A szoftver.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Operációs rendszerek Bevezetés.
A számítógép felépítése
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Szoftver Fogalma, típusai.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
A szoftverek.
Az operációs rendszer.
Általános fogalmak Hardware Software
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Nagy Gábor MF01-M2.
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
A szoftver.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
BE KI Perifériák Számítógép.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
A számítógéprendszer.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Számítógépes Vírusok.
Egy egyszerű gép vázlata
SOFTWARE.
A vírusokról.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
SZOFTVEREK.
Számítógépes üzemmódok
SZOFTVER.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
A számítógép (computer)
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Számítógépes alapismeretek
Az operációs rendszer feladatai
Számítógépes hálózatok
Az információ.
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

A szoftver

A szoftverek a következő 3 csoportba oszthatók: - OPERÁCIÓS RENDSZEREK -RENDSZERPROGRAMOK -ALKALMAZÁSOK

AZ OPERÁCIÓS RENDSZER

3 csoportja van: 1. a memóriában egyidejűleg tárolható program száma 2. a számítógépet egyidejűleg használhatók száma 3. az utasítás megadásának módja 4.az eltérő architekturájú számítógépekre való átvitel alapján történő felosytás

Az operációs rendszer,olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli. Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját mely közvetlenül kezeli a hardvert. Egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkeztők , játékok, stb.).

A programok száma alapján Egyfeladatos Többfeladatos EGYFELADATOS:ugyanabban az időben a memória csak egz programot tárol,és csak ezt az egyet hajtja végre. TÖBBFELADATOS:lehetövé tesyi több programnak a központi tárban való egyidejű elhelyezését.

Az egyidejűleg kiszolgált felhasználók száma szerint az operációs rendszer lehet : Egyfelhasználós Többfelhasználós Az egyfelhasználós operációs rendszer esetében a számítógépet csak egy felhasználó használhatja. A többfelhasználós operációs rendeszer egy időben akár több száz felhasználót is kiszolgál.

Az utasítás megadásának a módja alapján megkülönböztetünk: Utasítás tipusú (szöveges) Grafikus operációs rendszereket. Utasítás tipusú : A számítógép bekapcsolásakor meghatározott jelsorozat jelenik meg a képernyőn, ezt nevezzük készenléti állapotnak. Grafikus : Az utasítást úgy adjuk meg,hogy nyílmutatóval kiválasztunk egy képet,ikont vagy szöveget.

Az eltérő architektúrájú számítógépekre való átvitel alapján lehetnek : Átvihető Nem átvihető

A RENDSZERPROGRAMOK

A számítógép felhasználásához az operációs rendszeren kivül más programokra is szükségünk van , amelyeket minden felhasználó vagy a felhasználók többsége igénybe vesz. Ez a rendszerprogram aminek 3 fajtája van: Fordítóprogramok Meghajtók Különböző felhasználói rendszerprogramok.

A FORDÍTÓPROGRAMOK: Az első része volt az utasítás kódja,a második pedig a feldolgozásra kerülő adat regisztercíme a tárban. A programozók alkottak egy szimbolikus jeleket használó programozási nyelvet. Elkészült egy program ami a programokat a gép nyelvére fordította, aminek a neve asszemblern volt.

MEGHAJTÓK (DRIVER) : A meghajtók(driver) a periferiális egységek és egyéb berendezések működését biztosító programok. 2 feltétele van : Első feltétel : ELEKTROMOS CSATLAKOZÁS Másik feltétel : ÖSSZEKÖTÉS

Felhasználói rendszerprogramok: A felhasználói rendszerprogramok a gyakran előforduló műveleteket segítik. Ezek a programok lehetnek operációs rendszerek, de általában a felhasználók írják és forgalmazzák őket.

Az alkamazásokhoz sorolhatjuk : Szövegszerkesztő Képszerkesztés Rajz szerkesztés Animációs programok Hang Videószerkesztés Táblázatkezelő Adatbázis-kezelő

Szövegszerkesztő programok : Open Office Microsoft Office AbiWord 2.8.6. Atlantis 1.6 Stb.

Képszerkesztő programok : Photoscape Magic Photo Editor Photofiltre Paint Adobe Photoshop Stb.

Rajz szerkeztés : Gimp Paint Dot Det Xara Xtreme InkScape Blender Stb.

Animációs programok : Pencil v0.4.4b Toon Boom 4.5 Adobe Flash

Hang : Sound Forge v9.0c Audacity MP3Gain Traverso DAW Seikon No Qwaser 

Video : Skoda Deluxe S110L on Viemo Corel VideoStudio Pro X4 Ultimate

Táblázatkezelő: OpenOffice v3.30

Adatbáziskezelő: ProgramDeLuxe

VÍRUSOK

- azonnal megkezdi a problémák előidézését, A vírus egy rövid program, amelyet önálló programként mentenek el valamilyen háttértárolóra, vagy társítják valamelyik állományhoz. A vírus: - azonnal megkezdi a problémák előidézését, - számolja a specifikus eseményeket(például hány másolatot készít önmagárol) és ezután okoz kárt - olvassa a számítógép idejét, és bizonyos napon okoz kárt - sokszorozódással okoz kárt í

Vírusok típusai: EXE-COM vírusok BOOT-vírusok MR-vírusok Makró vírusok New Exe vírusok Multi platform vírusok Önátíró (polimorf) vírusok E-mail vírusok 

A program mint termék A programnak kell, hogy legyen: - jótállása - használati utasítása - szavatossági ideje - felhasználói támogatása - oktatói része

A program a szerzői jog alapján lehet: - jogvédett - osztott - nyilvános