AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció 2010. február 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Advertisements

Rendszertervezés GIMP.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
AVIR – intézményi adatmodell Csulyák Gábor Informatikai igazgató Educatio Nonprofit Kft február 2.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Tobit Pénzügyi Gazdasági Tanácsadó Bt. Budapest A határon átnyúló, közös ipari park lehetséges működési modellje, kialakítása, gazdasági lehetőségei Tóth.
KAPOSVÁR ÉS AZ AKADÁLYMENTES TURIZMUS. A „Tapintható város” Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1.4 M Ft ( 70%-30%) Vakok – és gyengénlátók számára.
Az adattárház tervezése
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar
Válságkezelés. Mi a célja? A válság negatív hatásainak csökkentése vagy kiküszöbölése A szervezet (imázsa) és az érintettek védelme.
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Vezetői Információs Rendszer felépítése
Új eszköz a tényeken alapuló oktatáspolitikában - AVIR Központi Adattár működése február 24.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Központi program (online) szolgáltatásai az intézményeknek december 8. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
AVIR – intézményi adatmodell gazdálkodási szekció február 2.
AVIR – intézményi adatmodell HR szekció február 2.
AVIR – intézményi adatmodell oktatás szekció február 2.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Ingatlanértékelési módszerek
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Akadálymentesítés.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Solymár – családi ház prezentáció.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
A Miskolc kereskedelmi központjában m2 beépítetlen terület eladó! Ára: €
A kompetenciák funkciója és tartalma  március 9.  Falus Iván.
© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól.
Wagner Károly tű. alezredes
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Topológiák Hálózati eszközök
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
AVIR – intézményi interfész február 18.. Mai program Célja – bemutassa az AVIR interfész tartalmát – véleményeket kapjunk a logikai felépítésről.
Fogalomtár, avagy hogyan beszéljünk egy nyelvet
Vállalati modellek 2007.
Ficsor Lajos CPP2 / 1 Származtatási mechanizmus a C++ nyelvben Ficsor Lajos Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Intézményi adatmodell Interfész leírás december 8. Fejérvári Bence informatikai folyamatmenedzser.
Az építmények válfajai
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
GANZINV ALKATRÉSZ NYILVÁNTARTÓ RENDSZER Kovács Magda-díj 2015/16. Kimmel Gábor Mérnökinformatikus szak MI2013N.
Minőségmenedzsment alapjai Minőségmenedzsment alapjai November 27. Dénes Rita.
Tűzvédelmi Szabályzat
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ
Ingatlan fogalma december 27..
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció február 2.

Menetrend Mai célok tisztázása Témakör határai Kapcsolódás más témákhoz Fogalmak tisztázása Főbb objektumok Kockák végignézése Kérdések

Mai célok közös munka legyen kérdésekre adjon választ – kimaradt-e fontos terület – az al-témák fontosságának meghatározása – hiányzik-e fontos mérőszám, dimenzió segítse a modell megértését

Témakör határai IT A helyiségek informatikai felszereltsége az IT témakör adatainak bekapcsolásával válnak elemezhetővé, ilyenek például a konkrét informatikai eszközök, hálózati végpontok és telekommunikációs vonalak és ezek jellemzői. Pénzügy A pénzügy terület eszköznyilvántartásának felhasználásával az ingatlan területre be kell tölteni az ingatlan terület által kezelt eszközök főbb adatait, illetve azonosítani kell az eszközöket. OktatásAz oktatási célú helyiségek kihasználtsága az oktatás terület adatainak felhasználásával lesz csak teljes körű, például milyen kurzus óráit tartják egy adott teremben, stb.

Fogalmak Fogalom megnevezése Fogalom definíció, magyarázat helyiség A helyiség egy épületen belül elhelyezkedő egység, mely fizikailag behatárolható és egy vagy több funkció köthető hozzá, pl. termek, folyosók, mellékhelyiségek, edzőterem stb. ingatlan Az ingatlan föld és a ráépített szilárd építmények összessége, az önálló rendeltetésű egység, pl.: egy adott épület, futópálya, stb. Egy ingatlan több épületből is állhat. részingatlan Egy ingatlan azon része, amely költséghely szempontból egy egységet jelent. Például, ha vízóra egy épület emeletein van külön-külön, akkor a szint képez egy részingatlant. férőhely Oktatási célú helyiségek esetén a befogadóképességet jelenti, amely az esetek többségében, de nem feltétlenül egyezik meg a székek számával, uszoda esetén a maximális befogadóképesség, stb. Nem minden helyiségre vagy ingatlanra értelmezhető. belső bérbeadás Az intézmény szervezeti egységei közötti bérbeadás, amelyhez pénzügyi tranzakció nem minden esetben köthető. funkcionalitásnak megfelelő belső felhasználás A helyiség fő funkciója szerinti használatot jelenti, pl. egy oktatótermet oktatásra, egy tanszéki irodát irodának használnak. akadálymentesítettség Kétféle akadálymentesítést mérnek: - fizikai akadálymentesítés: fogyatékkal élő személy meg tudja-e közelíteni az adott épületet/helyiséget - információs akadálymentesítés: fogyatékkal élő személy tudja-e használni az adott épület/helyiség szolgáltatásait (pl. egy könyvtár esetében értelmezhető)

Főbb objektumok Ingatlan ÉpületBérbeadás Helyiség funkció Helyiség Kihasznált- ság Üzemelte- tés Szervezet

granularitás alap mérőszámok – konkrét fejlesztés során számos képzett mérőszám lesz még dimenziók – konkrét fejlesztés során nem kell minden dimenzió, és nem ilyen mélységig Mit jelent?