A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Advertisements

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
általános főig. helyettes
„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP RÉTSÁG.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Emberi erőforrások közös használata és fejlesztése Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program Emberi erőforrások közös használata.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Szektorok közötti együttműködések
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Foglalkoztatási Paktum indítása a zalaegerszegi kistérségben Fodor Dóra munkaszervezet-vezető Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás 2007.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A Baranya Paktum Fórum Előadó: Dr. Tótsimon Péter november 3.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
OFA – ROP HÁLÓZAT ÉSZAK-ALFÖLDI REGIONÁLIS IRODA ROP
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29.

ELŐZMÉNYEK I. Az Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség projektet valósított meg a ROP-3.2.1. komponens keretében. Projekt címe: „Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatására” Projekt megvalósításának kezdete: 2005. szeptember. Projekt zárása: 2007. augusztus.

ELŐZMÉNYEK II. Külső szakértők – a Miskolci Egyetem Humán Erőforrás Tanszékének vezetője, valamint a konzorciumi tagok, különös tekintettel a Munkaügyi Központ munkatársainak - közreműködésével 2006. májusban elkészült a részletes Helyzetelemző Tanulmány. Részben a helyzetelemző tanulmányra alapozva 2007. májusban elkészült a Foglalkoztatási Stratégia. A foglalkoztatási stratégiában megfogalmazott célok minnél hatékonyabb érvényesülése érdekében létrejön kerül Encs Kistérség Foglalkoztatási Paktum.

A FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM A TÉRSÉGI SZEREPLŐK SZERZŐDÉSBEN RÖGZÍTETT ÖSSZEFOGÁSA azzal a céllal, hogy: megismerjék a térség foglalkoztatási nehézségeit, a munkanélküliség okait, egyeztessék a térségi szereplők gazdasági és humánerőforrás fejlesztési elképzeléseit, céljait és megoldást keressenek a problémákra, összehangolják a pénzügyi forrásokat a foglalkoztatáspolitikai célok eredményes megvalósítása érdekében foglalkoztatást elősegítő közös programokat valósítsanak meg,

A FOGLALKOZTATÁSI PARTNERSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK INDOKAI I. A foglalkoztatás helyi (térségi) problémáira helyi válaszokat kell adni. A kezdeményezéseknek helyi (kistérségi) szintről kell kiindulniuk. A térség gazdaságfejlesztési céljait és humánerőforrás fejlesztéseit egymással összhangba kell hozni. A térség minden fontos szereplőjének össze kell fognia a munkanélküliség leküzdése céljából.

A FOGLALKOZTATÁSI PARTNERSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK INDOKAI II. A széles körű és hatékonyan működő partnerséget a közös érdekek mentén lehet és kell kialakítani. Az EU- támogatások egyre nagyobb része csak akkor érhető el, ha a programok tervezésében és a projektek lebonyolításában a regionális és helyi szereplők aktívan együttműködnek.

HELYZETELEMZÉS ÉS STRATÉGIA Őszinte,reális, közös helyzetértékelés A stratégiai célokat a problémaelemzésből vázoltuk fel. A stratégiai célok prioritási rangsora a partnerek által elfogadottak. A stratégiai célokhoz intézkedések, projektek kapcsolódnak.

A FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZERVEZETE Irányító csoport vezeti, elnöke a konzorcium által választott személy. A Paktum résztvevői évente legalább 1-2 alkalommal teljeskörűen találkoznak. Nyilvánosság biztosítása, társadalmi Fórumok szervezése. Munkaszervezet, menedzsment. (Folyamatos működtetés, megvalósítás.)

AZ ÉVES MUNKAPROGRAM ÉS A FINANSZÍROZÁS Az Irányító Csoport éves munkaprogramot dolgoz ki a közös célok mentén. A munkaprogram tartalmazza az adott évben működtetni tervezett projekteket. Az egyes projekteknél meg kell határozni a partnereket, a határidőket, a felelősségi és a finanszírozási kérdéseket. A projektek folyamatos figyelemmel kísérése, monitorozása.

MIÉRT ELŐNYÖS A PARTNERSÉG I. Az eredményes információcsere fontos színtere. Tervszerű rákészülés a pályázati források elnyerésére. Hatékony forráskoncentráció és koordináció. A paktumokban rejlő innovációs potenciál, heterogén tudásbázis jobb kihasználása, aktivizálása.

MIÉRT ELŐNYÖS A PARTNERSÉG II. A foglalkoztatási partnerség a térségi szereplők együttműködésének fejlettebb minőségi szintjét, új kultúráját teremtheti meg. Ennek feltétele: a partnerségi megállapodás által biztosított keretet aktív, dinamikus menedzseléssel, érdemi együttműködéssel, kreatív hozzáállással kell tartalommal megtölteni. Várható eredmény: több pályázati forrás megszerzése, új munkahelyek létrehozása, emberi erőforrás potenciál fejlődése, életminőség javulása.

AZ É.M. RÉGIÓBAN MEGVALÓSULÓ PARTNERSÉGI PROJEKTEK 5 kistérségi szintű paktum-projekt B.A.Z. megyében (Edelény, Encs, Szikszó, Mezőkövesd, Sátoraljaújhely) 1 regionális szintű, környezetvédelmi célú foglalkoztatási paktum (Talentum Kht) 1 megyei szintű, kistérségekre lebontott foglalkoztatási partnerség (Nógrád megye)

TOVÁBBI FELADATOK Az önminősítések elvégzése az EU-s normák szerint. A stratégiák finomítása, konkrétabbá tétele. Az éves munkaprogramok partneri együttműködésre alapozott elkészítése. Az Irányító Csoport aktív és célirányos működése. Teamek szervezése, rákészülés a közös fejlesztési projektek részletesebb kidolgozására.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET! További elérhetőség: Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség 3860 Encs, Május 1. út 1. Tel: 46/587-225, 30/9951-494 E-mail: atosz@skylan.hu www.atosz.hu

A Foglalkoztatási Paktum aláírói Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ és térségi kirendeltségei Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Agrárkamara Encsi Többcélú Kistérségi Társulás Abaúj Térségi Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Encsi és Abaúji Pályakezdők Álláskeresők és Munkanélküliek Egyesülete ABAÉPKER Abaúji Építőipari és Kereskedelmi Kft. Abaúj Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság ABA-HÚS Rt. Hernádvölgyi Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. Abaújtej Közös Vállalat Forró és Vidéke Takarékszövetkezet Aba Sámuel Szakiskola Cigány Kisebbségi Önkormányzat Encs Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és Civil Szervezetek