A kábítószer-használat igazságügyi orvosszakértői vonatkozásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

A Drog és a Kábítószer fogalma
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Ceorapin-Török Andrea
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
Szenvedélybetegségek
A depresszió korszerű kezelése
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
„Drog helyett mást!” S.O.S. EGYESÜLET A SZENVEDÉLYBETEGEKÉRT
Szenvedélybetegségek ellátása, aspektusai – A drog témakörére vonatkozóan… Alapellátás Szabó János dr. Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Országos.
Designer drogok Élettani hatás, legalitás, középiskolás korosztály
Dr. Keller Éva Kábítószer körkép Dr. Keller Éva
„Songlish” How not to be a „Bicky Chewnigh”. Lehet zöld az ég…
Alkoholizmus.
Narkomániák.
A vizeletürítés gyógyszertana
Természetes kábítószerek
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Légző rendszer betegségei
AZ ÉLETMINŐSÉG ALAKÍTÁS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra
Mérgezések „Minden anyag méreg…, de hogy méreg vagy gyógyszer, azt a dózis, ami meghatározza.” (Paracelsus)
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
House of the Rising Sun There is a house in New Orleans They call the Rising Sun And it's been the ruin of many a poor boy And God I know I'm one A.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Drogok és drogfogyasztás
Keszitette:Szilagyi Emese
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Az internetfüggőség Kővágó pál és Bajusz Lili Október 10.
Designer drogok itthon és Európában
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
A kábítószerek Fr. Dobszay Márton Benedek OFM.
KARNYÚJTÁSNYIRA A DROGOKTÓL, AVAGY MÁSKÉPPEN A PSZICHOAKTÍV szerekről
Kutatásmódszertani dilemmák
M.Tamás Márta Drogproblémák M.Tamás Márta
A morfin C17H19NO3 Készítette: Ráduly Tímea.
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
1 Korunk kihívása: a designer drogok Dr. Nagy Gábor igazgató Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet A kábítószer bűnözés elleni küzdelem rendészeti és egészségügyi.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Paksi Borbála –- Demetrovics Zsolt –- Kaló Zsuzsa –- Felvinczi Katalin
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Kábító szerek világa.
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Mayer Vivien
Kábítószer Bármely szer, mely a szervezetbe jutva megváltoztatja a hangulatot, az érzékelés minőségét vagy az agy működését.
A végén úgyis Te döntesz
Nyugtató hatású drogok
Előadás másolata:

A kábítószer-használat igazságügyi orvosszakértői vonatkozásai Dr. Keller Éva

Vezetés drog hatása alatt Jellemzői: Kannabisz: rontja a vezetéshez szükséges kognitív és pszichomotoros képességeket. Ketamin, LSD, magic muschroom: hallucináció, érzékcsalódások, kordinációs zavar, valóságtól való elszakadás MDMA (ecstasy) megnöveli a bátorságot, félelem érzetet csökkenti Alkohol és illegális kábítószerek szinergikus teljesítménycsökkenést eredményezhetnek Az illegális kábítószerek tartós használata bizonyos kognitív és/vagy pszichomotoros képességek romlását idézheti elő, és a vezetői teljesítmény csökkenését eredményezheti még akkor is, ha a vizsgált alanyból a szer már kiürült. Bizonyítás: csak vérből lehetséges és csak akkor, ha azt le is veszik (lsd. Kórházba beszállított vezető)

Kábítószer függőség vizsgálata A kábítószer függőség véleményezésére jogosult: Igazságügyi pszichiáter szakértő, társával, aki lehet az igazságügyi orvostan szakorvosa, igazságügyi pszichiáter szakértő, vagy pszichiáter szakorvos, mint eseti igazságügyi szakértő a hatóság ilyen irányú kirendelése alapján. Kiemelendő, hogy az ún. ráépített addiktológusi szakvizsgával rendelkező szakértő bevonása a kábítószer függőség véleményezéséhez nem szükséges. Ennek magyarázata az, hogy a pszichiáter igazságügyi szakértő is rendelkezik olyan szakértelemmel, amely a kábítószer függőség megállapítása véleményezéséhez szükséges.

