Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA 2.
Királis Technológiákat Fejlesztő Kft Budapest, Rumbach S. 7. Telefon: Fax: web:
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
A DNS Szekvenálás 2008 Géntechnikák labor.
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Mikronalalitikai kurzus elválasztástechnika
Tömegspektroszkópia (MS = mass spectrometry)
FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA
Származékképzés S. Görög, M. Gazdag, J. Chromatogr. B 659 (1994) 51. K. Blau Ed., Handbook of derivatives for Chromatography, Wiley, 1993.
AMINOSAVAK.
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A takarmányok összetétele
Szappanok káros hatása
Aminosav anyagcsere AS Protein szintézis Energia N-tartalmú
Az intermedier anyagcsere alapjai 2.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Nem esszenciális aminosavak szintézise
The a-amino group Transamination Exception Pro Hyp Thr Lys.
Kémiai reakciók katalízis
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Élelmiszeranalitika előadás
Peptidszintézis BIM SB 2001 SZINTÉZIS PROTE(IN)ÁZ BONTÁS -CO-NH- (1901)
Szilárd fázisú oligonukleotid szintézis
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA V.
Mikronalalitikai kurzus szubsztrátkönyvtár
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Geotermikus energia hasznosítása
A "programozott sejthalál" (apoptosis)
ŐSZI RADIOKÉMIAI NAPOK 2004
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
A gélelektroforézis Alkalmazása: különböző molekulák (nukleinsavak, fehérjék) -méret szerinti elválasztását, -detektálását -mennyiségének meghatározását.
2002. október 15.1 MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE Második előadás.
Protein szintézis Protein módosítás 3. Protein transzport.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Előzmények Peptidkémia Analitikai kémia Protein kémia 1923
Sav-bázis reakciók BrønstedLowry-féle sav-bázis elmélet
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Doktorans Konferencia Enantiomer szelektív enzimatikus acilezés vizsgálata gyűrűs alkoholokon Készítette: Tomin Anna Szerves Kémia és Technológi.
Elválasztástechnika2011Kremmer Tibor, Eke Zsuzsanna Vizsgaidőpontok (kv1n1lv1) DátumKezdésHelyszínMegjegyzés dec : Az etr-ben dec. 19-ére.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
GLP-1 mimetikumok differenciált terápiája
Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfia
Elválasztástechnika előadás Dr. Kremmer Tibor, Dr. Torkos Kornél Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1) DátumKezdési.
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
AFRIKAI HARCSA GENOM PROJECT Kovács Balázs 1, Barta Endre 2, Pongor Lőrinc 3, Uri Csilla 1, Keszte Szilvia 1, Patócs Attila 3, Müller Tamás 1, Orbán László.
Környezetvédelmi analitika
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Geotermikus energia hasznosítása
A minta-előkészítés műveletei
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
IONCSERÉS KROMATOGRÁFIA
Előadás másolata:

Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis

Az aminosav analízis két fő lépése: Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis Az aminosav analízis két fő lépése: fehérjék/peptidek szabad aminosavakra bontása analitika - az aminosavak minőségi és mennyiségi meghatározása

1. Szabad aminosavak előállítása Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis 1. Szabad aminosavak előállítása A peptidkötéseket hidrolizálhatjuk: savakkal bázisokkal szulfonsavakkal enzimekkel. A legelterjedtebb módszer a savas hidrolízis. Ez történhet - folyadék - vagy gőz fázisban.

Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis A módszer hátrányai .A hidrofób aminosavak (Ile, Leu, Val) kis hatékonyságú visszanyerése, bizonyos aminosav szekvenciák különösen ellenállóak a hidrolízissel szemben. .A Met és a Tyr alacsony kitermelése .A módszer nem képes kimutatni a Gln, Asn és a Trp aminosavakat. A Cys mennyiségi meghatározása bonyolult.

A hátrányok kiküszöbölése Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis A hátrányok kiküszöbölése Növeljük a hőmérsékletet, a HCl mennyiségét vagy a hidolízis idejét. Növeljük a hőmérsékletet, a HCl mennyiségét vagy a hidolízis idejét, használjunk tiszta sósavat. Enzimatikus emésztés, szulfonsavas, vagy bázikus hidrolízis. .Hidrolízis előtti alkilálás.

Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis 2. Analitika A szabad aminosvak minőségi és mennyisége meghatározásának lépései: származékképzés – detektálás elválasztás előtt (precolumn derivatizálás) elválasztás után (postcolumn derivatizálás) analitika - kromatográfia ioncsere-kromatográfia fordított fázisú HPLC.

Származékképző reagensek áttekintése Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis Származékképző reagensek áttekintése

Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis Precolumn reagensek