Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VI. Országos Konferencia Budapest 2003. február 27-28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
G M P Dr. Hetényi László.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A környezetvédelem intézményrendszere
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Egységes egészségügyi információrendszer
EU és egészségpolitika
Etikai alapelvek az ápolásban
Egészségpolitika.
Előnyök és alkalmazási területek
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
6. tétel.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Ember és környezetének viszonya
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lisszaboni Szerződés tükrében
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Előadás másolata:

Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VI. Országos Konferencia Budapest február

Az Európai Unió és az egészségügy- a magyar egészségügy előtt álló kihívások Dr. Vojnik Mária elnök Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága

egészséghez való nemzetközi jog  Egészségügyi Világszervezet (1946) alapokmánya  A koordinációt a 1408/71. és 574/72. számú EGK rendeletek valósítják meg  Az Európai Parlament és a Tanács szeptember 23-án határozatot fogadott el, amellyel létrehozta a Közösség akcióprogramját a népegészségügy területén ( ). 1786/2002/EK (HL L /1)

a program általános célkitűzései  tökéletesíteni az információkat és ismereteket a népegészségügy fejlesztése érdekében;  fokozni az egészséget fenyegető tényezőkre való gyors és összehangolt reagálási képességet;  fejleszteni az egészséget és megelőzni a betegségeket az egészséget meghatározó tényezőknek a befolyásolásával valamennyi politikában és tevékenységben.

főbb területet érintő témakörök  egészségügyi hatásértékelés  egészség a jelölt országokban  az egészség egyenlőtlenségeinek kezelése  a tagországok együttműködése a betegek mobilitásának az egészségügyi szolgálatokra kifejtett hatásai vonatkozásában a legjobb gyakorlat és a hatékonyság elősegítése  öregedés

egészséginformáció  az egészséginformációs rendszer fejlesztése és koordinációja  az egészségügyi monitoring rendszer működtetése  egészségügyi problémák jelentésének és elemzésének, valamint népegészségügyi beszámolók készítésének mechanizmusai

egészséginformáció  adatokhoz való hozzáférés és adatáramlás javítása EU népegészségügyi portál és egyéb publikációs platformokon  E-egészségügy

személyek szabad mozgása és a dolgozók szociális biztonsága  Az Európai Uniónak nem célja egységes egészségügyi rendszer bevezetése az egyes tagállamokban.  RSZ 42. cikke (ex 51.) személyek szabad mozgásának alapelve, melynek megvalósításához valamennyi tagállam szociális biztonsági rendszerét koordinálni kell

Maastrichti Egyezmény  Az első mandátum a közösségi erőforrásokra támaszkodó egészségügy/népegészségügy – mint szolgáltatás egységesítésére  A munka kezdete: „Europe without Frontiers – Európa határok nélkül” (London School Hygiene and Tropical Medicine)

A 1408/71. és az 574/72. EGK számú rendeletek alapelvei  azonos elbírálás  csak az egyik ország jogrendszere vonatkozik a dolgozóra (lex loci laboris)  a szerzett jogok megtartása (ellátások exportja)  a szerzett jogok összeszámítása

egészségbiztosítási rendelkezések  biztosítási idők összeszámítása  sürgősségi ellátás (turisták)  teljes ellátás (áttelepülők)  külföldi gyógykezelés (engedély)

egészségügy / népegészségügy mint szolgáltatás

a lakosság egészségi állapotára ható tényezők Közegészségügyi jellegű termékek, anyagok fő csoportjai: 1. Fizikai környezet (levegő, talaj, víz) - környezetszennyező anyagok szabványosított határértékei 2. Települések, létesítmények 3. Munkafolyamatok, munkakörülmények – munkahelyen előforduló ártalmas anyagok megengedett maximális koncentrációi

1. Élelmiszerek (beleértve tápszerek, italok, fűszerek, élvezeti cikkek) – megengedett élelmiszer-adalékanyagok és azok határértékei 2. A lakosság egészségét veszélyeztetni képes különféle anyagok, vegyszerek, gyógyszerek, oltóanyagokkal kapcsolatos minőségi követelmények 3. Sugárzó anyagok és készítmények – szabványosított határértékekkel

gyógyító szolgáltatások az Unió országai abban egységesek, hogy:  állami, tartományi, önkormányzati és társadalombiztosítási alapon finanszírozottan  szolidaritási elven alapuló, közösségi finanszírozású egészségügyi rendszert működtetnek.

gyógyító szolgáltatások eltérések:  finanszírozó kiléte,  tulajdonos személye  intézményrendszer összetétele  egészségügyi személyzet jogállása  szolidaritási elven járó „szolgáltatás- csomag” tartalma  szolgáltatások ára

gyógyító szolgáltatások eltérések:  minőségbiztosítási rendszerben  orvos-egészségügyi eljárásokban. A szolidaritási elv alapján nyújtott egészségügyi szolgáltatások mellett jelen vannak a kiegészítő magánbiztosítások és magánszolgáltatók is, de különböző mértékben.

