Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája"— Előadás másolata:

1 A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Máté 16, Lukács 6,12-16 Efézus 4,25

2 Gyülekezetünk célja: Célunk, hogy Isten dicsőségére éljünk, azzal hogy Jézus Krisztust követjük és másokat is az Ő követésére hívunk.

3 Tanítványi és gyülekezeti identitásunk kapcsolata:
Tanítványi identitásunk összekapcsol az egyetemes egyházzal Krisztus Testtel Tanítványi életünk növekedésének örömét és kínjait egy konkrét gyülekezet közösségében élhetjük meg (?!)

4 Az individualizmus öngyilkos ellentmondásai:
Amíg a magzat nem születik meg a szülő jogai a legfontosabbak (születés előtt a szülő az isten) Amikor megszületett a gyermek jogai a legfontosabbak (születés után a gyermek az isten)

5 Mi a baj az izmusokkal ? Az egyén mindenek felett(individualizmus) A közösség mindenek felett(kommunizmus) Az ember mindenek felett(humanizmus) A férfi érdekei mindenek felett(hím sovinizmus) A nők érdekei mindenek felett(feminizmus) A fajom érdekei mindenek felett(rasszizmus)

6 Hiányzik belőle Isten ISTEN MINDENEK FELETT!

7 Az ember szeretetközösségre teremtett lény:
Szeretet közösség Istennel Szeretetközösség embertársainkkal A természetfelettinek és természetesnek különleges szövete Ha a szőttesből hiányoznak a vezető szálak darabjaira hullik

8 A bűn kiszakít ebből a közösségből:
Megtöri a közösséget Szembefordít Istennel egymással Ránk szakad a magány (Ádám, Éva, Ákán, Júdás…) Az együtt elkövetett bűn cinkosságot teremt de közösséget nem!

9 Mit tehetünk ilyenkor? Megmaradunk a lázadás állapotában, senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit csinálok, hogyan élek, ez az én életem és azt teszek vele amit akarok (következmény világ szerinti szomorúság) Bűn okozta magányunk Isten karjaiba visz. A születés fájdalmas magányát a családba érkezés, közösség öröme követi

10 A szülés és születés „magánya”: Jézus szerepe A Szentlélek szerepe Az ember szerepe A gyülekezet szerepe

11 „Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja azt.” 

12 A családba érkezés a befogadás öröme, felelőssége, fájdalmai:
- Az érkezés és befogadás öröme Az érkezés és befogadás felelőssége Az érkezés és befogadás fájdalmai

13 „Kérlek tehát titeket én, aki fogoly vagyok az Úrért: éljetek ahhoz az elhívatáshoz méltón, amellyel elhívattatok, teljes alázatossággal, szelídséggel és türelemmel; viseljétek el egymást szeretettel, igyekezzetek megtartani a Lélek egységét a békesség kötelékével…Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak.”

14 „Történt azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és Istenhez imádkozva virrasztotta át az éjszakát. Amikor megvirradt, odahívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak is nevezett: Simont, akit Péternek nevezett el, Andrást, a testvérét, Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zélótának neveztek, Júdást, Jakab fiát és Júdás Iskáriótest, aki árulóvá lett.”

15 Az újraszületés fájdalmai: „…Gyermekeim, akiket újra fájdalmak között szülök meg, amíg kiformálódik bennetek Krisztus. Szeretnék azonban most ott lenni nálatok, és más hangon beszélni veletek, mert bizonytalanságban vagyok felőletek.”

16 Gondolatok kérdések a kiscsoportos beszélgetéshez 1
Gondolatok kérdések a kiscsoportos beszélgetéshez 1. A tanítványi növekedés örömei és kínjait egy konkrét gyülekezetünkben tudjuk megélni. Milyen örömöket nehézségeket tapasztaltál meg Jézus tanítványaként? 2. Aki mindenkivel közösségben van, az senkivel nincs közösségben. Hogyan éled meg a tanítványi közösséget a hétköznapok során? 3. Az elhívás személyes. „Tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét.” Mit jelent megtagadni magam? Megtagadni érzelmeimet, gondolataimat (saját bölcsességemet), akaratomat. Tudnál erre pldát mondani az életedből.


Letölteni ppt "A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések