HOGYAN ÉPÜL BE A VILÁGÖRÖKSÉG AZ ISKOLA HELYI TANTERVÉBE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Advertisements

Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
A kulcskompetenciák.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Tehetségpont létrehozása
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Kompetencia alapú oktatás Szociális kompetencia bevezetése 4. évfolyamon beszédsérülteknél.
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Könyvtárhasználati verseny
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A DISPUTA, MINT SZEREPJÁTÉK. TÖRTÉNELMI LEVEGŐ JÓ INTÉZMÉNYI ADOTTSÁGOK.
Idegen nyelvi fejlesztés Balog Éva TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola”
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Magyarország világörökségei
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Az e-portfólió használati köre
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Kerettantervi követelmények
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Ókeresztény Sírkamrák
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Gyermekvilág régen és ma
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Határmenti tanulók képe a régióról (2010) kutatási eredmények bemutatása A kutatás támogatója a Szórvány Alapítvány.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Új tendenciák a történelem-tanításban
Szent László Középiskola Szekszárd
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

HOGYAN ÉPÜL BE A VILÁGÖRÖKSÉG AZ ISKOLA HELYI TANTERVÉBE PÉLDÁK AZ APÁCZAI NEVELÉSI ÉS ÁMK I. SZ. ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI GYAKORLATÁBÓL

A PROGRAM ELŐZMÉNYEI A VÁROS GAZDASÁGI TÁRSASÁGOT HOZOTT LÉTRE A VILÁGÖRÖKSÉG LEHETŐSÉGEINEK KIBONTAKOZTATÁSÁRA ELKÉSZÜLT PÉCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK „VILÁGÖRÖKSÉG TANTERVE”

A PROGRAM ELŐZMÉNYEI A VILÁGÖRÖKSÉG TANTERV BEKERÜLT A HELYI ALSÓ- ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJAIBA, HELYI TANTERVEIBE ELKÉSZÜLTEK AZ ELSŐ PROJEKT-TERVEK, ÉS SZAKKÖRI PROGRAMOK

A VILÁGÖRÖKSÉG TANTERV JELLEMZŐI VILÁGÖRÖKSÉGI TÉMAGYŰJTEMÉNY MÓDSZERTANI SEGÉDLET KERESZTTANTERVI AJÁNLÁSOK (MÁS TANTÁRGYAKHOZ KAPCSOLHATÓ!) HELYI PÉLDÁKON ALAPUL SAJÁTOS TÖBBLETISMERETET NYÚJT

A TANTERV TÉMAKÖREI ŐSI KULTÚRÁK LAKÓHELYÜNKÖN PANNONIA PROVINCIA SOPIANAE – A RÓMAI VÁROS A KERESZTÉNYSÉG –A VALLÁS A KERESZTÉNYSÉG TÁRGYI EMLÉKEI AZ ÓKERESZTÉNY SÍROK FELTÁRÁS,MEGÓVÁS, BEMUTATÁS AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG PRG-JA

A TANTERV SZERKEZETE TARTALMAK FOGALMAK TANULÓI TEVÉKENYSÉG MINDEN TÉMAKÖRNÉL EGYSÉGES: TARTALMAK FOGALMAK TANULÓI TEVÉKENYSÉG ESZKÖZÖK,SZEMLÉLTETÉS KAPCSOLÓDÁSOK

PÉLDÁK A KERESZTTANTERVI KAPCSOLÓDÁSOKRA KÉPZŐMŰVÉSZET – DÍSZÍTŐ ELEMEK IRODALOM – BIBLIAI TÖRTÉNETEK ÉLETMÓD – TEMETKEZÉSI SZOKÁSOK ÉPÍTÉSZET – A BOLTÍV, FRESKÓ NYELVEK – IDEGENVEZETÉS ERKÖLCSTAN – A KERESZTÉNY VALLÁS TECHNIKA – MANUÁLIS KÉSZSÉGEK STB…

CÉLJAINK A 8-14 ÉVES FIATALOK SOKRÉTŰ TEVÉKENYSÉGEN KERESZTÜL ISMERJÉK MEG A VILÁGÖRÖKSÉGI ÉRTÉKEINKET MEGSZERZETT ALKALMAZÁSKÉPES TUDÁSUKAT HASZNOSÍTSÁK ÉLETÜK KÜLÖNBÖZŐ TERÜLETEIN SZERTEÁGAZÓ KOMPETENCIÁK KIALAKÍTÁSA

TANTERVI KAPCSOLÓDÁSOK TÖRTÉNELEM A kereszténység Pannónia provincia A kereszténység elterjedése a birodalomban Róma bukása

TANTERVI KAPCSOLÓDÁSOK Témakör Tartalmak A hozzá kapcsolódó leckék V. Az ókori Róma évszázadai Történetek Augustusról, Augustustól. 30. A császárság A Duna vonalától Afrikáig: természet és gazdaság a Római Birodalomban. 31. A római Birodalom Egy ókori nagyváros: Róma – vízvezetékek, fürdők, amfiteátrumok, bérházak. 32. Az „Örök Város” A rómaiak Magyarország területén. 34. Pannónia provincia A népvándorlás viharában. 36. Róma bukása VI. A kereszténység születése Történetek Jézus életéről. A kereszténység fő tanításai. 33. A kereszténység Történetek a keresztény egyház kialakulásáról. A keresztény időszámítás. 35. A kereszténység elterjedése

HELYI TANTERVI KIEGÉSZÍTÉSEK 1. OLVASMÁNYOK A római Pannónia Baranya megye a római korban. A limes Sopianae - Pécs a római korban Az utak, utazás A polgárváros élete A kereszténység emlékei Baranya megye a népvándorlás korában Az Emmaus-járás (Hon-és Népismerethez is!)