Definíció A kábítószer függőség /drogfüggőség, dependencia tünetegyüttes syndroma/ „Viselkedési, kognitív és fiziológiai jelenségek meghatározott együttese, amelyik ismételt használatot követően alakulhat ki. A következők jellemzik: erős vágy a gyógyszer bevételére, a használatának a kontrollálási nehézsége, a káros következmények ellenére a szedés folytatása, a drog szedésének az előnyben részesítése más aktivitásokkal szemben, és hiányérzet, megnövekedett tolerancia, valamint néha fizikai megvonási tünetek. A dependencia kialakulhat egy meghatározott szerre /mint pl. dohány, alkohol, vagy diazepam/, vagy a szerek egy csoportjára /ópiátok/, vagy farmakológiailag különböző gyógyszerek széles fajtáira.

Definíció Káros használat (abusus): Megvonási tünetegyüttes /syndroma „A pszichoaktiv szer használatának olyan módja, amely egészségkárosodást okoz. A károsodás lehet fizikai (mint pl. hepatitis a pszichoaktiv szerek injekciós önadagolásától), vagy mentális (pl. a nagymennyiségű alkohol fogyasztását követő depressziós időszakok). A káros használat (abusus) szinonimája: pszichoaktiv szer abusus Megvonási tünetegyüttes /syndroma „A szer állandó használatát követően relatív, vagy teljes megvonás után kialakuló különböző, változatos csoportja a tüneteknek. A kezdete és a lefolyása időben behatárolt, és a pszichoaktiv szer típusától, valamint az abbahagyás, vagy a jelentős mérséklés előtti, legutoljára használt dózis nagyságától függ. A megvonás szövődménye lehet az alkalmi convulsio.

PHENETHYLAMINES (TRYPTAMINES) I HAVE KNOWN AND LOVES

Az igazságügyi orvosszakértő dilemmája: Az árult szerek kémiai összetétele ismeretlen és változó ezért felismerésük, azonosításuk mind a toxikológusnak, mind az orvosnak igen problematikus. Az új vegyületek akut és krónikus farmakodinámiás és farmakokinetikai (toxikológiai) hatásuk ismeretlen. A befolyásoltság kialakulása és következményei ismeretlenek. Halálozás tényleges adatai ismeretlenek

A korai jelzőrendszeren (EWS) keresztül Európában 2010-ben jelentett új szerek megoszlása (db)

Designer drug = Kémiai szerkezetében tervezett molekula Amfetamin Katinon http://emcdda.europa.eu

JOGSZABÁLYI LISTÁRA „FELKERÜLÉS” Mefedron 2. 9 db „új” jelölt: MDPV? Szintetikus kannabinoidok (JWH-k)?

A KLASSZIKUS MDMA ÉS (NAPJAINKBAN) A MEFEDRON VISSZASZORUL

MEFEDRON ? METILON pFPP (para-fluorfenilpiperazin)

Metilon (Methylon) Katinonok: mefedron, metilon, butilon, MDPV (kb.25-30 vegyület) A metilon (bk-MDMA) egy stimuláns a fenetilamin, amfetamin, és katinon csoportokból. Peyton Jacob és Alexander Shulgin szabadalmaztatták 1996-ban mint antidepresszánst. A methylone az MDMA közeli analógja, mindössze egy béta keton csoportban tér el. A 2004-es év végén egy Explosion nevű új drog tűnt fel Hollandiában, amit interneten keresztül szobaillatosítóként árultak 5 ml-es folyékony kiszerelésben. Akik elfogyasztották, gazdag stimuláns hatásokról beszélnek, melyek kísértetiesen hasonlítanak az MDMA-ra. Az Explosion vizsgálata bebizonyította hogy hatóanyaga a metilon volt.

Metilon (Methylon) hatásai Központi idegrendszer Eufória, diszrófia. A közösségi érzés emelkedése. Álmatlanság. Realitás vagy személyiségtudat elvesztése személyiségtől függően a metilon adagok növelése vagy a metilon folyamatos használata közben. Szimpathomimetikus hatás Szapora szívverés, vérnyomás emelkedés. Test maghőmérsékletének csökkenése, vagy fokozott izzadás. Kóros soványság,rosszullét hányinger. A metilon tüneteinek legtöbbje erősen hasonlít a legtöbb pszichostimulánséhoz, különösen az MDMA-ra.

