A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
4) „Ötmuskétás” – Dél-pesti Térség Foglalkoztatási Paktum Cél: Olyan foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása, amelyben a dél-pesti térség kerületei.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„Új irányok a magyarországi távmunka terjedésében” évi monitoring feldolgozása Dr. Tésits Róbert egyetemi docens Bokor Lászlóné Szőke Éva PTE TTK.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
A távmunka válasza az aktuális munkaerő-piaci problémákra Simon Gábor Országgyűlési képviselő Távmunka Tanács elnöke Az Országgyűlés Foglalkoztatási és.
Tájékoztató az új távmunkahelyek létrehozására kiírt FMM-IHM pályázatról november 7.
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1 PÁLYÁZAT új távmunkahelyek létrehozására Tájékoztató az IHM-FMM-1 pályázatról november 7.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Társadalmi tudatformálás
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Tájékoztató a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Soproni Kirendeltség tevékenységéről Sopron, május 22.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Pályaválasztási Kiállítások 2008
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Készítette: Farkasné Veres Edina
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Világgazdasági környezet és kihívások Szociális és Munkaügyi Minisztérium Folyamatos gazdasági és munkaerő-piaci szerkezetváltás Erősödő globalizációs folyamatok Alkalmazkodóképességi verseny a munkaerőpiacon Rugalmasság és biztonság egyensúlyának megteremtése A világgazdaságban történő negatív változások

Hazai környezet és kihívások Szociális és Munkaügyi Minisztérium Gazdasági aktivitás évesek körében 1998 és 2007 között 58%-ról 62%-ra emelkedett. A foglalkoztatottak száma ezidő alatt fővel emelkedett. Az atipikus foglalkoztatási formákban foglalkoztatottak számának és arányának enyhe növekedése Gazdasági recesszió hatása: a cégek fokozottabban keresik az élőmunka- költségek csökkentését eredményező foglalkoztatási formákat

A távmunka alkalmazási területei az EU-ban Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Preferált kör 2007-ben Magyarországon Szociális és Munkaügyi Minisztérium

A támogatások hazai MPA-forrásból származnak ban az IHM és az FMM közösen indította a pályázatot. Összesen 4957 új távmunkahely! Eredmények: Áttekintés az SZMM pályázatokról Szociális és Munkaügyi Minisztérium

FSZH Programiroda –Információs és tanácsadási szolgáltatások vállalkozók számára –Távmunka lehetőségek feltárása hátrányos helyzetű emberek számára –Távmunkahelyek közvetítése a munkaügyi kirendeltségek felé –Digitalizálás távmunkában: FSZH anyagok archiválása, amely 8000 fő munkavállalónak kínál hosszú távon fenntartott munkahelyet Eredmények: FSZH Távmunka Programiroda Szociális és Munkaügyi Minisztérium

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium programja a szolgáltatástudományok elterjedéséért. –Célja: magasan képzett, új, mobilkommunikációs eszközöket és technológiát magabiztosan alkalmazó szolgáltatási tevékenységet nyújtó rugalmas munkavégzés keretében hosszú távon elhelyezkedő leszakadó régiók felzárkóztatásában munkájukkal közreműködő dolgozók képzése. –A képzés 7 alapmodulból, 7 készségfejlesztő modulból és 23 választható szolgáltatási ágazatspecifikus modulból áll. Eredmények: Hiánypótló képzés Szociális és Munkaügyi Minisztérium

A képzés célcsoportjai: –frissen végzettek (közép vagy felsőfokú intézményben), akik szolgáltatói munkatapasztalattal nem rendelkeznek, –érettségizett, közgazdasági szakközépiskolát/gimnáziumot végzettek, szakmát szerezni kívánó hallgatók, –alkalmazásban állók, akik a korszerű szolgáltatási tevékenységhez egyes készség-fejlesztési modulokat kívánnak elvégezni, –a felnőttképzésbe bekapcsolható már valamilyen szakmával rendelkező munkavállalók, –tevékenységi körtől függően a megváltozott munkaképességűek vagy gyermeküket otthon nevelők, 45 éven felüliek, hátrányos helyzetű településen élők, munkanélküliek, pályakezdők stb. Eredmények: Hiánypótló képzés Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Atipikus álláshelyek feltárása és közvetítése. E-munka álláshelyek összegyűjtése, nyilvántartása és folyamatos figyelése. E-learning komponens kidolgozása munkaadók és munkavállalók részére. Speciális képzések hátrányos munkaerő-piaci helyzetű munkavállalók (nők, megváltozott munkaképességűek, fiatalok) munkavállalási esélyeinek javítására. Eredmények: TávmunkaCentrum-koncepció Szociális és Munkaügyi Minisztérium

E-learning iskolarendszeren belüli és iskolarendszeren kívüli tananyagainak kidolgozása a moduláris OKJ szerint Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, melynek legfőbb megállapításai: - a szakmák 11 %-a teljes egészében e-learning-gel oktatható (pl. irodai foglalkozások, ügyviteli foglalkozások, térképész, térinformatikus, logisztikai ügyintéző stb.) - az OKJ-s szakképesítések elvégzésével kapott képzettséggel 158 munkakör tölthető be távmunkával Eredmények: elektronikus tanulás és távmunka lehetőségeinek összekapcsolt fejlesztése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Simon Gábor Távmunka Tanács Elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium Államtitkára 1054 Budapest, Alkotmány utca 3. Telefon: , Kapcsolat Szociális és Munkaügyi Minisztérium