A reformáció hatása a gyermekfelfogásra. 15171517 Sola ScripturaSola Scriptura Sola gratiaSola gratia Egyetemes papságEgyetemes papság Munka: részvétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
REFORMPEDAGÓGIA.
A házasság még nem a mennyország
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
A barát az, akihez akkor fordulunk, amikor bátorításra van szükségünk.
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Család.
Keresztyén etika (2. rész)
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
A humanizmus pedagógiai és lelkigondozói szemlélete Minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell.
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
„Férfinak és nőnek teremtette”
Egyház Az egyház mi vagyunk?! Országos Intézményvezetői Konferencia Révfülöp, november Előadó: Wagner Szilárd rendszeres teológus, iskolalelkész.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A gyermek a modern európai társadalmakban
A gyermek a reneszánszban és a reformáció korában szept. 26.
Gyermek, család, társadalom
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
„Fiam, adja ide az ellenőrzőjét!”
CSALÁD.
A család szerepe, jellemzői
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Szülőhazám! Zenével:.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
Bevezetés a neveléstudományba
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Atya teremtő szeretet Lelke, áradj szét
Nevelés és nevelői attitűdök
Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KERESZTSÉG.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)
Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Kereszténység - nevelés
A gyermekkép történeti alakulása
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A reformáció főbb irányzatai
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Harmatozzatok égi magasok
Hogyan legyen több tartalom?
Kolossé 2,6-8 Azért amint elfogadtátok a Krisztus Jézust, az Urat, úgy járjatok is őbenne, meggyökerezve és benne felépülve, megerősödve a hitben, bővölködve.
Kérdések az alkalom előtt
Egyet értünk abban, mi erkölcsös és mi nem?
III. Szakadék Isten és az ember között:
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A teremtő és gondviselő Atya
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
VIII. A Szentlélek Isten
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

A reformáció hatása a gyermekfelfogásra

Sola ScripturaSola Scriptura Sola gratiaSola gratia Egyetemes papságEgyetemes papság Munka: részvétel Isten munkájában, Istennel szembeni adósságMunka: részvétel Isten munkájában, Istennel szembeni adósság Megváltás rendje - teremtett világ rendezettségeMegváltás rendje - teremtett világ rendezettsége Család szerepeCsalád szerepe

Házasság mint Isten intézményeHázasság mint Isten intézménye Az ige által keresztyén szülők nevelése -  keresztyén gyermekAz ige által keresztyén szülők nevelése -  keresztyén gyermek „ Minden családapának kötelessége, hogy hetenkint legalább egyszer gyermekeit és házanépét kikérdezze és kihallgassa, hogy a kátéból mit tudnak vagy tanultak, s ha nem tudnak, szigorral kel őket reászorítani.” (Luther) A világi közösség szerepe a nevelésben  nép neveléseA világi közösség szerepe a nevelésben  nép nevelése „a fiúk naponként egy vagy két órát töltsenek az iskolában és többi idejük alatt foglalkozzanak otthon, tanuljanak valami mesterséget, és készüljenek választott pályájukra, hogy mindkét irányban kiképződjenek.” (Luther)

Adriaene van Ostade, 1642

Gyermekeink helyes nevelése a legszentebb keresztyéni cselekedetGyermekeink helyes nevelése a legszentebb keresztyéni cselekedet A gyermek eredendően bűnösA gyermek eredendően bűnös Aszketikus életformaAszketikus életforma Puritánok életmódja, jövő-orientáltságaPuritánok életmódja, jövő-orientáltsága

Comenius gyermekfelfogása Az ember célja: örök boldogság Istennel. Az ember eszes lény, teremtőjének képmása  képzettség, jámborság, jó erkölcsökAz ember célja: örök boldogság Istennel. Az ember eszes lény, teremtőjének képmása  képzettség, jámborság, jó erkölcsök „Az időnek és az életnek egyes részeit akkor használjuk fel termékenyen, ha semmit nem hagyunk belőlük haszontalanul elmúlni, és mindig a jobbat választjuk a rosszabb helyett.”„Az időnek és az életnek egyes részeit akkor használjuk fel termékenyen, ha semmit nem hagyunk belőlük haszontalanul elmúlni, és mindig a jobbat választjuk a rosszabb helyett.” Befogadásra épülő nevelési koncepció - gyermeki aktivitásBefogadásra épülő nevelési koncepció - gyermeki aktivitás