Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Doránt Zsanett

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Doránt Zsanett"— Előadás másolata:

1 Készítette: Doránt Zsanett
Athén Készítette: Doránt Zsanett

2 Athén népe Athén lakói között éltek szabadok és rabszolgák, gazdagok és szegények. A leggazdagabbak az előkelő földbirtokosok,kereskedők és a műhelytulajdonosok voltak. A polgárok parasztok és kézművesek voltak. A parasztok a piacon, görög nevén az agorán adták el a bort, mézet, gyümölcsöket, a sajtot és a húst. Többnyire bárányt tartottak. A rabszolgáknak nem volt polgárjoguk. Ha egy rabszolga ügyes volt, és sok pénzt keresett mint pénzváltó, megvásárolhatta a saját szabadságát.

3 Az athéni demokrácia Periklész alakította ki azt a rendszert, a demokráciát, ami a legszegényebbeknek is megadta a lehetőséget, hogy a népgyűlésen szavazzanak, és hivatalokat tölthessen be. Ha a nép úgy ítélte meg, hogy valaki veszélyesen nagyratörővé kezd válni, cserépszavazást tartottak. A Kr.e. 5. század közepén Periklész bevezette a napidíjat. A szegények nagyon fontos szerepet játszottak a háborúkban is, ők voltak a flotta evezősei.

4 A Parthenón Athéna Parthenosz, vagyis a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon épült márványból.

5 Az ókori görög színház három részből állt: orkhésztra, theatron, szkéné. Az érdekessége a felépítésének az, hogy ezek a részek különböző korszakokban alakultak ki, így végleges formáját csak a hellenisztikus korban nyeri el.

6 ORKHÉSZTRA: Az orkhésztra a görög archaikus korszakban alakult ki
ORKHÉSZTRA: Az orkhésztra a görög archaikus korszakban alakult ki. Eredetileg kör alakú letaposott talajú tánchely volt, amelyet rendszerint egy domb oldalánál, vagy lábánál helyeztek el. THEATRON:A theatron nézőteret jelent. Kezdetben fából készült ácsolt ülőhelyek voltak, később kőlapokkal borított vagy sziklába vésett lépcsőzetes ülőhelyeket alakítottak ki. A theatron félkörnél nagyobb, patkó alakban van kialakítva az orkhésztra körül. SZKÉNÉ: A szkéné egy ideiglenes, évente felújított, fából készült raktárépület, illetve háttér volt, amelyet a szkénothéké elé építettek. Az i.e. 5. századtól már kőből készül emeletes előrenyúló szárnyakkal rendelkezik, amelyeket paraszkénionoknak neveztek.

7 Athéni baglyos pénz

8 Athén tengerpartja


Letölteni ppt "Készítette: Doránt Zsanett"

Hasonló előadás


Google Hirdetések