DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Advertisements

Az ERC 2000-es ALS irányelveinek adaptálása Gőbl Gábor OMSZ.
Dohányzás.
A LESZOKÁS TÁMOGATÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI
Gégegyulladás - Laryngitis
2014. JANUÁR 31.- ORSZÁGOS DOHÁNYZÁSELLENES NAP
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Szenvedélybetegségek
A depresszió korszerű kezelése
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
Leszokás a dohányzásról
Készítette: Sági Richárd 10.A
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Az elhízás.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
mindenki másként reagál a változásokra.
Szegénység és egészségi állapot
A kulturális intelligencia
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Légző rendszer betegségei
A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.
Hasnyálmirigy.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Segítség dohányzásról való leszokáshoz Nógrádgárdony Készítette: Hang András pszichológus
A dohányzás népegészségügyi hatása, fül-orr-gégészeti vonatkozása
Disulfiram inplantatio
A leszokás támogatás farmakoterápiája
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Az alapellátás feladatai és lehetőségei a dohányzás prevenciójában
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Mindennapi veszteségeink
A szervezet energiaforgalma
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: A No cigi csapata
A káros szenvedélyek hatása egy fiatal szervezetre
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
6. Függőség-leszokás. Függőség Vannak olyan ösztönző motivációs tényezők, melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a dohányzó viselkedési mód erősítésében.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Dohányzás.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Dohányzás.
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK Kovács Gábor

A DOHÁNYZÁS DILEMMÁJA A dohányzók 70%-a szeretné abbahagyni a dohányzást (Gallup, 2000) Sokan közülük ezt már meg is próbálták Vannak, akiknek ez sikerült, de a többségnek nem MI LEHET ENNEK AZ OKA?

Visszaesés←Leszokás→Nem dohányzás A LESZOKÁS FOLYAMATA Dohányzás ↓ Motiváció Elhatározás Visszaesés←Leszokás→Nem dohányzás

A LESZOKÁS TÁMOGATÁS „4(5)A” MÓDSZERE Ask Advise Assess Assist Arrange follow up

MITŐL FÜGG A LESZOKÁS SIKERE? A páciens és a segítő motivációja, elszántsága A leszokási program intenzítása és időtartama A páciens környezetének támogató hozzáállása Függőség esetén a megvonási tünetek eredményes kezelése

ÉRVEK A LESZOKÁS MELLETT Csökken a dohányzás okozta betegségek kockázata Megszűnik a reggeli köhögés Jobb lesz a közérzete, a fizikai állapota Nagyobb lesz a szexuális aktivitása Megszabadul egy káros és költséges szenvedélytől (évente 150-200 ezer Ft) Jobban érzi majd az ételek ízét Nem lesz idő előtt ráncos a bőre, töredezett a haja Nem árt családjának a passzív dohányzással Kisebb az esélye annak, hogy a gyerekei dohányozni fognak, sőt tisztelni fogják akaratereje miatt

MINIMÁLIS INTERVENCIÓ Ask – kérdezzünk rá a dohányzási szokásokra (kb. 10-20”) Advise – tanácsoljuk a leszokást (kb. 20-30”) Assess – erősítsük a leszokás motivációját (kb. 1-2’) A minimális intervenció valamennyi orvos kötelessége, legfeljebb 2-3 percet vesz igénybe

Programszerű leszokás Az elhatározást követően a nikotin addikció felmérése Megfelelő módszer megválasztása a pácienssel közösen Assist – támogatott leszokási program 3 hónapon keresztül 12 hónapos follow up

MIÉRT NEHÉZ A LESZOKÁS? KETTŐS FÜGGŐSÉG Élettani / Farmakológiai nikotin függőség (a dohány függőség, mint szenvedély betegség F17.2 kódszámmal szerepel a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában Pszichés / Szociális függőség

Nikotin addikció felmérése (Fagerström Nikotin Dependencia Teszt) Hány cigarettát szív el egy nap? Hány perc telik el reggel, ébredést követően az első cigarettáig? Mely cigarettáról a legnehezebb lemondania? Több cigarettát szív az ébredést követő órákban, mint később? Dohányzik akkor is, ha ágyban fekvő beteg? Nehezére esik nem rágyújtani ott, ahol tilos?

LESZOKÁSI MÓDSZEREK GYÓGYSZERMENTES MÓDSZEREK Gyenge függőség esetén ajánlott Egyéni elhatározás Telefonos tanácsadás Orvosi/asszisztensi segítség Csoportterápia Tájékoztató füzetek/internetes oldalak FARMAKOTERÁPIÁS MÓDSZEREK Közepes és erős függőség esetén ajánlott Nikotin pótló terápia (tapasz, rágógumi, sz.tabletta) Nikotinmentes készítm. (bupropion,vareniklin)

LESZOKÁSI MÓDSZEREK HATÉKONYSÁGA (O.R.)

GYÓGYSZERMENTES MÓDSZEREK Gyenge nikotin függőség esetén javasolt Orvos-páciens kapcsolat, vizitek jelentősége Hatékonyság: a csoportterápia a leghatékonyabb, az ismertető füzetek hatása csekély Akupunktura, averziós terápiák hatása -?

FARMAKOTERÁPIÁS MÓDSZEREK Nikotin pótló terápia Nikotinmentes módszerek - Bupropion - Vareniklin - Cannabioid származékok - Nortryptilin - Clonidin

NIKOTIN PÓTLÓ KÉSZÍTMÉNYEK Tapasz – háromféle erősség, 24 órás (újabban 12 órás is) Rágógumi – kétféle erősség (2 és 4mg) naponta 8-10 kezdetben, jobban utánozza a cigaretta hatását, savas hatás rontja a felszívódást NPT mellett tilos a dohányzás!

VARENIKLIN A VARENIKLIN hatékonysága az α4β2 nikotinerg receptorokon kifejtett parciális agonista és antagonista hatáson alapul A VARENIKLIN a nikotin receptorhoz kötődve ksebb mennyiségű Dopamin felszabadulását serkenti, ami csökkenti a megvonási tüneteket (parciális agonista hatás) A receptoroz kötődve a VARENIKLIN gátolja a nikotin kötődését, így megakadályozza a cigaretta elszívását követő „jutalmazó-öröm” érzés kialakulását (antagonista hatás)

4 HETES ABSZTINENCIA RÁTA A 9-12 HÉT KÖZÖTT (Abs12) ÉS AZ 52 4 HETES ABSZTINENCIA RÁTA A 9-12 HÉT KÖZÖTT (Abs12) ÉS AZ 52. HÉT UTÁN (Abs52)

KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIA, ABSZTINENCIA FENNTARTÁSA A 13-24. HÉTEN

VISSZAESÉS A visszaesés oka: a nikotin megvonási tünetek, a csekély motiváció, elhatározás és a környezet A tünetek mindenkinél jelentkeznek az abbahagyást követően, már néhány nap elteltével. 2-4 hét után csökkenni kezdenek és 3 hónap után megszűnnek Megvonási tünetek: feszültség, szorongás, ingerlékenység, nyugtalanság, türelmetlenség, érzelmi labilitás, dühkitörések, depresszió, koncentrálóképesség hiánya

FÉLELEM AZ ELHÍZÁSTÓL A csekély motiváció és a visszaesés egyik oka a félelem az elhízástól Az abbahagyás fokozza az étvágyat (inzulinprodukció↑, inzulin rezisztencia↓) Az éhség tartósan megmaradhat, de az anyagcsere alacsonyabb szinten stabilizálódik 2-3 kg súlygyarapodás „nassolás” Javaslat: energia bevitel mérséklése és energia leadás fokozása

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!