E-hulladék Energiavadászok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
A Főváros települési szilárd hulladék
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Adattárolási technológiák
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Hulladékkezelés, szén monoxid
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Hulladékkezelés.
A vitaminok és ásványi sók
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
„Az E-hulladék” Természetbarátok. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Zalaegerszeg december 13.
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Környezetgazdálkodás 1.
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
SZÉN-MONOXID.
A kémiai biztonságról évi XXV. törvény a kémiai biztonságról
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Kommunális hulladékok káros hatásai a környezeti elemekre
Dr. Dióssy László c. egyetemi docens
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai
6. tétel.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Kalcium vegyületek a természetben
E-hulladék Négy évszak. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Környezetgazdálkodás 1.. A fontosabb gáz szennyezők a légkörben –SO 2 –CO –NO x Veszélyes nyomanyagok a légkörben a hatásaikkal Hazai helyzetkép a „nagyobb”
Emésztési rendellenességek
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Bakteriális megbetegedések
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
(L)áss a mélyére.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

E-hulladék Energiavadászok

Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése során nem semmisülnek meg, hanem korábbi kötött állapotukból felszabadulva a környezetbe jutva károsítanak.

Milyen veszélyes anyagokat tartalmazhat az e-hulladék? Ólom: vesekárosító, fiatal korban a szellemi fejlődést hátráltatja Báriumvegyületek: Nagyon mérgező anyagok. Legtöbbjük vízben, savanyú vízben vagy savban (így gyomorsavban is) oldódik, a szervezetbe jutva hamar felszívódik s jellegzetes izomsejtméregként hat. Tünetei a rossz közérzet, hányás és hasfájás mellett a fokozódó izomgyengeség és izombénulás (baritózis). Berillium: pora rákkeltő, izomsorvadást okozhat, szív és májkárosító. Higany: Rendkívül kis töménységben is gátolja a fitoplanktonban végbemenő fotoszintézist. A természetes táplálékláncon keresztül az élelmiszerekbe és az emberi szervezetbe is eljuthat (Minamata­betegség). A higany és gőze, valamint vegyületei mind heveny, mind idült mérgezést is okozhatnak. Az előbbi tünetei a fémes szájíz, a nyelőcső-, gyomor- és bélfájdalom, a hasmenés és az ájulás, az utóbbi esetben szájnyálkahártya-gyulladás, ingerlékenység, fáradékonyság, foghullás, kézremegés, ideggyulladás, emlékezetkihagyás lép fel. Kadmium: pora, gőze rákot okoz és okozója volt a japáni itai-itai-betegségnek, amely csontelváltozásokat idézett elő és többnyire halálos kimenetelű volt. Belégzése heveny mérgezésnél köhögést, szomjúságot. majd tüdő­ödémát vált ki, idült mérgezés esetén, hasonlók mellett egyéb súlyos tünetek lépnek fel.

PBDE: műanyagok gyulladáskésleltetésére alkalmazott vegyület: zsírszövethez kötődik, nehezen bomlik. Svéd tudósok kimutatása szerint 1972 óta 40-szeresére emelkedett koncentrációja az anyatejben. Dioxin: (TCDD) Rendkívül erős méreg, tetraklór-származéka a dibenzo-dioxinnak. Emellett mutagén, teratogén és rákkeltő hatású anyag. A vietnami háborúban lombtalanításra használt Agent Orange nehezen bomló szennyezőanyagaként súlyos egészségi károsodásokat okozott. A háztartási hulladékban mindig akadnak klórtartalmú szénvegyületek, például PVC. Ezekből a szokásos 700-800 Celsius fokon való égetés közben dioxin is keletkezik. (Ezért kell a veszélyes vegyi hulladékokat 1200 Celsius-fok felett elégetni.) Miért veszélyes a dioxin? Nem csak és nem elsősorban, azért, mert erős méreg. Sokkal inkább azért, mert természetidegen, a természetben gyakorlatilag lebonthatatlan, továbbá olyan sok állati és emberi működésre hat, hogy következményei szinte kiismerhetetlenek.  A dioxin által mérgezettek kezelésére semmiféle megelőző vagy gyógyító eljárásunk nincs. Mikor válnak veszélyessé az elektronikai berendezésekben található veszélyes anyagok? Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre. Működésképtelenségük esetén azonban haszontalan hulladékká válnak és ha a kommunális hulladék közé keverednek, égetés vagy csapadékvíz hatására a bennük található, addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe jutnak.

Miért érdemes gyűjteni és leadni a feleslegessé vált elektronikai berendezéseket? Az elkülönítetten gyűjtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet. A legtöbb eszköz fémanyaga és  a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, ezért értéket képviselnek.

Mi lesz a hulladék sorsa? Magyarországon jelenleg három lehetőség kínálkozik a képcsöves berendezések hulladékainak legális elhelyezésére: veszélyes hulladék égetőben való megsemmisítés, veszélyes hulladék tárolóban történő lerakás vagy külföldön történő ártalmatlanítás. Utóbbi esetben a képcsőüveg hulladékot folyósító anyagként, szilíciumoxid helyett hasznosítják az ólomkohászatban. Mivel ólomkohászati ipar Magyarországon nem létezik, a begyűjtött berendezések szakszerű előkezelése után a képcsőhulladékot az Inter-Metalex Kft. külföldi partneréhez szállítja, ahol ellenőrzött, környezetkímélő módon történik a hulladék ártalmatlanítása.

Hová vigyem az e-hulladékokat? Magánember vagyok A települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél az e-hulladék leadása a lakosság számára ingyenes. Cég vagy intézmény nevében járok el Az Inter-Metalex Kft. a hulladékkezelést térítésmentesen végzi, ezért telephelyeinken (Budapest Csepel., Budapest Újpalota, Polgár, Orosháza, Szekszárd, Csorna) ingyen adhatja le elektronikai hulladékát. Külön megállapodás esetén helyszínről történő elszállítást is vállalunk.