Fejlesztőműhely TÁMOP-3.2.2./08/A/2 - Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás Fejlesztőműhely - A referencia intézmények pedagógusai számára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
„Ezt egy életen át kell játszani”
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A koragyermekkori nevelésről
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Értékelés a pedagógiában
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
NEVELÉSELMÉLET.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Integráció és inklúzió
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Fejlesztőműhely TÁMOP /08/A/2 - Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás Fejlesztőműhely - A referencia intézmények pedagógusai számára szervezett egyenlőtlenségek csökkentésére irányuló tevékenységek tervezése Takács István dr. ELTE BGGYK Pszichopedagógiai Tanszék docense

2 Jelen műhely feladata, hogy a kollégák ismerjenek meg (elevenítsenek fel) olyan tanulásszervezési eljárásokat, s azok gyakorlati megvalósítását, technikáit, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy valamennyi gyermek/tanuló egyéni szükségleteinek megfelelően fejlődhessen. Feladatnak tekintjük, hogy a műhelymunkák során kollégáink szerezzenek gyakorlati tapasztalatot a fentebb taglalt foglalkozások tervezésében, a foglalkozás, a tananyag egyéni szükségleteknek megfelelő átalakításában.

3 Személyiségelméletek, a személyiség fejlesztése Amennyiben a gyermek/tanuló (sni és hhh egyaránt) hosszabb ideig ki van téve a negatív előítéleteknek, a folyamat eredményeképpen a negatív énkép személyiségének részévé válik. Ugyanez csoportszinten is megfigyelhető: a csoport tagjai azonosulnak a sugallt negatív képpel. (Minderről a pszichológia és szociálpszichológia több képviselője (Allport, Bettelheim, Erikson, Jost, Lewin, Mead, Pataki, Tajfel) publikált az elmúlt közel egy évszázadban. Amennyiben a gyermek/tanuló (sni és hhh egyaránt) hosszabb ideig ki van téve a negatív előítéleteknek, a folyamat eredményeképpen a negatív énkép személyiségének részévé válik. Ugyanez csoportszinten is megfigyelhető: a csoport tagjai azonosulnak a sugallt negatív képpel. (Minderről a pszichológia és szociálpszichológia több képviselője (Allport, Bettelheim, Erikson, Jost, Lewin, Mead, Pataki, Tajfel) publikált az elmúlt közel egy évszázadban. Az adaptív nevelési-oktatási koncepció három alapvető pszichológiai szükségletből indul ki. Minden gyermeknek/tanulónak szüksége van arra, hogy a számára fontos személyektől értő figyelmet, támogatást kapjon és elvárásokat támasszanak vele szemben. Az adaptív nevelési-oktatási koncepció három alapvető pszichológiai szükségletből indul ki. Minden gyermeknek/tanulónak szüksége van arra, hogy a számára fontos személyektől értő figyelmet, támogatást kapjon és elvárásokat támasszanak vele szemben.

4 A differenciálás feladata A pedagógus tevékenységének alap-axiómájaként fogalmazható meg az a tétel, ami szerint a társadalmi lét és cselekvés individuális formáinak nem csupán adott állapota elfogadásában, hanem annak kiteljesedésében is érdekeltté kell tenni: ez lehet a záloga annak, hogy a differenciálás során képesekké lesznek a másság elfogadására, a tolerancia szükségességének A pedagógus tevékenységének alap-axiómájaként fogalmazható meg az a tétel, ami szerint a társadalmi lét és cselekvés individuális formáinak nem csupán adott állapota elfogadásában, hanem annak kiteljesedésében is érdekeltté kell tenni: ez lehet a záloga annak, hogy a differenciálás során képesekké lesznek a másság elfogadására, a tolerancia szükségességének el-, és felismerésére, a befogadás Max Weber-i aktusára, mely szerint mások viselkedéséhez alkalmazkodik az ember (Weber, M: Gazdaság és társadalom – Közgazdasági és Jogi Kiadó, Budapest, 1987:38.o.). el-, és felismerésére, a befogadás Max Weber-i aktusára, mely szerint mások viselkedéséhez alkalmazkodik az ember (Weber, M: Gazdaság és társadalom – Közgazdasági és Jogi Kiadó, Budapest, 1987:38.o.).

5 Célunk, hogy Önök a műhelymunkát követően az alábbi területeken rendelkezzenek kompetenciákkal:  Legyenek képesek az egyéni tanulói különbségek megismerésére, elfogadására, felhasználására és fejlesztésére az egyéni fejlesztés és a csoport, osztályfoglalkozás során;  Tudjanak kooperatív jellegű folyamatokban részt venni úgy, hogy tanult ismereteik hasznosításával és ezek aktualizálásával a team-jellegű munkavégzésben partnerei lehessenek a más szakmák képviselőinek – de különösen a csoportban, osztályban tevékenykedő pedagógiai- gyógypedagógiai asszisztenciával, - párban nevelve-oktatva - a kollégájával;  Rendelkezzenek a szakmai elvárásoknak megfelelő kommunikációs képességgel, különös tekintettel az óvodai csoportszobai, az osztálytermi környezetben előforduló helyzetekben;  Alkalmasak legyenek a csoporthelyzetekben a helyzetfelismerésre, a helyzetek konstruktív alakítására és az esetlegesen előforduló konfliktusok megoldására;  Ismerjék fel, lássák át, hogy a szemléltető és taneszközök, illetve a gyermek, a tanuló korának megfelelő játékok, játékos tevékenységek közül, az adott feladat megvalósításakor mit kell kiválasztaniuk, alkalmazniuk - szükség szerint legyenek képesek megfelelő eszköz elkészítésére.

6 1. A gyermek felé forduló nevelői attitűd Rövid leírás  A nevelési-oktatási folyamatban a partneri viszony, s felelősség a fiatal számára inspiráló. Megtapasztalt felelőssége segíti a nevelési helyzetekben, a tanulás folyamatában. Jól működő társadalom csak a másság, a tolerancia elfogadása révén működhet – erre orientálható a nevelkedő gyermek, ifjú (persze csak akkor, ha nevelőinél is hasonló attitűdöt tapasztal). A modul célja  A kollégák ismerjék fel, értsék meg, hogy a gyermek/tanuló személyiség- állapotának aktuális ismerete, annak folyamatos nyomon követése alapfeltétele az optimális hatású nevelő-oktató eljárásoknak. Háttér  Pedagógiai, pszichológiai, szociológiai vizsgálatok, a személyiség állapota meghatározásában. Igényesség – az interdiszciplinaritás hangsúlyozása. Az én és a társadalom, a közösség kapcsolatának sokoldalú megfigyelése.

7 2. A tanulók sokoldalú megismerésének fontossága A differenciálás alapja a tanulók megismerése Rövid leírás  „A tudományos alapokon nyugvó diagnózis orvosi örökségünk legnemesebb része.”- írja Winnicott, amiben a gyermek/tanuló felé fordulás legelső alapesete fogalmazható meg: az egyes ember sajátosságainak a nevelés-oktatás szempontú vizsgálata elengedhetetlen a megfelelő ellátás biztosításához. A gyermek/tanuló felé fordulás nem csupán a Winnicott-i értelemben fontos: a hallgatók előzetes pszichológiai, szociológiai, nem utolsó sorban pedagógiai tanulmányaik alapján már rendelkeznek ismeretekkel a gyermeki élet sajátosságairól, szükségleteiről. Most azt kell meglátniuk, hogy az absztrakt kategóriák miként tölthetőek meg személyességgel, hogy az egyes gyermek élettörténete miként ad fogódzót a pedagógusnak.

8 A modul célja  A modul teljesítése során tapasztalja meg a kolléga, hogy a gyermek/tanuló személyisége az adott tudományág szakmai protokollja szerint viszonylag jól megismerhető, s ez a tudás a továbbiakban a nevelés, az oktatás folyamatában vezető személyiségnek, a pedagógusnak segítséget nyújt konkrét aktivitásai eltervezésében, megvalósításában.  A jelentős elmaradásokat mutató gyermek esetében tudjon a hallgató „kérdéseket feltenni” a pedagógiai munkát segítő szakembereknek.  Képes legyen felismerni a kompetenciahatárait meghaladó fejlődési elmaradásokat – s ekkor tudjon adekvát segítséget kérni. Ismerje a reá vonatkozó szabályozókat, eljárásrendet. Háttér  A személyiség fejlődésével foglalkozó lélektani iskolák – a fejlődés folyamatossága és szakaszossága, mint pedagógiailag értelmezendő jellegzetesség.  Releváns pedagógiai válaszok a meghatározott életkori standardokhoz képest tapasztalható eltérésekre.  A fejlesztés lehetőségei és korlátai, az anya-gyermek kapcsolat és a család milyensége – mindez hatása a személyiség alakulására.

9 5. A sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló Rövid leírás  A sajátos nevelési igény fogalmának kialakulása. A gyógypedagógiai paradigmák – száz év a magyar gyógypedagógiai gondolkodásban. Testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékosság, a pszichés fejlődés zavarai, több fogyatékosság együttes előfordulása – a jellemzők leírása, a legfontosabb gyógyító pedagógiai megközelítések bemutatása – különös tekintettel az együttnevelés lehetőségeire.  A Tanítók Kiskönyvtára 8. kötetében Wendy Lynas (1999-ben) - szabadon - ekképp fogalmazott: az emberek a fogyatékosságot a rengeteg emberi különbözőség egyikének kell tekintsék, s fel kell ismerjék, hogy a fogyatékos embertársunknak számos normális tulajdonsága és jellemzője van. A továbbiakban pontosan idézve: " Mindannyian egyediek vagyunk: vannak jellemzőink, amelyek nem azonosak a másokra jellemzőkkel. Mindegyikünk képtelen bizonyos dolgokat megcsinálni, de még több dolgot igen: mindannyian képességek és fogyatékosságok keverékei vagyunk."  Jogszabályi háttér.

10 A modul célja  A kolléga ismerje meg a sajátos nevelési igény fogalom szakmai (gyógypedagógiai-pedagógiai) tartalmát, a társuló tudományterületek fogalmi apparátusát, legfontosabb megközelítéseit. Legyen tisztában a sajátos nevelési igény értelmezésének jogi vonatkozásaival. Háttér  A sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló – fogalom alakulása, a meghatározás szemantikai megközelítése, a fogalom tartalmi változásainak rövid áttekintése képet ad arról, hogy az elmúlt (példaként) száz év embere miként vélekedett a fogyatékosságról, annak megjelenési formáiról, az állapot változtathatatlanságáról vagy éppen megváltoztathatóságáról.

11 7. Az integráció, az inklúzió  Rövid leírás  Diszkriminációmentesség + pozitív cselekvés = befogadó társadalom.  A fogyatékosnak nem minősített társadalomnak szüksége van a másságra, különben képtelen lenne artikulálni önmagát, képtelen lenne tapasztalati úton megérteni és tisztelni a másságot, gyermekként képtelen lenne felkészülni arra, hogy az eljövendő kor társadalmát kellő tapasztalattal felépíthesse. A befogadó, inklúzív társadalom, mint célképzet, azaz a partnerségen alapuló, az egymás értékeit elfogadó attitűd által jellemezhető emberek csoportja oldhatja csak meg a diszkriminációmentességet, a valós integrációt.  Az inklúzió a fogyatékossággal élők új nemzedékét jelenti: olyan fiatalokat, fiatal felnőtteket, akik érzelmileg érettebbek, s ők maguk, de szüleik is másként látják szükségleteiket, s a társadalom kötelezettségeit is. (Mindezt az Included in Society - azaz "A társadalomba integrálva" projekt jelentésében olvashatjuk - melyet a Fogyatékossággal élő emberek integrációja nevű európai bizottsági részleg finanszírozott, 2003-ban.

12 A modul célja  A modul teljesítését követően a kolléga szakmaiságában (saját gyakorlatában) jusson el annak felismeréséig, hogy pedagógiai munkájának középpontjában a sérült gyermek életminősége álljon.  A műhelyfoglalkozást teljesítő kollégának képesnek kell lennie arra, hogy tudjon segíteni a fogyatékossággal élő fiataloknak abban, hogy az összes képességükkel tisztában legyenek, és elkezdjék ezek fejlesztésének életre szóló feladatát. Háttér  A fogyatékosságokkal kapcsolatos politikai-társadalmi közgondolkodás világméretekben változni látszik. Ennek következményeként az emberi alapjogokból levezetve számos nemzetközi ajánlás született, amelyeknek motorja az ENSZ. Hasonló aktivitás figyelhető meg Európa térségében, elsősorban a közösség országaiban. Ezért (is) több európai jogi norma fogalmazódott meg az utóbbi néhány évtizedben. Az inklúzió manapság nem igényel különösebb magyarázatot – még ha a gyakorlat nem is követi mindenben az etikai, jogi normák változásait.