2. DIASOROZATOK MUNKÁBAN A RÉGÉSZ A RÓMAI PANNÓNIA EMLÉKEI A RÓMAI KOR TÁRGYI EMLÉKEI A KERESZTÉNYSÉG EMLÉKEI PÉCSETT SOPIANAE ÓKERESZTÉNY TEMETŐJE KÉPEK A JELENLEG FOLYÓ FELTÁRÁSOKRÓL

1. MUNKÁBAN A RÉGÉSZ

2. A RÓMAI PANNÓNIA

3. A RÓMAI KOR TÁRGYI EMLÉKEI

4. A KERESZTÉNYSÉG EMLÉKEI

5. AZ ÓKERESZTÉNY TEMETŐ

6. FELTÁRÁS, REKONSTRUKCIÓ

FEJLESZTÉSI FELADATOK A TANULÓI KULCSKOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE NÉHÁNY GYAKORLATI PÉLDA

KOMPETENCIA= KÉPESSÉGEK + MOTIVÁCIÓ

1. Ismeretszerzés, tanulás Információk gyűjtése adott témához az iskolai vagy más könyvtárban, médiatárban, múzeumban.

MESÉLNEK A SÍRKAMRÁK KÉPEI Ismeretszerzés, tanulás A műveltségi területhez kapcsolódó szövegek értő olvasása. MESÉLNEK A SÍRKAMRÁK KÉPEI

A BŰNBEESÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁRHUZAMOK

NOÉ-BÁRKÁJA

1. Ismeretszerzés, tanulás Segédkönyvek, atlaszok, lexikonok használata.

INFORMATIKAI ELEMEK BEÉPÍTÉSE A TANULÁSBA Kutatás informatikai eszközök felhasználásával adott témában tanári segítséggel. Példák gyűjtése az órán elsajátított ismeretek és írásos, képi források, a tanár által megadott szempontok, téma alapján

MEGISMERÉS KERESÉS INTERNETEN

2. Kritikai gondolkodás Történelmi jelenetek elbeszélése, eljátszása különböző szempontokból. A változások nyomon követése egy-egy történelmi jelenség kapcsán.

HÓDÍTÓK-MEGHÓDÍTOTTAK LÁTOGATÁS A REGÖLYI KÍSÉRLETI RÉGÉSZETI TELEPEN

3. Kommunikáció Események, történetek, jelenségek mozgásos, dramatikus megjelenítése. Beszélgetés és vita egy-egy emberismereti, társadalmi, történelmi témáról. A tárgyilagos érvelés és a személyeskedés megkülönböztetése.

FELHASZNÁLÁS A NYELVOKTATÁSBAN BEMUTATÓ SZÖVEGEK KÉSZÍTÉSE IDEGENVEZETÉS FELADATOK A CÉLNYELVEN

FELADATLAPOK CÉLNYELVEN (KÉTTANNYELVŰ OKTATÁS)

A disputázás legfontosabb értékei A VITA - DEBATE A disputázás legfontosabb értékei - a kommunikációs készség és képesség fejlesztése terén - kooperációs készség és tolerancia - kritikus és logikus gondolkodás - ismeretszerzés és rendszerezés - érdekérvényesítés

A VITA (DEBATE)

Az ókeresztény kőfaragók története SZEREPJÁTÉK

KAPCSOLÓDÁSOK A VÁROS NEVE Quinque Ecclesiae Fünf-kirchen Pécs – „pec”,kemence, szikla (mészégetés) pet - öt, Öt, Pécsett eltemetett keresztény kőfaragó vértanú emlékét egy szláv eredetű szóban őrzi a város mai neve

Rajz készítése történelmi vagy társadalmi témáról.

REKONSTRUKCIÓ Modellek, makettek készítése

REKONSTRUKCIÓ Modellek, makettek készítése

REKONSTRUKCIÓ Tárgyak készítése hagyományos kézműves technikákkal

RÓMAI ÓLOMKATONÁK KÉSZÍTÉSE

KRISZTOGRAM PLAKETT

NYOMÓFORMA KÉSZÍTÉSE

KRISZTOGRAM KÉSZÍTÉS

Térben-időben való tájékozódás Egyszerű alaprajzok készítése A tanult helyek megkeresése a térképen

A TÉMA TOVÁBBGONDOLÁSA

A CELLA TRICHORA MAKETT ELKÉSZÍTÉSE A PROJEKT MÓDSZER A CELLA TRICHORA MAKETT ELKÉSZÍTÉSE

ADATGYŰJTÉS-ARCHÍV KÉPEK

VIRTUÁLIS SÉTA www.visualhungary.com/peregrinus

ALAPRAJZOK

3D MODELLEZÉS

ANYAGOK BESZERZÉSE

ÉPÍTŐANYAGOK

A MAKETT ELKÉSZÍTÉSE

CELLA TRICHORA AQUINCUMBAN PÁRHUZAMOK, ANALÓGIÁK CELLA TRICHORA AQUINCUMBAN

A PROJEKT HASZNOSÍTÁSA SZEMLÉLTETÉS TANULMÁNYI VERSENYEK FEJLESZTŐ FELADATOK TUDÁSTÁR, ADATBÁZIS ÖTLETBÖRZE

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET! odrobina1@gmail.com