A vitaminok és ásványi sók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre !
Advertisements

Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Egészséges táplálkozás
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
A rák megelőzhető!.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
VITAMINOK.
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
A mellékvese.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A kutya táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
Reformtáplálkozás.
Természetes Színezékek
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Táplálékok , tápanyagok
Vitaminok jelentősége
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
VITAMINOK.
Vitaminok jelentősége
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A vitaminok és ásványi sók Készítette: Jáger Adél

A vitaminok nélkülözhetetlenek,egy-egy enzim fontos alkotórészei. Szervezetünk vitaminok előállítására nem képes,így azt készen vagy előanyag formájában kell felvennünk. Minden vitamin kémiai szempontból különböző anyag.

A vitaminokat oldódásuk szempontjából 2 csoportba sorolhatjuk: Vízben oldódnak: B-,C-,H- és P-vitaminok. Ezeket folyamatosan pótolnunk kell,mert a napi szükséglet felhasználódik de a többlet kiürül. Zsírban oldódnak: A-,D-,E- és K-vitaminok. Ezek raktározódnak testünk zsírjaihoz kötődve,így ha nagyobb mennyiséget viszünk be,a többlet nem távozik szervezetünkből.

Az A-vitamin (antixeroftalmás vitamin) Elősegíti a sejtek anyagcseréjét és fokozza ellenálló képességüket A látóbíbor alkotórésze Az ember napi szükséglete: 2500IE A májban raktározódik Legtöbb a halmájolajban van,de tartalmaz a tejszín,vaj és tojássárga is Hiánya farkasvakságot okoz

Az A-vitamint többnyire elővitaminok, azaz karotinoidok formájában vesszük fel.Ezek antioxidánsok. A ß-karotin adja a répa sárga színét.

B-vitaminok A B-vitamin csoportba számos vízben oldódó vitamin tartozik. Eredetileg a beriberiellenes anyagot nevezték B-vitaminnak A beriberi egy olyan betegség ami a B1-vitamin hiányában alakul ki. A szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt érintik.

B1-vitamin (anuerin,tiamin) Nélkülözhetetlen az idegrendszer szénhidrát- anyagcseréjében Napi szükséglet: 1,5-2,5mg B1-vitamin az élesztőben,marhamájban és dióban is van. Legtöbb a gabonafélék magvában,a korpát adó héj alatt.Tehát a barna kenyérben több ilyen vitamin van mint a fehér kenyérben. Hiányában akár érzés-és izombénulás következhet be.

B2-vitamin Ez a vitamin többféle anyagból áll: Ribofalvin (laktofalvin v. G-vitamin): szabad állapotban az ideghártyában található. Szerepe van a látás folyamatában. Napi szükségletünk: 1,5-3mg.Legtöbb a szívizomban,májban és vesében van.

B2-vitamin Ribofalvin hiányában bőrgyulladás,gyomorsavhiány,repedezett szájzug,gyulladásos nyelv alakul ki.

B2-vitamin Nikotinsavamid(niacin,antipellegrás-vitamin): Szervezetünkben fehérjékhez kapcsolódva fordulnak elő. A szénhidrát-anyagcserében fontos. Napi szükségletünk: 20-25mg Megtalálható a répában,élesztőben,gabonamagvak korpájában.

B2-vitamin A nikotinsavamid hiánya okozza a pellagra nevű betegséget. Ez először emésztési zavarokat okoz,izomgyengeség és hasmenés is a tünetekhez tartozik. Majd heveny bőrgyulladás lép fel,ami felhólyagosodik,kifakad,a bőr hámlik és foltos,érdes lesz.Akár halálhoz is vezethet.

B6-vitamin (piridoxin) A sejtekben fehérjéhez kötődve enzimként a kén- és vasanyagcserét szabályozza. Élesztőben,májban és izomban fordul elő. Hiánya görcsöket okoz az idegrendszerben. Mint a b2-vitamint,ezt is több anyag alkotja.

B6-vitamin Pantoténsav: A koenzim-A alkotórésze. Nagy mennyiségben fordul elő tejben,élesztőben,tojásban és vesében. Hiánya kárt okoz a hámszövetben(csökkenti az ellenálló képességét), és az idegrendszer működésében.

B6-vitamin Levélsav(folsav): Növekedési vitamin,szerepe van a vérképzésben. Megtalálható különböző zöld levelekben(pl:spenót),füvekben,májban,vesé- ben,élesztőben. Vérszegénység esetén hatásos gyógyszer.

B12-vitamin(kobalamin) 4,5%-os kobalttartalmú vegyület. A vörösvérsejtek éréséhez szükséges. Az ember napi vitaminszükséglete: 0,5-6mg Húsban,joghurtban,uborkában,savanyú káposztában fordul elő.  B12-vitamin felszívódása a vékonybél utolsó, vastagbélhez vezető szakaszán (ileum) történik. 

Vége