Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Rákos lili 5. a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Rákos lili 5. a"— Előadás másolata:

1 Készítette: Rákos lili 5. a
egyiptom Készítette: Rákos lili 5. a

2 A Nílus menti különleges kultúrát, a fáraók birodalmát és a piramisok hazáját ókori Egyiptom néven emlegeti a történettudomány.

3 Az egyiptológusok öt korszakra bontják a Nílus menti civilizáció történelmét, ezek pedig a következők:

4 Az egyiptomi civilizáció három alapkövét a hitvilág, a fáraó (istenek közül valónak tartották) uralma és a sajátos földrajzi viszonyoknak köszönhető különleges természeti adottságok alkották. A nép gigantikus síremlékeket, úgynevezett piramisokat emelt a fáraóknak.

5 Hogyan voltak képesek az akkori emberek Krisztus előtt 2500 évvel (
Hogyan voltak képesek az akkori emberek Krisztus előtt 2500 évvel (!) egyszerű kő és réz eszközök segítségével, milliméter pontosan megfaragni 12 tonnás kőtömböket (tökéletes derékszögeket alkotva), majd hogyan tudták ezeket a gigantikus kőkockákat a helyszínre szállítani és helyükre illeszteni? Igazából még ma sem tudjuk, csupán teóriáink vannak. Azt azonban ma már ki meri jelenti a történettudomány, hogy ezeket a gigantikus építményeket nem kényszer hatására, rabszolgákkal emeltették hanem szabad emberek önkéntes alkotásai voltak.

6 A múmiák készítése mögött az a meggyőződés állt, hogy a halál után a lélek továbbéléséhez a test fennmaradása is szükséges. Ennek jegyében az ókori egyiptomiak arra törekedtek, hogy az elhunyt előkelők és fáraók teste minél tovább megmaradjon, és ne induljon oszlásnak. A történelem két leghíresebb és legjobb állapotban megmaradt múmiája: II. Ramszeszé (uralkodott: Kr.e ) és Tutanhamoné (uralkodott: Kr.e ) 

7 Egyiptom lakói elképesztően kreatív, művészetekre fogékony, elszánt és harcias emberek voltak.

8 Köszi a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Rákos lili 5. a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések