Magyar Üzemorvosi Tudományos Társaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Etikai Kódex.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
LEAN management és a szakszervezetek Budapest, VP/2011/003/0133 Information & Consultation – LEAN Principles in Manufacturing.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
A gazdasági fejlettség mutatói
10. Tétel.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
ORSZI vizsgálatok foglalkozás-egészségügyi kérdései
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Munkavédelmi előírások rendszere
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
6. tétel.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Munkahelyi egészség és biztonság
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Globális problémák.
Az EEM helye a menedzsmentben
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Pszichológiai Ismeretek
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Magyar Üzemorvosi Tudományos Társaság Kaposvár 2005.Szeptember
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
T-GYRUS MagánRendelő T-GYRUS MagánRendelő „Salus aegroti suprema lex”
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
TAPASZTALATAINK Az egészségügyi világszervezet (WHO) KÜLDETÉSÜNK Az egészségügyi világszervezet (WHO) definíciója szerint:
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Készítette: Farkasné Veres Edina
24. AZ IPAR.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Magyar Üzemorvosi Tudományos Társaság Kongresszusa Balatonalmádi , 2006. 10. 05 - 07. A foglalkozás-egészségügy aktuális kérdései a 28. Nemzetközi Foglalkozás-Egészségügyi Konferencián Dr. Bíró Barnabás, Dr. Ruzsás Éva, Dr. Olajos Attila

Milánó , 2006.06.11-16

I C O H International Commission on Occupational Health Nemzetközi Foglalkozás-Egészségügyi Bizottság: nem kormányzati szervezet, nemzetközi szakértői társaság, alakult 1906-ban, Milánóban. Cél: az egészséges és biztonságos munkakörnyezettel kapcsolatos tudományos ismeretek fejlesztése, terjesztése Összetétel: 2000 tag , 93 ország, 35 tudományos bizottság Tudományos kapcsolat: ILO, WHO, UNEP, ISSA

Nemzetközi foglalkozás-egészségügy alapelvek szerinti felosztása Preventív szemléletű Kuratív szemléletű Mindkettő együtt

Nemzetközi foglalkozás-egészségügy tevékenységek szerinti megoszlása A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok tevékenysége nagy mértékben függ az adott ország gazdasági – társadalmi - kulturális adottságaitól és kontinentális elhelyezkedésétől. A fejlett országokban az ipari struktúra változás miatt a szellemi foglalkozások, valamint a könnyűipar és szolgáltató szektor állandó változásai folyamatos újragondolásra, szemléletváltásra ösztönzi a foglalkozás-egészségügyi orvost. pszichoszociális, ergonómiai, a létező mérőműszerekkel nem mérhető agensek feltérképezése. A fejlődő országok főleg a század elejére jellemző ipari struktúrákkal, valamint mezőgazdasági tevékenységgel rendelkeznek.

T e a g y á r t á s M a u r i t i u s s z i g e t é n

Building - related illnesses B R I ( beltéri környezet okozta megbetegedés ) Nincs korábbi lexikális ismeret; A konferencián hallhattunk erről először; Irodai, nem ipari , munkaköröket érintő expozíció; Összefüggésben áll a hőmérséklet, páratartalom, levegőcserélődés, légkondicionálás, ergonómiai és pszichoszociális tényezőkkel; Tünetek : fáradékonyság, fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság;

Foglalkozás-egészségügyi orvosok világszerte Sz e r e p ü k : A jelenlegi mérőműszereink által nem mérhető adatok hiányában, az orvosnak jelentős szerepe van az adott munka-környezetben gyakrabban jelentkező a normálistól eltérő – de nem betegségként jelentkező – elváltozások, tünetek felismerésében, és ezen adatok gyűjtésében, elemzésében. F e l k é s z ü l t s é g ü k, t u d á s u k: Rudi Facci – ICOH korábbi alelnökének megfogalmazása: „A munka világának változásai a foglalkozás-egészségügy feladatait is befolyásolták világszerte. A post-modern foglalkozás-egészségügyi orvosoknak a szó legszorosabb értelmében professzionális szakértőnek kell lenni: globális szemléletmód, multidiszciplinális gondolkodás, a helyi adottsághoz az aktuális piaci viszonyokhoz igazított tevékenykedés, holisztikus szemlélet jellemezze. „

Foglalkozás-egészségügyi orvosok világszerte F e l a d a t a i k a t b e f o l y á s o l ó t é n y e z ő k: - fejlődő országokban a gazdasági fejlődés érdekében olykor háttérbe szorul a munkavállalók egészséges és biztonságos munkahelyhez való joga, - a fejlett országok rendelkeznek azon politikai mechanizmusokkal, melyek révén a tudományos elméletek törvényben meghatározott feladatokká válljanak, - amint a munkaerő piac szűkül, a munkanélküliség nő, erősödik az a tendencia, hogy a munkahely megtartása érdekében a munkavállalók inkább elhanyagolják az egészségüket és a biztonságos munkavégzést, kockáztatnak. - az éppen regnáló kormánytól is függ milyen foglalkozás-egészségügyi programokat indít, támogat, - a globalizáció jó hatással lehet egy adott ország fejlődési folyamataira. Ugyanakkor az új bevételi forrásokat jelentő befektetői csoportok egy gyenge politikai mechanizmussal rendelkező országban a törvényhozásra is hatást gyakorolhatnak. Az egészségügyi szereplők morális,szakmai felelősségét háttérbe szoríthatják.

Foglalkozás-egészségügyi orvos és háziorvos kapcsolata Meglepetten tapasztaltam, hogy eltérő gazdasági, kulturális, társadalmi fejlettségi szinten álló országok foglalkozás-egészségügyi szolgálatainak orvosai - hasonlóképpen a magyar gyakorlathoz – nem rendelkeznek a páciens háziorvosánál meglévő adatokkal, részletekkel , nem kapnak a kollégáiktól információt; az általuk tett javaslatok nem befolyásolják a páciens ellátását, életmódját.

Hogyan tovább ? Nem kívánok politizálni , azonban a jelenlegi szabályozó rendszer teljesen megbénítja a foglalkozás-egészségügyi orvost abban, hogy adott munkavállaló esetében a munkakörnyezeten kívül mást is vizsgálhasson.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET ! MEDICINA BAJMEGELŐZŐ KFT.