A boldogság mint mellékhatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A boldog emberek tudják,
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Az élet körfolyamat Mit jelent az életben a siker?... A magyarázat nagyon egyszerű.
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
Önismeret.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
A tudatos élet alapelvei
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
A pozitív pszichológia
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Sodrásban vagy flow-ban? vezetők újratöltve
ÉLET Click to advance slides.
Készítette: Pállai Viktória
A számítástechnika és informatika tárgya
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Világomban minden rendben van
Isten misztériumának előzetes kérdése
MOTIVÁCIÓ.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Buddhizmus Ferencz Kinga.
Legyen időd az életre.
A lények és törekvések bukásának valódi oka az igazi, használható MIÉRT megfigyelésére és megtalálására való képtelenség. Adatsorozat 22. A lények és törekvések.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Érdemes végignézned e képsort!
A stressz szeminárium céljai:
Készítette : Koza Nikoletta 8.b
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Az élet.
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOK - MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS ALTERÜLET Liptákné Czakó Ildikó Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai.
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Legyen idõd Az életre … Legyen időd a munkára, amivel elért eredményeidet fizeted meg.
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
Mindennapi veszteségeink
Pozitív gondolatok.
A pontos idő: 18:58.
Az idő értéke. 1. Az idő : valóság, vagy elképzelés?
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
Vallomások Vallomások Az igazat mond, ne csak a valódit!
A harmadik erő elméletei
Himnusz az élethez Készítette:Süni.
Árvácskák és Móricz Zsigmond
Maximális teljesítmény
Az MS Project szoftver alapfunkcióinak
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
ÚTRAVALÓÚTRAVALÓÚTRAVALÓÚTRAVALÓ A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
Asztrológiai továbbképzés
A boldog emberek tudják,
A cég helye a tulajdonos(ok) boldogság-portfóliójában
Isten hozott, hogy megáldjon!
Pénz vagy Boldogság? 4. előadás Date:
Az élet.
Előadás másolata:

A boldogság mint mellékhatás A boldogság nyomában c. írás alapján Hogyan lehetünk boldogok? Egyáltalán mi a boldogság? Két évvel ezelőtt írtam meg a boldogság nyomában cikkemet, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Abban az időszakban foglalkoztam a célkitűzés problémájával, több bejegyzésemben is azt a kérdést feszegettem, hogy ahelyett, hogy a célmegvalósítás eszközeit kutatnánk, azt a kérdést kellene mindenekelőtt körüljárnunk, hogy egyáltalán milyen célokat tűzhetünk ki magunknak. A helyesen megválasztott cél a kulcs, ha sikerül megfogalmaznunk azt, amire valóban vágyunk, és amire teljes lényünkkel összpontosulni tudunk, pusztán a céllal való azonosulás elég ahhoz, hogy az megvalósuljon. A probléma legtöbbször az, hogy nem tudunk egyértelmű célokat megfogalmazni magunknak, és ennek a legfőbb oka az egységes, koherens világkép hiányában keresendő. http://www.crescendo.hu – Kulcsár Zsolt

A cél megfogalmazása

A cél megfogalmazása Fogalmazd meg azt amire tényleg vágysz amire teljes lényeddel összpontosulni tudsz

A cél megfogalmazása céllal való azonosulás = megvalósítás Fogalmazd meg azt amire tényleg vágysz amire teljes lényeddel összpontosulni tudsz céllal való azonosulás = megvalósítás

Egyértelmű célok definiálása

Egyértelmű célok definiálása Koherens világkép gondolati egységet eredményez

Egyértelmű célok definiálása Koherens világkép gondolati egységet eredményez Minden kitűzött cél lényegében szándékos állapotváltoztatást feltételez. Minél pontosabban határozzuk meg a kiindulási helyzetet és a megvalósítandó állapotot, annál nagyobb esélyünk van annak sikeres megvalósítására. (Crescendo – Az időmenedzsmentről másképpen)

Vannak kitűzhető célok Gazdagság Műveltség Fegyelem Memória Ügyesség Gyakorlati érzék Ritmusérzék … Látnunk kell mindenekelőtt azt, hogy vannak KITŰZHETŐ CÉLOK, melyek megfogalmazhatóak, és melyek valóban elérhetőek. Ilyen lehet az anyagi helyzetünk javítása, vagy a gyakorlati érzékünk továbbfejlesztése.

…és vannak mellékhatások Siker Boldogság Öröm Optimizmus Bölcsesség Érettség Intuíció … Nem minden kívánt eredményt érdemes azonban célként megfogalmazni. A tudatállapotaink például rendszerint valamilyen tevékenység végzése során alakulnak, és nem egy kitűzött cél eredményeképpen. A tevékenységben való elmerülés lehet cél, a tudatállapot nem. A boldogság tudatállapothoz köthető elsősorban, egy olyan beállítódás, mely valaminek a mellékhatásaként jelentkezik.

A boldogság tudatállapot

A boldogság tudatállapot Dr. Csíkszentmihályi Mihály

A boldogság tudatállapot FLOW – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája Dr. Csíkszentmihályi Mihály

A boldogság nem tűzhető ki célként A boldogság nem tűzhető ki célként, mert az egy kívánatos mellékhatása életünknek.

A célok meghatározásának nehézsége a belső ellentmondásokból fakad A célok meghatározásának nehézsége a belső ellentmondásokból fakad. Egyik percben ezt, a másik percben azt tartjuk fontosnak, s gyakran nem létezik stabil közös nevező, melyre támaszkodhatunk. Ha egy szinttel magasabbról vizsgáljuk a pszichénkben egymásnak feszülő elveket, gondolatokat, rá fogunk döbbenni arra, hogy a koherens és pragmatikus világkép hiányosságai okozzák a legtöbb inkongruenciát. A valóságról alkotott elképzelésünk rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy mit tartunk fontosnak, hogyan ítéljük meg környezetünket. (Crescendo – Az időmenedzsmentről másképpen)

A figyelem összpontosítása

A figyelem összpontosítása Az elme kontrollálása

A tevékenységgel való azonosulás

A tevékenységgel való azonosulás Egységélmény

A tevékenységgel való azonosulás Egységélmény Boldogság

A négy lépés Bár a boldogságot elérni nem lehet célunk, van néhány meghatározó mozzanat, mely harmóniát és egységet eredményez gondolati- és érzelmi létünkben. Először meg kell tudunk fogalmazni életünk célját, másodszor ezzel összhangban dolgoznunk kell hiedelemrendszerünkön, világképünkön, harmadszor ki kell alakítanunk az önmagunk feletti kontroll szubjektív élményét, negyedszer pedig fel kell élesztenünk a bennünk alvó Tanút.

A boldogság, nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik velünk, és nem kapcsolatos a szerencsével, vagy a véletlennel sem. Nem vásárolható meg pénzzel, nem szerezhető meg hatalommal. Nem a külső eseményektől függ, inkább attól, hogyan értelmezzük mi magunk. A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák - ennél közelebb egyikünk sem igen kerülhet a boldogsághoz (Csíkszentmihályi Mihály: Az áramlat, 20. o.).

Köszönöm a figyelmet! Kulcsár Zsolt http://www.crescendo.hu Felhasznált cikkek A boldogság nyomában Az időmenedzsmentről másképpen Szándék A célkitűzés helyes technikája Életcél Az anyagi célokról