készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor A-vitamin készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
FOGALMA A vitamin olyan szerves vegyület amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: Zsírban oldódó vitaminok (A-vitamin) Vízben oldódó vitaminok
HATÁSA szürkületben való látás Felfrissíti, feszessé teszi a bőrt a csontok és fogak fejlődése
HIÁNYA farkasvakság vagy szürkületi vakság a bőr megvastagszik érdessé, szárazzá válik Vakság egyes daganatok kialakulása Zavart növekedés
TÚLADAGOLÁSA Feladagoláshoz esetleg mérgezéshez vezethet fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás . A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet A bőr sárgára színezödik
A-VITAMIN FORRÁSOK állati belsőségek (máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája
ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika A-VITAMIN FORRÁSOK ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika
ÉRDEKESSÉGEK A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A- vitamin-hiány Az A-vitamin a májban raktározódik