AIDA Europe Jogválasztás a biztosításban és viszontbiztosításban Professor Rob Merkin Barlow Lyde & Gilbert LLP 27 November 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

Előadó: Dr. TÖRÖK GYÖRGYI adószakértő
Az egészségbiztosítás bevezetésének lehetőségeiről
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Foglalkoztatói nyugdíj
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A szerz ő dési jog reformja és a biztosítási szerz ő dés Új biztosítási szerz ő dési törvények/tervezetek – új megoldások Európában. Dr. Kiss Ferenc Kálmán.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Az Európai Unió története
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
EU II..
TEGoVA: EVS 2003.
Folyamatban lévő eljárások szabályozása R. 27. § (1), (2), 28. §
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
UCP Irányelvek végrehajtása Ausztriában Conference « Consumer protection - Unfair commercial practices » Budapest, 21 st /22 nd of October 2008 Ulrike.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Határon átnyúló szolgáltatás, felelősség
„… nyomtatási feladatok ésszerű házon belülre szervezése …” gyakorlati megközelítésből Zubor András Pál Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Választási.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
13. A zillmerezés, mint bruttó
A bíróságok Az igazságszolgáltatás alapelvei
TÁMOP A-13/ A munkahelyi stressz európai és hazai normái 1.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
NOTES.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Gum elastic bougie életmentő az intubációban
Az audiovizuális szolgáltatások szabályozásának új útjai A médiaszabályozás reformja az Európai Unióban dr. Zachar Balázs Miniszterelnöki Hivatal.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Nemzetközi magánjog 1. A szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jog Dr. Glavanits Judit 2012/13 tanév őszi félév.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
A választottbíráskodás a legfontosabb alternatív vitarendezési lehetőség Lukács Józsefné dr. A Magyar Kereskedelmi és.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Építés- szerelési biztosítások
Előadás másolata:

AIDA Europe Jogválasztás a biztosításban és viszontbiztosításban Professor Rob Merkin Barlow Lyde & Gilbert LLP 27 November 2008

Hatályos jogi felépítés Viszontbiztosítási ügyek:Római Konvenció 1980 Biztosítás –EK-n kívüli kockázat:Római Konvenció 1980 Nem életbiztosítás – EK-n belüli kockázat: II. Nem-életbiztosítási Irányelv 1988,88/357/EGK Életbiztosítás – EK-n belüli kockázat:Konszolidált Életbiztosítási Irányelv 2002, 2002/83/EK Hol van a kockázat helye? Az UK-ban a Római Konvenciót az évi Contracts (Applicable Law) Act implementálta Az UK-ban az Irányelveket implementálta: SI 2001 No 2635

A Római Konvenció Felek ésszerű bizonyossággal választhatják az alkalmazandó jogot – 3. cikkely A választott jognak egy ország jogának kell lennie Választás hiánya, legközelebbi kapcsolat teszt – 4. cikkely Legközelebbi kapcsolat vélelme, jellemző szolgáltató székhelye Vélelem megdöntése – közeli kapcsolat más országokkal

Jogválasztás az Irányelvek alapján Nem életbiztosítás – a választás szabadsága: nagy kockázat, a biztosított tartózkodási helye Nem életbiztosítás – a választási szabadság hiánya: megdönthető vélelem a kockázat helye javára Problémák abból fakadóan, hogy a kockázat helye két vagy több országban Életbiztosítási kockázatok

Választottbírósági záradék Válaztottbírósági záradék hatása a jogválasztásra A választottbírósági megállapodások, joghatósági (alávetési) megállapodás, választottbírósági eljárás és az alapszerződés egymástól való elhatárolása Jogválasztás választottbírók által: UNICTRAL Model Law, 28. szakasz Nem valamely ország jogrendszerének választása Jogválasztás felülvizsgálata választottbírók által

Roma I Jogválasztás szabadsága egyértelműen nevesítve – 3. cikkely A joghatósági kikötés jelentősége Valamely ország jogrendszerétől eltérő jog választása Jogválasztás hiányában a szolgáltató szokásos tartózkodási helye szerinti jog vélelme – 4. cikkely Biztosítási szabályok beépítése – 7. cikkely