A középfok és a felsőfok kapcsolata, lehetőségek a felsőfok előtt Ami összeköt – kompetencia építés A felsőoktatás kihívásai, lehetőségei Esélylatolgatás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Advertisements

A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Adattárház alapú vezetői információs rendszer
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Beteljesülés – újragondolás – globális társadalmi felelősség Prof. Dr. Hubos Ildikó Előadás a Magyar Szociológiai Társaság.
A vidéki tér sikertényezői
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Az EEM helye a menedzsmentben
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Nemzeti és nemzetközi képesítési keretrendszerek és a life-long learning Magyar nemzeti és nemzetközi lifelong konferencia Miskolc, 2007 április
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

A középfok és a felsőfok kapcsolata, lehetőségek a felsőfok előtt Ami összeköt – kompetencia építés A felsőoktatás kihívásai, lehetőségei Esélylatolgatás Siklós - Harkány április

 szaktudás és az általános ismeretek együttes fontossága  nyitottság, érzékenység, rugalmasság  bizonytalanság, változás kezelése  aktív hallgatás képessége  kreatív légkör megteremtésének képessége  etikus magatartás, viselkedéskultúra  nemzetközi ismeretek Kihívások a XXI. század értelmiségével szemben

Szánhúzó kutyák közül is csak az első élvezi a szép kilátást!

(Felirat egy munkásfelvételi hirdetőtáblán) „NE JELENTKEZZ IDE, HA OLYAN VAGY, MINT EGY TALICSKA, CSAK ADDIG MÉSZ, AMEDDIG TOLNAK”

A.Gazdasági és társadalmi változás trendjei Európában B.Hazai kihívások a felsőoktatás számára C.Stratégiai válaszok

- A globalizált világ megatrendjei - A felsőoktatást érintő hatások - - az információs technológiák forradalma - - globalizáció és individualizáció - - tudásalapú társadalom - - a felsőoktatás missziójának változása - - az állam fokozatos kivonulása a felső- oktatás finanszírozásából - - az intézmények társadalmi értékelése, rangsorolása - - életen át tartó tanulás A.Gazdasági és társadalmi változás trendjei Európában

Tudásvállalat: A legtöbb dolgozó magasan képzett, igen tanult szakember, egy megkülönböztető elnevezéssel: tudásmunkás Tudásmunkás: Munkájuk nagyrészt abból áll, hogy az információkat tudássá változtatják, leginkább saját kompetenciájukat felhasználva

B. Hazai kihívások a felsőoktatás számára I. - csökken az egyetemi korú népességcsoport létszáma - kormányzati cél a professzionális menedzsment kiépítése a felsőoktatási intézményekben - csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - megfelelő méretű és profilú intézmények kiala- kítása - hallgatói mobilitás növelése: mobil munkaerő a hallgatói mobilitás megteremtésével kezdődik

- - a minőségbiztosítási rendszerek kiépítésének szükségessége - - hallgatói létszámnövekményre csak az AIFSZ fokozaton lehet számítani - - Magyarország a világ GDP termeléséhez 0,16%-al, a világ publikációs teljesítményé- hez 0,50%-al járul hozzá B. Hazai kihívások a felsőoktatás számára II.

Egyetemi szint Főiskolai szint AIFSZ ~ 50 % ~ 48 % ~ 2 % Jelen FSZ BSc, BA MSc, MA ? 20 % ? 40 – 60 % ? % Sejthető jövő?

C.Stratégiai válaszok - tudáspiaci szereplés irányítása az értékteremtés mindhárom területén (kutatás, oktatás, közösségi kapcsolatok) - a tömegképzés és elitképzés helyes arányának megválasztása - a lineáris rendszerre történő átállás, nemzeti értékek megóvása - idegennyelvű képzés általánossá tétele - a felnőttképzés önálló üzletággá történő fejlesztése - gazdálkodási funkció erősítése - a szervezeti IQ fejlesztése

Támogató erők Fékező erők

Esély: „Annak a lehetősége, valószínűsége, hogy valaki (valami) másokkal szemben elnyer, megszerez valamit” (Magyar Értelmező Kéziszótár, Akadémiai Kiadó Bp old.) objektív szubjektív szintetikus valószínűség

Támogató erők  EU csatlakozás aláírása  erős politikai akarat a reformot illetően  európai tendenciák  Bologna Nyilatkozat  versenyszféra elvárásai  felsőoktatási intézmények közötti verseny fokozódik  kedvező lélektani helyzet (béremelés után)  a tudomány ma nagy üzletté vált

Fékező erők  a reform jelentős erőforrásokat igényel  EU előírások teljesítése  egészségügy, hadügy alkuereje  magas az oktatói átlagéletkor  demográfiai „gödör” következik  a közoktatás reformja is szükséges a felsőoktatási reformhoz  nő a munkanélküliség a diplomások között  az egyetemi közösségek formálissá váltak  tehetséges fiatalok a versenyszféra irányába mozdulnak  az oktatói mobilitás csekély

„Ha éjszaka a baglyokkal huhogtunk együtt, akkor ne várjuk, hogy reggel a sasokkal együtt tudunk majd szárnyalni az égen” International Management