feladatok  harmonizált egészségügyi információs rendszer kiépítése  fontosabb egészségügyi- orvosi eljárások standardizálása  az egészségügyi szolgáltatások struktúrájának standardizálása  egységes követelmény – és eljárásrendszer kidolgozása

az egészségügyi-orvosi eljárások, technológiák  az Unióban csak értékelt és hatásos, valamint költség-hatékonynak bizonyult egészségügyi- orvosi technológiákat alkalmazzanak és finanszíroznak  Unió szintű „Technology Assessment” - centrum létrehozásának szükségessége

fertőző betegségek  az Unió országaiban nem kötelező a fertőző betegségek szűrése (AIDS, tbc, hepatitis stb.) és a védőoltás annak ellenére sem, hogy a veszélyes betegségek behurcolásának veszélye fennáll.  HIV-AIDS: az emberi jogok tiszteletben tartásának kérdése  dohányzás, kábítószer

a munkaerőmozgással kapcsolatos kérdések, letelepedés szabadsága  a migráns munkások szociális biztonsága: az öregség, halál, munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés, valamint rokkantság esetén járó nyugdíjak, ellátások exportja, valamint a családi pótlék fizetési kötelezettség az a szülővel állandóan ott tartózkodó gyermek után  az Unióban illetve itthon szerzett időt azonban nem lehet összeszámítani

az emberi egészség és élet védelme, környezet és egészség szabványügy, fogyasztóvédelem területén:  vegyi anyagok biztonságos kezelése  immunológiai készítmények (vakcinák), diagnosztikumok minőségének ellenőrzése  gyógyszerügy- a gyógyszerminőség szabályozása, a kábítószerek gyártására, forgalmazására vonatkozó szabályok egységesítése

az emberi egészség és élet védelme, környezet és egészség  a települési környezet szennyezettségi szintjének ellenőrzése –levegő tisztaság védelem, lakossági felhasználású vizek tisztasága, talajtisztaság, zajszennyezés – valamint a jelentős szennyezők biológiai monitorozása  sugárvédelem –foglalkozási és lakossági sugárterhelés

az emberi egészség és élet védelme, környezet és egészség  munkahelyi egészség és biztonság – munkahelyi egészségvédelem, foglalkozás megbetegedések, egyéni védőeszközök, fizikai és kémiai kóroki tényezőkre (különös tekintettel a rákkeltőkre) vonatkozó egészségügyi követelmények

az emberi egészség és élet védelme, környezet és egészség  járványügyi mikrobiológiában a fertőtlenítési és sterilizálási eljárások, eszközök, anyagok vizsgálata és tanúsítása  orvostechnika – a minőség biztosítására és tanúsítására vonatkozó direktívák, szabványok

az emberi egészség és élet védelme, környezet és egészség  élelmiszerbiztonság közegészségügyi követelményei, az importált termékek engedélyezésére vonatkozó szabályozás, speciális élelmiszerek (diétás, csecsemőtápszer, bébiétel), adalékanyagok, csomagolóanyagok, bevonatok  kozmetikumok, gyermekjátékok

az egészséghez való jog értelmezése  Európai Szociális Charta megfelelő népegészségügy: szükségletek szerinti orvosi és paramedikus személyzet és felszerelés, amely az egész lakosság számára orvosi ellátást nyújt és emellett alkalmas a betegségek megelőzésére és diagnózisára

az egészséghez való jog értelmezése  anyákat, gyermekeket és időseket különleges intézkedések védik,  általános intézkedések a víz és levegő tisztaságának érdekében, radioaktív sugárzás, zajkárok ellen, élelmiszerhigiéné előmozdítása, az alkohol és kábítószer fogyasztás csökkentése

az egészséghez való jog értelmezése  egészségügyi nevelés rendszere  védőoltások, fertőtlenítés és járványos betegségek ellenőrzése: mind az epidemikus mind az endemikus jellegű megbetegedések esetében  az egészségügyi költségeket vagy legalább annak lényeges részét kollektív testületeknek kell állniuk

a betegek jogai  tájékoztatás  beleegyezés és hozzájárulás  a titoktartás, személyiségi jogok tiszteletben tartása  gondozás és kezelés  és ezek megvalósítása (jogi képviselő, betegjogi képviselő)

az UNIÓS csatlakozásból fakadó népegészségügyi előnyök  az egészség, a szociális védelem és biztonság közös érték  jelentős támogatási lehetőség  Az EU-s előírások átvétele és alkalmazása segíti az egészségi állapot javítását  Elősegíti a gyors és összehangolt reagálást az egészséget fenyegető veszélyekre  A horizontális elv segíti az egészség szempontjának érvényesülését a döntéshozatali folyamatban

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, jó egészséget kívánok!