Művészetek az ókorban (egyiptomi-görög-római)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”
Az ókori görög építészet
A képek és szövegrészek forrása
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
AZ ÓKORI GÖRÖG KULTÚRA.
Az antik művészet. Görög művészet – „A nagy ébredés”
Görög művészet.
Az ókori görög művészet
KLASSZICIZMUS
A képek és a szövegrészek forrása:
A görög poliszok: Spárta és Athén.
Az ókori görögország művészete Pukkai Judit. Építészet Knosszosz, Mükéné, Athén Knosszosz, Mükéné, Athén Paloták pl. knosszoszi Paloták pl. knosszoszi.
Rodostói kakukkok.
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
Aranymetszés képviselői
Az antikvitás akropolisz.
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
Ókori Egyiptom művészete
Az ókori görög építészet
Egyiptom építészete Frivaldszky Lőrinc.
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
A mítoszok.
~építészet, szobrászat, festészet~
Készítette:Szőke Gréta
Építészet, szobrászat, festészet
B arokk, mint művészettörténeti stílus
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Az ókori Róma építészete
Az ókori Hellász építészete
M Ű V É S Z E T.
Ókori Kelet.
Építészettörténet.
Egyiptom művészete.
Ókori görög kultúra.
A krétai és a mükénéi kultúra Korai civilizációk a hellének földjén
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
Az ókori Egyiptom.
A román kor (romanika) művészete
Az antikvitás Művészeti ágak.
A klasszicizmus 24/A.
Kréta és az ókori Görögorszég művészete
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
GÖRÖG MŰVÉSZET Az ókor művészete I.e – i.sz. 476
Aba Novák Vilmos Festő, grafikus, a modern magyar festészet egyik legeredetibb és legelhivatottabb tehetsége. A budapest Képzőművészeti Főiskolán.
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Az Ókori Róma MŰVÉSZETE
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
ÁLTALÁNOS ISKOLA 5-6. VIZUÁLIS KULTÚRA ISMERETANYAG 45.dia.
Román stílus ( XI- XIII.szd.)
A GÖRÖG ÉPÍTÉSZET Rövid prezentáció Háttérben a Parthenon (Készült: Kr.e ) Athén.
Őskor művészete Zetye Péter Előadása.
Görög művészet.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
Készítette: Doránt Zsanett
Ház vagy templom agyagmodellje Argosz, Héra-szentély, Kr. e. 700 körül
AZ ÓKERESZTÉNY ÉS A BIZÁNCI MŰVÉSZET
5. évfolyam – 3. téma Ókori Görögország.
ŐSI EGYIPTOMI ÉKSZEREK
Készítette: Rákos lili 5. a
Az ókori görög építészet
Az ókori kultúrák.
Az ókori Róma művészete
Kultúra Szalayné Kelemen Ildikó
Előadás másolata:

Művészetek az ókorban (egyiptomi-görög-római)

Az ókori Egyiptom művészete Készítette: Hidvégi Nikolett

Építészet A legjelentősebb építmények a templomok és sírépítmények (masztaba, piramis). A templom legfontosabb része a szentély. Jellemző elem a kapu két oldalán emelkedő döntött falsíkú, toronyszerű tömeg a pülón. A templomhoz vezető, szobrokkal szegélyezett út a dromosz. A templomok előtt gyakran obeliszkek álltak, melyek napszimbólumként szolgáltak.

Festészet Színek ábrázolása: Nő: világosbarna vagy rózsaszín Férfi: barnásvörös Háttér: fehér Eszköz: földfesték, nádecset Legnagyobb felület törvénye: Az arc, a kar és a láb oldalnézetben van; a szem, váll, mellkas és törzs pedig elölnézetben; csípő 3/4 profilban. Témák: köznapi élet (földművelés, pék, fazekas)

Szobrászat Frontalitás törvénye: az alak egyenesen áll vagy ül. Az orr-mellcsont-köldök egy vonalba esik. Merev tartás (hatalom kifejezése) Kísérő állat (pl. oroszlán - hatalmi szimbólum) Írnok: keresztbe tett láb: magas rangjának tipikus póza A művészetnek elsősorban a halotti kultuszt kellett szolgálnia. A sírkamrákba helyezett szobrok a másvilágon az elhunyt helyett dolgoznak. Kanópuszedény (urna): temetkezéseknél az elhunyt belső szerveit tartó keményfa, kő vagy kerámia edény.

Az ókori Görögország művészete Készítette: Patkós Daniella

Az európai művészet bölcsője az ókori Görögország Az európai művészet bölcsője az ókori Görögország. Itt alakultak ki azok a művészeti műfajok, melyek az európai művészeti fejlődés alapjául szolgáltak. Az ókori görögség történelmét művészeti szempontból 4 szakaszra oszthatjuk: a homéroszi, az archaikus, a klasszikus, és a hellenisztikus korra. A homéroszi korban alakultak ki a görög kultúra alapjai, az istenekről szóló mondák rendszere. Az archaikus korban peripterosz templomokat készítettek, melyeket dór oszlopokkal láttak el. A klasszikus kor központja Athén, ahol az építészet, szobrászat nagyszabású alkotásai készültek el.

Építészet Templomok: Színház: Alapvető alaktani eleme az oszloprend. Hosszanti elrendezés Kelet-Nyugati tájolás Az összes térrész belmagassága azonos. Ablakot nem alkalmaztak. Leggyakoribb templomtípus: peripterosz Pl: Poszeidon-templom, Athén:Parthenón, Héra templom Színház: 3 részből áll: orkhésztra, theatron, szkéné Pl: Epidaurosz, Dionüszosz színház A városok központja az agora( piactér) volt.

Szobrászat Kötött mozgású ruhátlan ifjú (kuros) és a ruhás lány (kóré) alakok ábrázolása a legelterjedtebb A kor tipikus alkotása az egyiptomi álló szobrok merev tartását utánzó ún. Tenei Apollón szobra A lányszobrok haja parókaszerű, szájuk körül a különös, ún. archaikus mosoly ül. Isteneiket saját emberi képükre formázták. Szobraikkal a tökéletes emberi ábrázolásra törekedtek Agyagból , kőből, bronzból készítik szobraikat.

Festészet: növény- és állatmotívumos díszítés a leggyakoribb A megmaradt emlékek közül a legjelentősebb alkotások a festett vázák. A vázaképek a görög élet és mitológia érdekes jeleneteit mutatják be. Archaikus kor: feketealakos vázafestés (eredeti/fehér csempeszín+fekete színkitöltés) Klasszikus kor: vörösalakos vázafestés (fekete háttér+vörösre festett alakok)

Az ókori Róma művészete Készítette: Imre Melinda

Építészet Jellemzői: megnő a belső terek nagyság új térfedés módok: boltozatok: Pl.: dongaboltozat, keresztboltozat , kupola. 5 klasszikus oszloprend: Toszkán, Dór, Ión, Korinthoszi , Kompozit. Jellegzetes épülettípusok: templom, színház, amfiteátrum.

Szobrászat Jellemzői: A görög szobrászat meghatározó: a stílusa és gyakran maguk a szobrászok is görögök Dombormű szobrászat: képregény szerű ábrázolás(narrativitás) Jellemző a portré szobrászat (császárkultusz: császár istenszerű ábrázolása)

Vége :)