Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fehérjék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fehérjék."— Előadás másolata:

1 A fehérjék

2 C, H, O, N alkotja molekuláikat
A sejtek szárazanyag tartalmának 50-60%-a is lehet Jelentőségük: Szerkezetalkotók: kollagén, aktin-miozin Enzimek Immunanyagok Hormonok Szállítómolekulák Tartalék tápanyag Faj- és egyedspecifikusak

3 Alapegységeik: aminosavak
Az élő szervezet fehérjéit 20 féle aminosav építi fel Általános képlet: Ikerionos, amfoter jellegű Tulajdonságait az oldallánc határozza meg (6.27 ábra) Kéntartalmúak: cisztein, metionin

4 Az aminosavak kapcsolódása
Két aminosav között vízkilépéssel peptidkötés jön létre 2 aminosav: dipeptid Néhány aminosav. Oligopeptid Sok aminosav: polipeptid A hosszú láncok két vége: N-terminális: ahol az amino-csoport van - kezdete C-terminális: ahol a karboxil-csoport van - vége

5 A fehérjék szerkezete:
Elsődleges szerkezet: Aminosav szekvencia: milyen aminosavak, milyen sorrendben kapcsolódnak egymáshoz Másodlagos szerkezet: Polipeptid lánc térbeli helyzete – α-hélix vagy β-redő α-hélix: nagy térigényű oldalláncok esetében jön létre, jobbmenetes spirál, 1csavar: 3,6 AS β-redő: kis oldalláncú aminosavak esetén Másodlagos kötések stabilizálják: H-híd, esetleg diszulfid-híd

6 Harmadlagos szerkezet:
A teljes molekula térbeli szerkezete Fibrilláris: ha vagy csak α-hélix vagy csak β-redő - egyenes Globuláris: α-hélix és β-redő is – gömb alak H-híd, diszulfid.híd stabilizálja Negyedleges szerkezet: Több polipeptid lánc kapcsolódásával kialakuló szerkezet, alegységek egymáshoz viszonyított helyzete

7 A fehérjék csoportosítása
Proteinek: kizárólag aminosavakból épülnek fel Plazmafehérjék: albumin, globulin, fibrinogén Vázfehérjék: kollagén, aktin, miozin Magfehérjék: hiszton (sejtmagban) Proteidek: (összetett fehérjék) Glükoproteidek: mucin Lipoproteidek Metalloproteidek – fémionokat tartalmaz pl: hemoglobin

8 Működésüket meghatározó tényezők
Csak optimális körülmények között működnek: Legalább a harmadlagos szerkezet megőrzése Kolloid állapot: hidrátburok legyen Ha a fehérje a rá jellemző működést nem tudja ellátni, denaturálódik Ha szétcsavarodik a lánc: koaguláció – megszűnik a kolloid állapot A koaguláció lehet reverzibilis és irreverzibilis


Letölteni ppt "A fehérjék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések