A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
SZTE Klebelsberg Könyvtár
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Zoological Record adatbázis bemutatása A Web of Knowledge platformon Tóth Szász Enikő
A Publ-IQ ( különlegessége, hogy amikor egy témában már elegendő hozzászólás van, akkor csillagtérképen jeleníti meg azokat, (az egymáshoz.
A vizuális percepció szerepe az információkeresésben
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Internet ismeretek II..
Készítette: Vígh Zoltán 2008
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR.
 A Gmail a Google ingyenes webmail, POP3 és IMAP szolgáltatása.Googlewebmail POP3IMAP  Bevezetésekor az 1 gigabyte-os tárhelyével lényegesen.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A láthatatlan/mély web tartalmi és technikai jellemzői
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
Műszaki tudományok az interneten
Dr. Pajor Enikő: A MATARKA oktatása speciálkollégium keretében Miskolc március 24.
Böngésző programok (Böngészés).
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Web Application for Resource Planning
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
Magyar Irodalmi Tématérkép
Szemantikus keresők.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
MEDLINE.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Irodalomkutatási lehetőségek az osteoporosis területén Dr. Bácsi Krisztián PhD hallgató I. sz. Belgyógyászati Klinika
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
Keresőrendszerek.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Bevezetés a szemantikus technológiákba. Szemantikus technológiák  Rendszerelemek – jelentés – logikai formula  Elvárások – logikai formula  Az elvárások.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Készítette: Gál Imola.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Online adatbázisok  Minden jog fenntartva.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Információ és kommunikáció
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Használd jól a könyvtári katalógust!
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
5 tipp a munka egyszerűsítésére
Navigáció az Interneten:
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Az internet minőségi információ halmazainak feltárásáról
A világ sarkából is elérhető könyvtár, a könyvtár sarkából is elérhető világ Winkler Bea.
Előadás másolata:

A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten. Tématérképes keresők, metakeresők. A vizuális percepció szerepe az információkeresésben. Dr. Pajor Enikő Tájékoztatás 3. című kurzusára készítette: Sándori Zoltán és Gulyás László történelem III. – könyvtár-informatika minor II. éves hallgatók

1.dia Bizonyára sokszor fordult már elő mindannyiunkkal az internet használata során, hogy az általunk használt keresőprogram (főleg Google) rengeteg találatot adott ki egy keresésünkre  ezek jó része nem releváns. Az ember nem nézi meg csak az első pár találatot, amiben nem biztos hogy megtalálja a hőn áhított információt. A sok információ éppen annyira hátráltathatja a munkát mint a kevés! A megoldás: a tématérképes technikára épülő metakeresők. Mi is ez a tématérkép? Ezt tárgyalom a következő pár dián.

A tématérképes rendszert a legegyszerűbb tezauruszoktól kezdve a legbonyolultabb grafikus metakeresőkig bezáróan hasznosítják. A módszer úgy működik az interneten, hogy a talált dokumentumokat, elhelyezkedésüktől, formátumuktól függetlenül mindenhonnan összegyűjti, és egy hierarchikus rendszer szerint csoportokba rendezi, amelyben megmutatja a benne szereplők egymáshoz való viszonyát, összefüggéseit, és aszerint szolgáltatja a felhasználónak. Erre épülnek a különböző metakeresők, és ezek egyikén (Kartoo) keresztül fogom bemutatni a tématérkép gyakorlati alkalmazását. 2.dia

3.dia A tématérképnek 3 fő része van: a téma, az asszociáció, és az előfordulás. A fenti ábrán a „békéscsaba” szóra keresve például az alábbi találatokat kaptuk: Magyarország, utazás, híres épületek. Ezek valamilyen módon kapcsolódnak Békéscsabához (pl a város Magyarországon van) ezért ugyanabba a témába tartoznak. Ezek a találatok különböző, erősebb vagy gyengébb szállal kapcsolódnak egymáshoz, viszonyrendszerben vannak a másikkal. Ezeket a szálakat nevezzük asszociációknak. Az előfordulás: a „Magyarország” szó forrása ugyanúgy lehet egy földrajzi portál, vagy egy sporttal foglalkozó honlap. A következő dián a tématérkép általános modelljét láthatjuk

