Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új tendenciák a történelem-tanításban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új tendenciák a történelem-tanításban"— Előadás másolata:

1 Új tendenciák a történelem-tanításban
Történelemoktatók Szakmai Egyesületének konferenciája Kaposi József

2 Kihívások változó történelemfelfogás; bővülő tartalmak;
új módszertani elvárások; átalakuló tanári szerep; adatok, fogalmak; IT eszközök használata; informális és nonformális tanulás.

3 Elvárások 1.

4 Elvárások 2. Specifikus készségek: Módszerek:
információszerzés és feldolgozás; dokumentumok, tények és adatok elemzése, forráselemzés; kritikus gondolkodás és kommunikáció; időben és térben való tájékozódás; oksági viszonyok megértése; forgatókönyvek, mintázatok azonosítása; történelmi gondolkodás. Módszerek: drámapedagógiai és storyline (kerettörténet) módszerek; projekt, portfólió, prezentáció; játékosítás (gamification); csoportmunka, terepmunka.

5 Elvárások 3. A NAT és kerettanterv új fókusza: a modernkor és a jelenkori történelem, a politikatörténet mellett társadalmi struktúrák, állampolgári ismeretek és a mindennapok történetének megjelenítése. Tematikus, hosszmetszeti és mélységelvű, valamint kereszttantervi elemek megjelenítése (média, etika, fenntarthatóság, demokráciára nevelés). Középpontban a történelmi gondolkodás fejlesztése és a kulturális kódrendszer feldolgozása.

6

7 Összefoglaló a történelem-tanítás új elvárásairól
Az ismeretszerzés és feldolgozás (pl. forráselemzés) módszereinek, a kommunikáció (pl. IT-oktatás), a kritikai gondolkodás képességének fejlesztése. A facilitátori szerep és a tanulás támogatása. A kulcskompetenciák fejlesztése az élményszerű tanulás módszereivel - EU-s kulcskompetenciák (mint pl. az aktív állampolgárság, fenntarthatóság) kiemelése a tanításban. A pedagógiai módszerek széles repertoárjának használata (drámapedagógiai eszközök, projektek, csoportmunka, kerettörténet-módszer, játékosítás, problémamegoldó feladatok).

8 Új tartalmak – interaktív eszközök
A recski kényszermunkatáborok és a hortobágyi zárt táborok (Az anyagok a jövőben a Nemzeti Köznevelési Portálon lesznek elérhetőek.)

9 Feldolgozott témakörök és a hozzá kapcsolódó feladatsorok
Az 1950-es évek eleji Magyarország A hortobágyi zárt táborok belső működése Egyéni sorsok a hortobágyi zárt táborokban A hortobágyi zárt táborokban fogva tartott személyek sorsának későbbi alakulása 1953 után A recski kényszermunkatábor belső működése Egyéni sorsok a recski kényszermunkatáborban A recski kényszermunkatáborban fogva tartott személyek sorsának későbbi alakulása 1953 után Arcképcsarnok I-II.

10 A kiegészítő tananyag általános jellemzői
A 8. és 12. évfolyamon tanulók életkori sajátosságaihoz igazodik: A törzsanyag és a feladatok is a korosztály ismereteinek, képességeinek megfelelőek. A portál olyan mint egy akadályverseny, a nyolcadik osztályosok részére játékosabb keretek között mutatja be az 50-es évek történetét, mind a recski internáló- és kényszermunkatábort, mind a zárt családi munkatáborok (hortobágyi táborok) történetét. Ennél komolyabb a 12. osztályosok portálja, amely a felnőtt közönség részére is okulásként szolgálhat.

11 Módszertani jellemzők, újszerűség
Változatos, hiteles, emberközeli: A szöveges törzsanyagon túl térképek, fotók, videók, filmrészletek, fogalomtár, arcképcsarnok színesítik a tanulás lehetőségét, az ismeretek elmélyítését. Visszaemlékezők anyaga: azok mondják el a történeteket, akik megélték, így hiteles, emberközelibb a történet és a megélt történelem. Arcképcsarnok a diktatúra ismert elkövetőiről és a diktatúra áldozatairól, a különböző táborok lakóiról szól. A szövegeket a hozzáillő korabeli fotók, dokumentumok teszik befogadhatóbbá és hitelesebbé. Az ellenőrző kérdések módszertanilag változatosak: keresztrejtvény, igaz-hamis választás, totó, összeillesztés, mondatok kiegészítése stb., ezáltal nem unalmas az ellenőrzés sem. Csak jó válasz után lehet továbblépni.

12 Egy kiegészítő tananyag felépítése (példa)
Az 1950-es évek eleji Magyarország: Bevezetés Miről fogok tanulni? Miért fontos erről tudnom? Előzmények Törzsanyag A párttal a néppel egy az utunk (video-részlet) Propaganda és valóság (fotó + szöveg) A kommunizmus dicsősége (filmrészlet) Titkok (filmrészlet) Ne csak őrizd, gyűlöld is (fotó + szöveg) Mit jelent a proletárdiktatúra (feladat) Fogalmak (feladat) Igaz-hamis (feladat) Összegzés (kép + szöveg) Segédanyag (fotók, videók, szövegek, térképek, feladatok) Önellenőrzés (kérdések + opcionális válaszlehetőségek)

13 Főoldal (pl.: Hortobágyi zárt táborok)

14 Törzsanyag-részletek

15 Visszaemlékezések, video- és filmrészletek

16 Térképek, térképes feladatok

17 Interaktív feladatok (pl.: igaz-hamis, puzzle, keresztrejtvény)

18 Arcképcsarnok – elkövetők és áldozatok

19 Hiteles kordokumentumok – fotók, határozatok, okmányok, stb.

20 Összegzések – fotók és szöveg

21 Önellenőrzés és eredmények interaktív felület

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Új tendenciák a történelem-tanításban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések