A számítógép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Kovácsné Lakatos Szilvia
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Személyi számítógépek
Hardver, szoftver A hardver
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
A számítógép felépítése
Mai Számítógép perifériák
A számítógép alapegységei
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Barati Viktor Perifériák.
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Bevezetés az informatikába 2. előadás Számítógépek működési elve, Hardware alapismeretek.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép teljesítménye
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.

A személyi számítógép részei:
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardware: (=kemény áru)
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Perifériák és jellemzőik
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése és működése
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

A számítógép felépítése

A digitális számítógép blokkvázlata

Az alaplap

Az alaplap Az alaplapot a számítógép házába kell szerelni. Az alaplapba kell illeszteni a processzort, a közvetlen elérésű memóriát, a RAM-ot, valamint a kártyákat. Az alaplap tartalmazza a kimenetet többek között a billentyűzethez , a háttértárakhoz, az egérhez , a nyomtatóhoz , a külső modemhez és a szkennerhez.

Az alaplap Az alaplap feladata, hogy a hozzá kapcsolt eszközök közötti kapcsolatot biztosítsa. Nem ritka, hogy az alaplapra van integrálva a grafikus rendszer, illetve a hangrendszer, a hálózati kártya, vagy a RAID vezérlő is.

Processzor Central Processor Unit (CPU)

Processzor Legfontosabb feladatai: a számítógép működésének vezérlése, kapcsolattartás a perifériákkal, matematikai műveletek végzése, memórián belüli adatforgalom lebonyolítása, adatforgalom lebonyolítása a perifériákkal.

Processzor A processzor belső felépítése összetett, és több önállóan működő egységet foglal magába. Általában a processzor típusával szoktuk jellemezni a gépet. Pl.: Pentium, AMD A processzort leggyakrabban a sebességével jellemzzük. Pl.: 2,66 GHz

Memória

Memória A memória tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Jellemzőik között a legfontosabbak a tárolókapacitás, a sebesség, az energiafogyasztás és a méret.

A memória típusai RAM: írható, olvasható memória, tartalma a gép kikapcsolásakor elvész, tetszőleges elérésű, írható és olvasható tár, amely a végrehajtás alatt álló program vagy programok utasításait és adatait tartalmazza. ROM: csak olvasható memória, a tápfeszültség megszűnése után is őrzi a tartalmát, hátránya viszont, hogy a processzor számára csak olvashatóak

A memória típusai Cache: gyorsító tár, átmeneti tároló számítógépek átmeneti tárolóegysége, meg- előző műveleteknél használt, vagy a világhálóról lehívott adatok ideiglenes tárolására. Operatív tár működését gyorsító tárterület. BIOS: a PC különböző hardver-részegységeit kezelő alapvető műveletek gyűjteménye.

Tápegység A tápegység biztosítja a megfelelő egyenfeszültségeket, illetve az elektromos energiát a számítógép különböző eszközei számára.

Háttértárak

Háttértárak A háttértárakon az éppen nem futó alkalmazásokat, eredményeket, adatokat tároljuk, sokkal nagyobb a tárolókapacitása, mint a memóriának, viszont lassabb a hozzáférése. A háttértárak egyik csoportja az írható, olvasható, ilyen háttértárak pl.: merevlemezes tároló (winchester), pendrive, CD-RW, DVD-RW. A háttértárak másik csoportja a csak olvasható háttértároló, ilyen háttértár pl: a CD-ROM, DVD-ROM.

Háttértárak csoportosítása Mágneses háttértárolók: véletlen elérésű (floppy, merevlemez) sorfolytonos elérésű (szalagok) Optikai háttértárolók: CD, DVD (mindkettő spirális szerkezetű, a mágneses adathordozóknál nagyobb kapacitású, más elven működő adathordozó)

Beviteli és kiviteli perifériák Billentyűzet, egér Nyomtatók, plotterek Szkenner és egyéb beviteli eszközök Multimédiás eszközök (mikrofon, hangfal)

Billentyűzet, egér Billentyűzet: AT/PS/USB Vezetékes, Infra,Rádiós Egér: Soros/PS/USB Vezerékes, Infra, Rádiós

Nyomtatók / Plotterek Írógép / margaréta fejes / sornyomtató Mátrix Tintasugaras Lézer Hőnyomtató Általános tulajdonságai: Sebesség, zaj, színesíthető-e, több példány nyomtatása.

Szkennerek Felbontás 1200-4800x1200-4800 Csatlakozás LPT/SCSI/USB Általános tulajdonságai Felbontás 1200-4800x1200-4800 Csatlakozás LPT/SCSI/USB Egyéb programok (OCR, képjavítók, stb.)

Köszönöm a figyelmet!