Stabilitás és „zsákmányrendszer” szerepe a közszolgálati életpályában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Bírák és bírósági vezetők kinevezése és felmentése Magyarországon
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Szervezetfejlesztési Program
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Hova tovább … Közszolgálati változások június 1-től
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
Munkavédelmi előírások rendszere
Egészségpolitika.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Szervezetfejlesztési Program
Magyar Alkotmányjog II. Óravázlatok
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közszolgálati jog 1. előadás február 15
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az ÚMVP intézményrendszere
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Álláshirdetés, pályázat
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A köztisztviselők jogállásáról…
A felsőoktatáshoz kapcsolódó jogok az autonómia tükrében Stipta Zsuzsa Győr Május 27.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Az alkotmányos hatalommegosztás új dimenziója: erős állam- önkormányzati autonómia Prof. Dr. Stumpf István egyetemi tanár alkotmánybíró XXIV. Országos.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL „A évi közszolgálati ellenőrzések tapasztalatai.” Jegyzői értekezlet – Heves Megyei Kormányhivatal december 3.
dr. Bedő Katalin1 Hatóságokat érintő gondolatokról és tervekről.
Alkotmányjog 2. A köztársasági elnök.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Önkormányzat és állam.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A polgármesterség változásai Veresegyház október 15. Dr
A bíróságok: bírák és további személyek
Az ügyészi szervezet és feladatok
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Minisztériumok, központi közigazgatás
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Magyar Útügyi Társaság
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A magyar kormányzati rendszer
Foglalkoztatás a közszférában
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK JOGVISZONYA
Előadás másolata:

Stabilitás és „zsákmányrendszer” szerepe a közszolgálati életpályában Dr. habil. Stumpf István alkotmánybíró XIX. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia

Az előadás vázlata I. Államszerep és közigazgatás összefüggései II. A „zsákmányrendszer” ismérvei III. Stabilitás és zsákmányrendszer stratégiai nézőpontból IV. Stabilitás és zsákmányrendszer alkotmányjogi összefüggései V. Az új felmentési okok alkotmányjogi kontextusban

I. Államszerep és közigazgatás Az államnak a modern társadalmakban betöltött szerepéről viták zajlanak. F. Fukuyama: 1) az állami feladatok kiterjedtségének mérséklése 2) az állami hatalom (képesség) erősítése. Az állami képességeket jelentős mértékben meghatározza a közigazgatás minősége, hatékonysága.

Közigazgatási stratégiai irányok Cél: kormányzati kapacitás növelése + társadalmi orientációjú kormányzás Tudatosság: stratégiai priorizálás Reszponzivitás: átláthatóság, partneri hálózatok, kétirányú információáramlás Rugalmasság: kapacitások mobilizálása, együttműködési és alkalmazkodási képességek Tervezési-döntési képesség: bizonyíték-alapú szakpolitika-alkotás Végrehajtási-ellenőrzési képesség

Magyary a személyzeti politikáról

II. A „zsákmányrendszer” Nyílt rendszer Zsákmányrendszer Érdemrendszer Zárt rendszer Instabilitás Stabilitás

Zsákmányrendszer Közhivatalok pártszempontú, lojalitás-alapú betöltése Érdemrendszer Közhivatalok betöltése (párt-szemponttól független) érdem, szakmai rátermettség alapján

A zsákmányrendszer jogi ismérvei A közszolgálati jogviszony szabályozásának a zsákmányrendszer-jelleg szempontjából releváns elemei: A) jogviszony-megszűnési (megszüntetési) szabályok, B) kinevezési szabályok, C) (pártpolitikai) összeférhetetlenségi szabályok

Jogviszony- és megbízatás megszűnési szabályozás szempontjából vizsgált csoportok 1) (politikai) államtitkár 2) közigazgatási államtitkár 3) helyettes államtitkár / szakállamtitkár 4) politikai (fő)tanácsadó 5) kormány- / miniszteri (fő)tanácsadó 6) vezető beosztású köz- / kormánytisztviselő 7) nem vezető köz- / kormánytisztviselő

Jogviszony- és megbízatás megszűnési szabályok és zsákmányrendszer-jelleg 1) Politikai (kormányzati) ciklushoz kötött jogviszony 2) Indokolás nélküli felmentés 3) Megbízatás indokolás nélküli visszavonása, hasonló munkakör felajánlásának kötelezettségével 4) Megbízatás indokolás nélküli visszavonása, közszolgálati jogviszony megtartásával 5) (bármilyen) indokolással visszavonható megbízatás, hasonló munkakör felajánlásának kötelezettségével 6) Felmentési okok nyílt meghatározása, indokolási kötelezettséggel 7) Felmentési okok zárt meghatározása, indokolási kötelezettséggel 8) Felmentési okok szervtől függetlenített, zárt meghatározása; indokolási kötelezettség

Zsákmány-elemek a közszolgálati jogviszony megszüntetésének szabályozásában 1992-2010

III. Stabilitás és zsákmányrendszer stratégiai nézőpontból Az állami képességnöveléshez a közigazgatási működés átfogó rehabilitációja, újjáépítése szükséges A színvonalas tervezés, döntés-előkészítés és a reszponzív működés feltétele a szakmai alapon kiválasztott minőségi személyzet  Helyre kell állítani a közszolgálat vonzerejét, a közszolgák hosszú távú érdekeltségét és meg kell szilárdítani a karrierpálya szakmai minőségi feltételeit

IV. Stabilitás és zsákmányrendszer alkotmányjogi összefüggései A Magyar Köztársaság Alkotmánya: 70.§ (6) Minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen.

8/2011. (II. 18.) AB határozat A közhivatal viseléséhez való jog a közhatalom gyakorlásában való részvétel általános alapjoga Az Alkotmány keretei között a törvényhozó széles körű szabadsággal rendelkezik a felmentési okok szabályozásában, azonban nem adhat a munkáltatói jogkör gyakorlójának szabad és korlátlan döntési jogot a közhivatalt betöltő tisztviselő felmentésére.

További szempontok a párhuzamos indokolásban A közhivatal megtartásához való jog immanens korlátaiból következő megszűntetési okok: A) Objektív, a közhivatallal összefüggő jogviszony-megszűntetési okok, B) Szubjektív, az adott közhivatal vonatkozásában releváns, rátermettséggel, képzettséggel vagy szakmai tudással kapcsolatos ésszerű közhivatal-viselési feltételekre alapított megszüntetési-okok.

További szempontok a párhuzamos indokolásban A szabályozásban az egyes közhivatalok szerint alkotmányosan különbség tehető. Szempontok: a közhivatal rendeltetése, az államszervezetben betöltött szerepe. Kialakítható differenciált szabályozás a felmentés vonatkozásában. Szempontok különösen: az egyes tisztséghez kapcsolódó felelősség, döntési jogkörök.

Az Alaptörvény álláspontja A XXIII. Cikk (8) Minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen. Törvény határozza meg azokat a közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be. A XXVI. Cikk: Az állam – a működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében – törekszik az új műszaki megoldások és a tudomány eredményei alkalmazására.

V. Az új felmentési okok alkotmányjogi kontextusban Viszonylag határozatlan felmentési okok: „bizalomvesztés” „lojalitás hiánya” tárgyilagosságot védő szabályok: Indokolási kötelezettség Valós és okszerű indokok Bizonyítási teher a munkáltatón

Kormánytisztviselői Döntőbizottság Jogorvoslatok 2012-től Alkotmánybíróság Bíróság Kormánytisztviselői Döntőbizottság Köztisztviselő Munkáltató Kormánytisztviselő

Köszönöm a figyelmüket!