Metilénedioxipyrovaleron (MDPV) 2004 óta árulják mint kísérleti vegyi anyagot. Az MDPV úgy is ismert, mint MDPK, Super Magic Coke vagy PV. 2010-ben Amerikában fürdősóként árulták az MDPV-t olyan fantázianeveken, mint Cloud 9, Ivory Wave, Ocean, Charge Plus, White Lightning, Scarface, Hurricane Charlie, Red Dove and White Dove. Az MDPV stimulánsként viselkedik, hatása a kokainéhoz és az amfetaminéhoz hasonlít

Metilénedioxipyrovaleron (MDPV) Tünetek: 1. szakasz: 3-4 óra: pulzus emelkedése, izzadás, gyors szívverés, eufória, éberség, tettrekészség, izgatottság, 2. szakasz: tachikardia, hipertenzió és mérsékelt éberség Az MDPV nagydózisú használata intenzív, hosszú lefolyású pánikrohamokat Elvonási tünetek:nagydózisú vagy folyamatos használat depresszió, levertség, fejfájás, izgatottság, izomgyengeség szemek bevérzése

Piperazinok mCPP: 1-(3-klórfenil)piperazin nem orvosilag kontrollált használata könnyen depresszióhoz, szorongásos állapothoz, pszichomotoros nyugtalansághoz és a szexuális funkciók zavarához vezethet. A szer használata a gyengén jelentkező elvárt hatások helyett gyakran fejfájással, lehangoltsággal, deprimáltsággal és napokig tartó levertséggel jár. Használó között előfordult nehézlégzés, idegesség, rosszullét és hányás. A szer Németországban sem szerepel tiltó listán. pFPP: 1-(4-fluorfenil)piperazin Enyhe pszichodelikus és euforizáló hatás BZP: 1-benzilpiperazin

Egyéb designer drogok Szintetikus kannabinoidok (kb.15-20 vegyület): JWH-018, JWH-073 stb. Triptaminok Fenetilaminok: 2C-B,C,D,E stb. 4-fluoramfetamin, 4-fluormetamfetamin, stb.

Kábítószeres halálozás Direkt – balesetszerű kábítószer túladagolás (pl. heroin) Indirekt Erőszakos haláleset (egyéb baleset, mérgezés, életellenes cselekmény, öngyilkosság mely ismert kábítószerfüggő személlyel történik, vagy a toxikológiai vizsgálat pozitív eredményt ad) Természetes haláleset (ismert kábítószerfüggő természetes halála) Ez a haláleset is rendkívüli halál, ha a drogfogyasztás és a halál között ok-okozati összefüggés van

Szubstancia koncentráció - halálozás

HATÓANYAG SZERINTI FELOSZTÁS A Halálozás túlnyomó részt minden évben Heroin használat miatt következett be.

A Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai osztályán drog-mérgezés miatt kezeltek száma 2004-2010 között (fő) Forrás: OAC 2010; OSAP 1627, illetve EüM (ESzCsM) 1211. sz

Dopaminreceptor csökkenése droghasználat miatt

Korai Jelzőrendszer A Korai Jelzőrendszert az Európai Unió Tanácsának 2005/387/IB Határozata rögzíti , mely 2005. május 10. óta hatályos. A határozat egy 3 lépcsőből álló a folyamatot ír le:   Információcsere/Korai Jelzőrendszer Kockázatelemzés Döntéshozatal (Uniós szinten) A Korai Jelzőrendszer célja, „hogy a Határozat első lépését végrehajtsa vagyis, hogy információt gyűjtsön, és osszon szét a tagállamokban az előforduló új pszichoaktív anyagok megjelenéséről”.  Forrás: Új pszichoaktív szerek korai jelzőrendszere - Működési Útmutató

Cold turkey (John Lennon) Temperature´s rising Fever is high Can´t see no future Can´t see no sky. My feet are so heavy So is my head I wish I was a baby I wish I was dead. Cold turkey has got me on the run. My body is aching Goosepimple bone Can´t see nobody Leave me alone. My eyes are wide open Can´t get to sleep One thing I´m sure of I´m in at the deep freeze.   Thirty-six hours Growing in pain Praying to someone Free me again. Oh I´ll be a good boy Please make me well I´ll promise you anything Get me out of this Hell. Cold turkey has got me on the run

Köszönöm a figyelmüket!