Egyéni fejlesztési tervek készítése Rövid leírás  Az egyéni fejlesztési tervek elkészítését meghatározó szomatikus-, pszichés- állapotfelmérések, diagnózisok, a pedagógiai megfigyelés megállapításai. Egyéni fejlesztési terv ép és fogyatékos populációban. A fejlesztési terv, mint az integráció szükséges eleme, amely reflektál a pedagógiai munkát segítő szakmák diagnózisaira, megállapításaira, s ami egyben a „pedagógiai diagnózis” alapjait jelenti.  Az egyéni fejlesztési terv tartalma, létrehozásának körülményei, feltételei – a gyógypedagógussal, fejlesztő munkát végző szakemberekkel való együttműködés szükségessége – folyamatos karbantartása.

14 A modul célja  A kolléga tudjon fejlesztési terv alapján nevelési-oktatási programokat készíteni. Ismerje fel az egyéni fejlesztési terv készítésének szükségességét általában, de különösen a fogyatékossággal élő gyermekek/tanulók esetében. Legyen képes a tervben meghatározottakat objektíven értékelni – az előrehaladást megfelelően dokumentálni, a szükséges fejlesztési korrekciókat elvégezni. Háttér  A pedagógiai gyakorlatban egyre jobban előtérbe kerülő megközelítés az egyéni fejlesztés – s annak mind gyakoribb alkalmazása figyelhető meg. A fejlesztési terv rendre valamilyen szakértői diagnózis alapján megalkotott, tudatos, rendszeres eljárásokat leíró tervezet, amelynek időszakos felülvizsgálata a fejlesztés irányait, intenzitását módosíthatja. A fejlesztési tervek foglalkozhatnak valamilyen részterület speciális fejlesztésével, vagy a személyiség egészének általános fejlesztésével. Különös jelentősége van ennek a gyakorlatnak a valamilyen fejlődési zavar, a részképesség-hiány, illetve a személyiség egészét átható zavar esetében.

Differenciált tananyagkészítés. A tanulók egyéni sajátosságainak megfelelő tananyag- összeállítás Rövid leírás  Az oktatás individualizációja. Megfelelően előkészített tananyag segítségével – pedagógiai értelemben előkészített, biztosított környezeti hatások mellett végzett egyéni munka – önálló tanulás. Differenciált tananyag elrendezés.  Tanulóközpontúság a tananyag tartalma, az elsajátítás üteme, szakaszolás vonatkozásában. Az optimális terhelés megvalósítása.  Kooperatív tanulásszervezés.  Facilitáló együttműködés – differenciált munkáltatás.  A gyermek/tanuló számára biztosított – a képességeit figyelembe vevő elismerés, siker.

16  A modul célja  A kolléga legyen képes felmérni a rábízottak adottságait, lehetőségeit, s ennek megfelelően tudjon önálló tanulási folyamatokat tervezni, szervezni, majd értékelni. Váljon képessé a segítő együttműködésre az eltérő haladási ütemű és eltérő teljesítményű gyermekek/tanulók körében. Értse, s legyen képes megtervezni a „programozott” tanulási folyamatokat.  Háttér  A frontális oktatás nem elégíti ki az iskolahasználók igényeit. Nem ad az eljárás lehetőséget az egyéni adottságok, diszpozíciók tekintetbevételére. Ezért egyre több fórumon fogalmazódik meg a váltás szükségessége.

17 Kérem, minden csoport válasszon a bemutatott modulok közül egyet, s a feladatlapokon szereplő teendők egyikének kidolgozását kezdjék el. Kérem, minden csoport válasszon a bemutatott modulok közül egyet, s a feladatlapokon szereplő teendők egyikének kidolgozását kezdjék el. A munka végeztével minden csoportot arra kérek, hogy a végzett munkáról számoljanak be! A munka végeztével minden csoportot arra kérek, hogy a végzett munkáról számoljanak be! Jó munkát kívánok!