A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
A fehérjék.
Fluoreszcens mérőkészülék a fluoreszcencia-dinamika kiszajú mérésére kis festék (bead) koncentrációk esetére November 4. Zelles Tivadar, Offenmüller.
Szénhidrátok.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Mikronalalitikai kurzus elválasztástechnika
Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis
Elválasztástechnika2012Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
A fehérjék világa.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
Szénhidrátok.
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Optikai szenzorok hatóanyagai
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
A víz.
Nukleotid típusú vegyületek
A gélelektroforézis Alkalmazása: különböző molekulák (nukleinsavak, fehérjék) -méret szerinti elválasztását, -detektálását -mennyiségének meghatározását.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
ADSZORPCIÓ.
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA 1.
KROMATOGRÁFIÁS FOGALMAK DEFINICIÓJA
Enzimaktivitási módszerek: celluláz-aktivitás mérése
Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.
Lipopoliszacharidok meghatározása talajból
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
A talaj összes szénhidrát- tartalmának meghatározása Készítette: Markó István A8WWQQ.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Exponenciális - Logaritmus függvények, Benford fura törvénye
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK a tilakoid-membránok lipid-fázisának kb. felét pigmentek teszik ki a többi galaktolipid és foszfolipid kettősréteg (erősen telítetlen.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
Felépítő folyamatok kiegészítés
22. lecke A szénhidrátok.
Szervetlen vegyületek
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Gyakran felvetődő kérdés
Készítette: Szenyéri veronika
Fehérjék.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Híg oldatok tulajdonságai
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc

A muraminsav (2-amino-3-o-(1carboxyethyl)-2- deoxy-D-glucose) egy aminosav cukor részét képezi. A muraminsav kizárólag prokariótákban található meg, ezért használnak bakteriális és ciano-baktérium (cyanophyte) biomasszát. A peptidoglikán alapvetően N-acetilglukózamin-ból (NAG) és az N-acetil-muraminsav-ból (NAM)tevődik össze. A NAG és a NAM ß (1→4) kötéssel kapcsolódnak, ahogy a diszacharid egységek is ß (1→4) glikozidos kötéssel poliszacharid láncot alkotnak.

A peptidoglikán kialakulása: a muraminsavhoz kötődő tejsav szabad karboxilcsoportja rövid tetrapeptidet köt meg. A peptid oldalláncok aminosavai közül néhányan D konfigurációjúak, ami a prokarióták kizárólagos tulajdonsága. A bakteriális sejtfal merevsége a sejt felszínén párhuzamosan futó poliszacharid láncok peptidkötések révén való összekapcsolódásából adódik. A peptid keresztkötések kialakulását a diaminosav szolgálja.

A peptidoglikánban nem minden NAM rendelkezik pentapeptiddel és nem minden peptid vesz részt a keresztkötés kialakításában, viszont a terminális alaminok minden peptidről lehidrolizálódnak, ezért minden peptidet tartalmazó NAM csak tetrapeptideket tartalmaz. A Gram negatív és a ciano-baktériumokban a diaminosav mindig mezo-diamino-pimlinsav, a Gram pozítív baktériumok viszont nagy változatosságot mutatnak a diaminosavat illetően. A második nagy különbség, hogy a peptidglikán láncok nem közvetlenül vannak keresztkötve, hanem hidakkal kapcsolódnak össze, amik aminosavakból álló rövid peptidek.

A módszer alapelve: A módszer alapja a muraminsav ecetes extrakciója a talajmintából, származékképzés o-ftálaldehiddel, elválasztás és mennyiségi meghatározás HPLC mérőműszerrel. Eszközök és készülékek: HPLC készülék, precíziós szivattyú, oldószer szállító rendszer, befecskendező szelep, fluoreszcencia monitor 340nm gerjesztési és 445nm emissziós hullámhosszra állítva, C-18 oszlop, rotációs bepárló, reflux készülék, laboratóriumi centrifuga (30ml térfogatú), mikrocentrifuga csővel (2 ml-es), gömblombik (100ml), pipetta.

Vegyi anyagok és oldatok: mozgó fázis HPLC elválasztáshoz borát puffer o-ftálaldehid-2-merkaptoetanolt muraminsav származékképző reagens muraminsav referencia (standard) vegyület sósav

Eljárás: 100ml-es gömblombikba (1g száraztömeg) friss talajmintához 10ml sósavat adunk. A keveréket 3 órára és 100 o C-ra állítva reflux készülékbe tesszük. A hűtés után a hidrolizátum beáll az eredeti súlyára. A felülúszóból 300μl-t lombikba kiveszünk és 50 o C-on rotációs bepárlóban szárítjuk. Ezt a száraz hidrolizátumot μl o-ftálaldehid reagensben visszaoldjuk. Az oldatot mikrocentrifugában 1 percig centrifugáljuk mielőtt a HPLC készülékbe injektálnánk.

Kalibrációs görbe: 1, 10, 100, 1000 és 10000pg muraminsavat származtattunk és a relatív fluoreszcencia hozamnak egy lineáris függvényét kaptuk. ( relatív egység). Számítása: A muraminsav mennyisége a kalibrációs görbe alapján határozható meg. A híg oldatokból, a talajmennyiségből, a felhasznált derivatizáló reagens mennyiségéből és a befecskendezett anyag térfogatából határozható meg a mennyiség.

Következtetés: Annak érdekében, hogy elérjük a maximális kioldódást, az extrakciós paramétereket ( sósav koncentráció, a talajminta mennyisége és a sósav koncentráció közötti kapcsolat, és a hidrolízis ideje) minden egyes talajminta esetében meg kellett keresni.