Jarabek Lívia, Végh Viktória, Geierhosz Dóra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

Alap Termékek.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
Angolkór ( rachitis ).
Testünk építőkövei: A vitaminok
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Születéstől a halálig BONI Széchenyi István Általános Iskola
Rheumatoid arthritis.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
(SOTE I.Gyermekklinikai oktatóanyag felhasználásával)
Sorvadás Dr. Boda Márta.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Osteoporosis (csontritkulás)
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
A szervezet energiaforgalma
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Emésztési rendellenességek
VITAMINOK.
A mozgás szükséglete.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Törések (Fractura).
A szervezet energiaforgalma
Testünk építőkövei – a vitaminok
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
rendellenességei, betegségei
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
TIENS KANGLI.
rendellenességei, betegségei
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Jarabek Lívia, Végh Viktória, Geierhosz Dóra ANGOLKÓR Jarabek Lívia, Végh Viktória, Geierhosz Dóra

DEFINÍCIÓ: Az angolkór (rachitis) a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara, melyet elsősorban a D-vitamin hiánya okoz. Ritkább formája a kalcium- vagy foszforhiány okozta rachitis.

ÉRINTETTSÉG: A kezeletlen betegség idővel törpenövéshez, Csontok  csontrendszeri elváltozások Gyerekeknél: dongaláb, gerinc- és mellkas torzulás (+ melléktünetek: pl. ekcéma, gyomor-, bélhurut, a pajzsmirigy duzzadása) Felnőtteknél: csontritkulás(osteoporosis), csontlágyulás(osteomalácia),izomgörcsök (A csontritkulás általában ötven év feletti nőknél jellemző betegség, mely csontsűrűség méréssel mutatható ki. Ez a vizsgálat 50 év felett férfiaknál, és nőknél egyaránt ajánlott!) A kezeletlen betegség idővel törpenövéshez, a mellkas alakváltozásaihoz, pókhashoz, görbe lábakhoz, a medence deformálódásához vezet

Dongaláb, gerinctorzulás

Csontritkulás

KIVÁLTÓ OKAI: Elégtelen D-vitamin képződés és bevitel. Táplálkozási, emésztési, vagy felszívódási zavarok Egyes görcsoldó vagy epilepszia elleni szerek (fenobarbitál, fenitoin), melyek csökkenthetik a szervezetben a D-vitamin termelést Máj-, és vesebetegségek, mivel a D-vitamin aktív formává alakításában ez a két szerv fontos szerepet játszik

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLHATÓ? Az angolkóros kisbaba koponyája a tarkó két oldalán pingponglabda szerűen benyomható. A koponya kocka alakú, hátul lapos. A csecsemő kutacsa tátongó, sokszor még 2 éves korban is nyitva van. A gyermek fokozottan izzadékony, különösen a tarkótájon, ezért tarkótáji kopaszság alakul ki. A karok, lábak görbék, "O" vagy "X" alakúak, sokszor egyszerű terhelés hatására eltörnek. A fogfejlődés is késik, illetve a kialakuló fogak töredezettek, szuvasak.

Nemcsak a csontok, de az ízületi szalagok is lazák, az izomzat is petyhüdtebb. A gyerekeknek nagy pókhasuk van a gyenge has- és bélizomzat miatt. A bordákat a nagy hastól éles barázda választja el. A kalcium hiány időnként olyan nagyfokú lehet, hogy gégegörcs, epilepszia alakulhat ki, illetve kéz és láb görcsös tartása. A szegycsont kidülled, úgynevezett tyúkmellkas alakul ki (gerincferdülés is társulhat hozzá).

MEGELŐZÉS Minden 2. hetet betöltött kicsinek D-vitamin tartalmú cseppek , melyet naponta kell adni 1 éves kora végéig, mivel az anyatej D-vitamin tartalma alacsony. Koraszülött, kissúlyú csecsemőknek a gyorsult fejlődés miatt nagyobb D-vitamin szükségletük van, így ők nagyobb adagban kapják.

A csecsemőtápszerek legtöbbje ma már tartalmaz D-vitamint, ennek fogyasztása esetén a háziorvossal meg kell beszélni a D-vitamin adagolását, mivel annak túladagolása gondot okozhat. A serdülőkor is veszélyes a gyorsult növekedés miatt, így figyelni kell a helyes táplálkozásra és a vitaminok bevitelére. Táplálékok közül a hal májának olaja (csukamájolaj) és a D-vitaminnal dúsított tejek és a margarinok tartalmazzák a legtöbb D-vitamint.  Napfény! (mértékkel)

KEZELÉS D-vitamin bevitele szájon át Megfelelő mennyiségű napfény Vitaminok Táplálékkal bejuttatott kalcium és foszfát Gyógytorna D-vitamin bevitele szájon át Fokozatosan, több hónapon át Lökésterápia (egy csecsemőnek három alkalommal lökésszerűen 5-15mg D-vitamin(1mg=40 000 egység) ezt a terápiát a 60-as évektől beszüntették, mert nyilvánvalóvá vált,hogy elősegíti az érelmeszesedést (1 liter babatápszer 400 egység D3 vitamint tartalmaz!)

ÉRDEKESSÉG Brit sziget első ipari forradalom rengeteg égési termék került a levegőbekevés napfény, D-vitamin Munkások szegénységben élnekgyermekek alultápláltak kevés kalcium jut a szervezetükbe „Divattá” vált, hogy a kisbabáknak anyatej helyett tehéntejet adnak A kóros csontelváltozás megjelent a szigetországban, és innen kapta a nevét: angolkór.