4.dia A tématérkép technológia általános modellje

5.dia A tématérképes rendszerű metakeresők úgy működnek, hogy a felhasználó által megadott keresendő anyagot kiküldik több kereső adatbázisának. Az így összegyűjtött információt aztán a fent említett rendszer szerint szolgáltatják. Az információk egymáshoz való viszonyát néhány metakereső különböző grafikus elemekkel próbálja meg bemutatni, például az egyik, a Grokker kisebb és nagyobb gömbökkel jeleníti meg a találatokat, és színekkel is megpróbálja átláthatóvá tenni a rendszerét. (a következő diákon lehet látni), a Kartoo pedig pókhálószerű rendszert tár a felhasználó elé. Mindegyik metakereső más- és más keresőket használ a művelethez, például a Grokker a Yahoo, MSN, Fast, Altavista, Wisenut és a Teoma találatait használja fel.

6.dia Itt látható az előbbi dián leírt, Grokker által kreált „gömbös” megoldás a „békéscsaba” keresésre. A találatokat nagyobb témakörönként nagy körök szimbolizálják, az „altémákat” pedig a nagy körön belüli kisebb körök, és így tovább.

7.dia A Kartoo pókhálós szisztémája

8.dia Mi a metakeresők előnye a hagyományos keresőkkel szemben? A mai keresők közül egyik sem képes arra, hogy az internet teljes tartalmát lefedje, ezért a tökéletes találati listáért érdemes lenne több keresőben is lefuttatni a keresendő szót ez időveszteséggel és sok bosszúsággal jár. Ezzel szemben mivel a metakeresők több keresőben is keresnek, az ő „lefedettségük” értelemszerűen nagyobb lesz mintha egy keresővel keresnénk több kereső adatbázisában időspórolás A metakeresők nagyobb valószínűséggel tudják eldönteni egy információról, hogy releváns-e mint az egyszerű keresők, hiszen ezek csak a saját adatbázisukra támaszkodhatnak, míg a metakeresők többől kapják az információt. Így a metakeresőktől olyan relevanciaértéket kapunk, amely többféle szempontrendszer szerint lett megállapítva.

9.dia Vannak olyan metakeresők is, amelyek például csak bizonyos tudományterület információit szolgáltatják, például az orvostudományét:

10.dia Néhány metakereső: www.grokker.com www.ujiko.com www.kartoo.com www.liveplasma.com Magyar vonatkozásban a www.ariadnet.hu és a www.polymeta.hu említhető meg.

Bibliográfia és webográfia Baráthné, Hajdú Ágnes: A percepció és megjelenítés jelentősége az információkereső nyelvekben. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás. [on-line] <http://tmt.info.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4785&issue_id=487> Ignéczi Lilla: Tématérkép belső fejlesztéssel – Vizuális tezaurusz a magyar internet katalógusában. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás. 51. évf. 2004. 7. sz. [on-line] <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=3649&issue_id=452l> Mikolás Zoltán: Topic Maps, avagy térjünk a tárgyra. [2002]<mekosztaly.oszk.hu/iroda/topic_map/tm_technologia/maps.doc> Pajor Enikő, dr.: Tématérkép (topic map) alkalmazások az interneten. In: Könyvtári Figyelő. 51. évf. 2005. 4. sz. [on-line] <http://www.ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/2005/4/pajor.html> Pajor Enikő, dr.: Tématérkép (Topic Map) alkalmazások az interneten 2. rész. In: Könyvtári Figyelő. 52. évf. 2006. 4. sz. [on-line] <http://www.epa.oszk.hu/00100/00143/00061/pajor.html>

Bibliográfia és webográfia Tóth Máté: Tématérképek a könyvtárosképzésben. <https://nws.niif.hu/ncd2008/docs/ehu/072.pdf> Tématérkép, iránytű az információk tengerén: <http://www.ovitas.hu/downloads/sheet_tematerkep.pdf> (XML) Topic Maps: <http://xml.coverpages.org/topicMaps.html>