküliség. A humán erőforrás minősége kívánnivalókat hagy maga után, a helyi lakosok munkatapasztalata a gyümölcstermesztés területén viszont jelentős. A ipari területektől mentes Abaúj-Hegyközben a mezőgazdaság az egyetlen lehetőség a foglalkoztatásra, ezen belül is kiemelkedően a gyümölcstermesztés. Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Gönci barack A térség mezőgazdasági szerkezetére a gyümölcsösök megléte a jellemző, azon belül kiemelt fontosságú a védett és Hungarikumként bejegyzett Gönci barack, mely iránt fokozott kereslet tapasztalható a piacon, mivel különleges ízvilága a helyi mikroklíma és talaj miatt mellett Európában legkorábban érő fajták egyike. Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Gönci barack A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) védett földrajzi árujelzésű élelmiszerek 19/2001/MET számú termékleírásában foglalkozik a Gönci barackpálinkával. Ez kizárólag a barackpálinkára vonatkozik, a gyümölcs további felhasználási lehetőségeit nem tartalmazza. Ez alapján szükséges a minősítési rendszer kidolgozása, felállítása és működtetése. A Gönci barack termőterületéhez jelenleg 18 település tartozik, melynek központja Gönc és Boldodkőváralja. Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Hagyományos fajták Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Új kajszifajták Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Kajszifajták megoszlása a térségben Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

A tervezett beruházás három fő eleme: Hűtőház a friss gyümölcs hosszabb ideig történő tárolására. Gyümölcsfeldolgozó létrehozása a rostos ivólé, lekvár, gyümölcsíz termékek előállítására. Gönci barackpálinka, mint levédett végtermék minősítési rendszerének kidolgozása és működtetése. Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

A tervezett beruházás A projekt célcsoportja: Hátrányos helyzetű emberek, gyümölcstermesztéssel foglalkozó helyi lakosok. Egyes településeken nagy arányú roma lakosság található, számukra a betakarítástól a feldolgozásig a foglalkoztatás szezonális jelleggel adhat megoldást a jövedelemszerzésre. Számszerű várható eredmények: Az ipari parkokba betelepülő vállalkozásoknál létrehozott új és megőrzött munkahelyek száma: közvetlenül 40 fő, közvetve 1 000 fő térségi szinten Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Akcióterv Termelők, gazdálkodók felmérése, meglévő felmérések adaptálása a szükséges termelési elemzések elvégzéséhez. Termelési szabályozók, szabályozások egyeztetése, harmonizációja Felvásárlási kondíciók meghatározása „Árutőzsde” létrehozása a kistérségben

EU normatív feldolgozási rendszer kialakítása Akcióterv EU normatív feldolgozási rendszer kialakítása technikai, technológiai feltételek biztosítása HR feltételek vizsgálata. Szabályzatok létrehozása, integrálásának lehetőségei. Értékesítési terv elkészítése megyei, regionális, hazai és nemzetközi szinten. Értékesítési hálózat kialakítása megyei, regionális és hazai, majd nemzetközi szinten. Hazai és nemzetközi marketing terv elkészítése, gyakorlati alkalmazása.

Kapcsolódás más térségi projektekhez Kapcsolódás más projektekhez: Az esélyegyenlőség növelését célzó alapfokú oktatási és mezőgazdasági szakképzési program. Projektgazda: Abaújszántói Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium - akkreditált felnőttképző intézmény. Projekt célcsoport: Az általános iskola 8 osztályát és a szakiskola 10 osztályát el nem végzett korosztály és a mezőgazdasági szakképesítéssel nem rendelkezők, a piacképtelen szakmával rendelkezők és a munkahelyekről kiszorultak. Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B

Köszönjük a figyelmet! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP- 1.1.5/B